Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile. UPDATE: precizări de la Ministerul Finanţelor

Site-urile mai multor ministere și instituții de stat sunt pline cu anunțuri de angajare, deși Guvernul a anunțat blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public și o reducere planificată a numărului de funcționari.
Filip Stan
09 aug. 2023, 08:20
Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile. UPDATE: precizări de la Ministerul Finanţelor
Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Care sunt posturile disponibile

UPDATE PRECIZĂRI: La nivelul Ministerului Finanțelor se află în acest moment în derulare numai procedura de ocupare prin concurs a posturilor vacante de expert/inspector debutant derulate prin  proiectul-pilot al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a cărui organizare este prevăzută în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 14, Reforma 3.

Proiectul-pilot reprezintă una dintre excepţiile de la prevederea aferentă suspendării concursurilor din administraţia publică, introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – articolul IV, alin (3).

Având în vedere faptul că instituțiile publice (respectiv și Ministerul Finanțelor) sunt parte a acestui proiect-pilot, au avut obligația ca, în termen de 30 zile de la data afișării raportului final, să asigure aplicabilitatea prevederilor legale referitoare la demararea procedurii de organizare a etapei de selecție a proiectului-pilot.

Astfel, au fost publicate pe site-urile instituțiilor publice parte a proiectului-pilot anunțurile privind etapa de selecție a proiectului–pilot pentru ocuparea funcţiilor publice de execuţie vacante de expert/inspector/consilier clasa I, grad profesional debutant din cadrul acestor instituții. Prin urmare, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat anunțul pentru organizarea etapei de selecție a proiectului-pilot pentru ocuparea a 18 posturi de expert/consilier clasa I, grad profesional debutant la nivelul aparatului propriu al ministerului.

Așadar, demararea acestei proceduri și-a urmat parcursul procedural legal stabilit prin calendar, procesul nefiind influențat de niciun eveniment al agendei publice.

Vă stăm la dispoziție pentru orice informații pe acest subiect și vă rugăm, ori de câte ori situația o impune, să solicitați și punctul de vedere al instituției noastre.

Informații despre proiectul-pilot demarat de ANFP

Pentru a susține cele menționate mai sus, vă prezentăm o documentare a istoricului proiectului-pilot și a etapelor deja parcurse în procesul de selecție.

Începând cu anul acesta, Agenția Națională a Funcționarilor Publici introduce o nouă modalitate de recrutare în funcția publică pentru administrația publică centrală. Aceasta este inspirată după modelul aplicat în administrațiile publice de nivel european și adaptată nevoilor de dezvoltare ale funcției publice din România.

Noul model de recrutare în funcția publică se va desfășura prin concurs, organizat în două etape:

•        etapa de recrutare la nivel național, care constă în verificarea cunoştinţelor şi competenţelor generale necesare ocupării unei funcţii publice, realizată prin Concurs naţional, organizat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici;

•        etapa de selecţie, care constă în verificarea cunoştinţelor de specialitate şi a competenţelor specifice necesare ocupării unei funcţii publice vacante, realizată prin Concurs pe post, organizat de către instituțiile și autoritățile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

Autoritățile și instituțiile publice din administrația publică centrală au previzionat la sfârșitul anului 2022 un număr de 700 de funcții publice care ar putea fi ocupate prin derularea proiectului-pilot.

Necesarul de funcții publice prevăzut la art. 11 din anexa nr. 9 la O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat prin O.P.A.N.F.P. nr. 207/2023 și publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 192/7.03.2023. Necesarul de funcții publice cuprinde 652 funcții publice vacante de grad profesional debutant la nivelul mai multor instituții publice din administrația publică centrală.

Anunțul privind organizarea etapei de recrutare a proiectului-pilot a fost publicat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici în Monitorul Oficial al României nr. 103/22.03.2023, Partea a III-a, precum și pe pagina de internet ANFP în data de 22.03.2023 la linkul:

https://www.anfp.gov.ro/Anunt/PRIVIND_ORGANIZAREA_ETAPEI_DE_RECRUTARE_A_PROIECTULUI__PILOT_AL__CONCURSULUI_DE_OCUPARE_A_UNOR_FUNCTII_PUBLICE_VACANTE_PRIN_CONCURS_NATIONAL

Dosarele de concurs au fost constituite în termen de 20 zile calendaristice de la data publicării anunțului, respectiv în perioada 22 martie 2023-10 aprilie 2023.

