Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, chestionat dacă vor ieşi liberalii de la guvernare în cazul în care nu va exista un acord cu PSD privind măsurile fiscale şi cele de reducere a cheltuielilor bugetare, să nu se pune problema de aşa ceva. „Ne-am străduit atât de mult timp din 2021 până astăzi să asigurăm stabilitate, să asigurăm trecerea ţării prin toate aceste momente dificile pe care le-am trăit cu toţii, ca acum când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică ,să discutăm de astfel de chestiuni?”, a adăugat liderul liberalilor.
„Daţi-mi voie să revin la întrebare şi la subiect. Ne-am străduit atât de mult timp din 2021 până astăzi să asigurăm stabilitate, să asigurăm trecerea ţării prin toate aceste momente dificile pe care le-am trăit cu toţii, ca acum, la un moment dat când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică să discutăm de astfel de chestiuni? Deci nu se pune problema. Fiecare dintre noi poate s-a grăbit, poate a fost o chestiune pe care a văzut-o din alt punct de vedere, dar eu sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, aşa cum îl cunosc eu, nu cedează la un astfel de moment şi acum vin de la Guvern, am fost la o discuţie privind măsurile pe care trebuie să le luăm astfel încât să avem amendamentele finalizate pentru legea pensiilor speciale. Chiar nu a intrat în discuţie vreun astfel de subiect”, a explicat Nicolae Ciucă, întrebat marţi la sediul PNL dacă va ieşi PNL de la guvernare şi dacă ia partiidul în calcul scenariu alegerilor anticipate.
Referitor la taxa de lux pe imobile, majorarea impozitelor pe dividende şi impozitarea întreprinderilor mici şi mijlocii, măsuri pe care PSD insistă, Nicolae Ciucă a precizat că „este nevoie de o soluţie tehnică şi, în momentul în care vom avea toate detaliile despre fiecare sector în parte, sunt convins că specialiştii vor veni şi vor explica şi noi vom decide măsura respectivă în baza acestor date şi soluţii.”
El a mai spus că PNL va apăra în continuare profesiile liberale. „Am apărat şi vom apăra toate profesiile liberale şi mediul de afaceri a văzut foarte clar că, prin deschiderea la dialog şi prin modul în care ne-am poziţionat şi vom continua să ne poziţionăm şi aici nu e doar abordarea PNL. Cu toţii ştim că o economie funcţionează pe un mediu de afaceri dezvoltat, consolidat care trebuie să aibă o predictibilitate în tot ceea ce înseamnă plan de afaceri şi măsuri fiscale, motiv pentru care este cât se poate de simplu pentru unul ca mine care nu estet un specialist în domeniu să înţeleagă că nu este deloc oportun şi astfel de soluţii nu aduc niciun beneficiu, intervenind brutal”, a mai precizat Ciucă.
Chestionat despre faptul că liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a afirmat că nu ar fi de acord în privinţa măsurilor în privinţa profesiilor liberale, pentru avocaţi în special şi cerea să fie anulate, liderul liberalilor a răspuns: „Pentru că în acest moment când discutăm nu fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţie, PNL consideră în continuare că avem nevoie ca aceste măsuri să vizeze atât reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi măsuri care, aşa cum ne-am asumat, să vizeze menţinerea cotei unice de impozitare”.
„Să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri pentru cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri, din tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră, şi a fost şi aţi văzut că a fost şi domnul ministru Boloş şi am discutat foarte aplicat care sunt măsurile pe care la nivelul Ministerului de Finanţe le pot lua astfel încât să se reducă evaziunea fiscală. Sunt măsuri pe care le-am discutat şi le vom susţine în continuare, având nevoie în situaţie de criză să sprijinim economia, să sprijinim investiţiile fără să venim cu măsuri care să încetinească şi fără să identificăm care vor fi efectele ulterioare”, a completat el.
Ciucă a mai precizat că vor fi în continuare discuţii cu mediul de afaceri înainte luării acestor măsuri fiscale. „Am discutat cu mediul de afaceri şi vom continua să discutăm cu mediul de afaceri. Au avut loc întâlniri şi la Guvern. Am avut întâlniri cu mediul de afaceri şi în teritoriu şi aici. M-am văzut şi săptămâna trecută, vom continua să ne vedem şi în zilele următoare pentru că este nevoie de o coordonare cu mediul de afaceri, astfel încât să putem să venim cu acele măsuri care sunt suportabile pentru noi toţi”, a explicat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă este posibilă modificarea acelui draft de ordonanţă de urgenţă privind reducerea cheltuielilor, în contextul în care avem o serie de critici şi obiecţii formulate de diferite categorii profesionale în special legat de comasarea instituţiilor mai ales la nivelul administraţiei publice locale, Ciucă a replicat: „În acest moment am discutat şi vom continua să discutăm reducerea cheltuielilor la nivelul aparatului bugetar şi este important ca măsurile să nu fie aplicate otova, fără să vedem care sunt consecinţele”.
Mihai Tudose, replică pentru Rareș Bogdan: Cine vinde potcoave? Unde-i calu’? (…) A venit scadența! Nu vă plac soluțiile PSD? Aveți Dvs altele mai bune?”
„De asemenea, susţinem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activităţii instituţiilor centrale, iar la nivelul autorităţilor locale, unde sunt instituţii care se dedublează practic cu ceea ce există la nivel central, să intre şi să funcţioneze în subordinea şi în responsabilitatea autorităţilor locale”, a mai precizat Ciucă.
Chestionat despre măsura care priveşte impozitarea tichetelor de masă să plătească şi contribuţia pe sănătate cât ar ajuta, liderul PNL a spus: „Este o măsură pe care am discutat-o şi la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creşterea salariului minim să fie direct proporţională cu această plată a taxei pentru sănătate”.
Reacţia vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a spus că în cazul în care PNL nu susţine pachetul fiscal pregătit de către Executiv îşi depune mandatul pe masă şi nu a exclus varianta alegerilor anticipate.
Ciucă, întrebat dacă va fi un impozit de 1% pe cifra de afaceri la multinaţionale: Cred că este cât se poate de onest ca toţi cei care fac profit în România să plătească taxe
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat, întrebat dacă vom avea impozit de 1% pe cifra de afaceri la multinaţionale sau vom avea impozit pe transferurile de profit, că este onest ca toate companiile care fac profit în România, indiferent că sunt străine sau româneşti, să plătească taxe. El a mai spus că astfel de măsuri intră în aria Ministerului de Finanţe care va decide în acest sens.
„Este tot o decizie care se va lua la Ministerul de Finanţe. Eu cred că este cât se poate de onest ca toţi cei care fac profit în România, că sunt companii multinaţionale sau companii româneşti să plătească taxe”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat marţi la sediul PNL din Capitală dacă vom avea impozit de 1% pe cifra de afaceri la multinaţionale sau vom avea impozit pe transferurile de profit.
Liderul PNL a mai precizat că „Ministerul de Finanţe trebuie sa găsească acele soluţii prin care să nu poata să fie evitate plăţile de taxe şi impozite”.