În urma finalizării termenului de 20 zile, au fost înregistrate 1.130 dosare aferente funcțiilor publice de execuție de grad profesional debutant.

Verificarea eligibilității candidaților s-a realizat în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data expirării termenului de înscriere la concurs, respectiv în perioada 11 aprilie 2023 – 04 mai 2023.

În urma probei de verificare a eligibilității candidaților au fost declarați „Admis” un număr de 958 candidați pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant.

Publicarea rezultatelor la etapa de verificare a eligibilității candidaților pentru funcțiile publice din categoria înalților funcționari publici și pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant s-a realizat în data de 4 mai 2023.

Depunerea contestațiilor de către candidați privind rezultatele obținute la proba de verificarea eligibilității candidaților s-a realizat prin intermediul platformei informatice de concurs în perioada 04 mai 2023 – 05 mai 2023, iar soluționarea acestor contestații s-a realizat în perioada 05 mai 2023-08 mai 2023.

În urma soluționării contestațiilor depuse de candidați privind proba de verificare a eligibilității, au fost declarați „Admis” un număr de 972 candidați pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant.

Testarea preliminară și testarea avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-au desfășurat în perioada 15 mai 2023 – 25 mai 2023. La probele de testare preliminară și testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant au fost prezenți 571 candidați din care au fost declarați „Admis” un număr de 189 candidați.

Afișarea rezultatelor obținute de candidații pentru funcțiile publice de grad profesional debutant în urma testării preliminare și testării avansate s-a realizat în data de 26 mai 2023.

Depunerea contestațiilor de către candidați privind rezultatele obținute la proba de testare preliminară și testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat prin intermediul platformei informatice de concurs, în perioada 26 mai 2023 – 29 mai 2023.

Soluționarea contestațiilor depuse de candidați privind proba de testare preliminară și proba de testare avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat în perioada 29 mai 2023 – 31 mai 2023.  În urma soluționării contestațiilor depuse de candidați privind proba de testare preliminară și proba de testare avansată pentru funcțiile publice de execuție de grad profesional debutant, a fost declarat „Admis” un număr total de 191 candidați.

Afișarea rezultatelor obținute de candidați în urma soluționării contestațiilor privind proba de testare preliminară și avansată pentru funcțiile publice de grad profesional debutant s-a realizat în data de 31 mai 2023.

Afișarea raportului final al etapei de recrutare s-a realizat în data de 22 iunie 2023.

Se fac angajări la stat, iar salariile sar de 9.000 de lei. Conform anunțurilor publicate în mediul online, în acest moment sunt disponibile mai multe posturi în diverse ministere. Se caută personal de la debutanți la experți, inclusiv grefieri și specialiști IT, la Justiție, Fonduri Europene, Finanțe și Casa Națională de Sănătate.

Citește și: Coaliția de guvernare le-a pus gând rău angajaților cu lefuri de nababi! Limitarea salariilor bugetarilor la 80% din salariul șefului, pe masa Executivului

De exemplu, Ministerul Justiției are nevoie de 138 de noi angajați, personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici, motiv pentru care Mai multe posturi au fost scoase la concurs. De asemenea, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții  câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat.

Astfel, cheltuielile suplimentare generate de aceste noi angajări sunt semnificative, Ministerul Justiției estimând că ar trebui să aloce peste 21 de milioane de lei anual pentru salarii și indemnizații de hrană. Cu toate acestea, posturile care presupun atragerea de fonduri europene sunt cele mai căutate în cadrul administrației publice, dat fiind că acestea pot aduce sporuri semnificative la salarii, scrie Fanatik.

Citește și: Angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu. De când se aplică măsura

Cu toate acestea, Guvernul intenționează să pună în aplicare planul de reducere a aparatului bugetar începând din septembrie sau octombrie, cu speranța că aceste măsuri vor aduce economii semnificative în buget.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Zodiile care își găsesc marea dragoste începând din 23 iulie 2024. Cupidon e de partea lor
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Cum Retragerea lui Joe Biden Din Cursa Prezidențială Afectează Strategia lui Donald Trump
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!