Vosganian afirmă că PNL nu poate decât să ia act de faptul că social-democraţii au intrat deja în campania pentru alegerile pentru Parlamentul European. „În acelaşi timp, nu putem să nu ne gândim că cel mai important lucru nu e să învingi în alegeri, ci să învingi după alegeri. Alegerile sunt ca un fel de uşă prin care intri. Importantă nu e uşa pe care o deschizi, ci casa în care intri. De aceea, dincolo de îndemnurile mobilizatoare de la Congresul PSD, rămâne întrebarea: cum va arăta România cu un Guvern în care de mâine partidele componente intră în campania electorală, unul împotriva celuilalt?”, se întreabă liberalul.
Chiar dacă o campanie pentru euroalegeri nu este chiar atât de pătimaşă ca alegerile naţionale, există riscul ca relaţiile dintre liberali şi social-democraţi să devină mai reci. „Candidatul PSD va spune: „Votaţi-mă pe mine!” Candidatul PNL îi va ţine hangul: „Ba votaţi-mă pe mine!” Alegătorul se va uita când la unul, când la celălalt şi va întreba, pe oricare din ei şi pe bună dreptate: „Dar de ce să te votez pe dumneata şi nu pe celălalt?” Ce va spune atunci candidatul? Că el trebuie votat, pentru că e cel mai bun. Suntem, e drept, împreună, la guvernare, dar ai noştri alcătuiesc partea bună, ceilalţi, Dumnezeu cu mila…Va fi destul o scânteie ca pălălaia să se aprindă”, remarcă Vosganian.
El a apreciat că situaţia va fi şi mai delicată în cazul miniştrilor. „Cel mai nostim va fi, în campanie, cu noi, miniştrii. Până la şase după-amiaza vom fi colegi de Guvern, solidari unul cu celălalt (…) După şase seara, când mergem la televizor, lucrurile se schimbă. Suntem preopinenţi, fiecare trebuie să convingă în dauna celuilalt. Ne vom privi cu căutături piezişe, vom arunca unii în alţii cu cuvinte ca în filmele mute, cu farfuriile de frişcă”, scrie Varujan Vosganian.
Liberalul crede că cele două partide ar trebuie să ţină seama în primul rând de nevoia de stabilitate a României. „Dacă ceva, chiar dacă nu ne e pe plac, e menit să menţină stabilitatea, atunci merită făcut. Iată, de pildă, decizia PNL de a renunţa la Ministerul Justiţiei. Dacă ceva creează riscuri, atunci unii sau alţii s-ar putea să câştige pe moment, dar România în ansamblul ei nu. E bine să fii puternic şi să fii conştient de asta. Dar uneori, pentru tine şi pentru ceilalţi, e mai bine să fii cumpătat”, a conchis Vosganian.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, că de luni social-democraţii intră în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, el arătând că PSD nu se va mai afla în luna mai 2014 sub „umbrela USL”
„De luni începem campania pentru alegerile europarlamentare pentru că pentru ca in mai 2014 nu vom mai avea aceste alegeri sub umbrela USL. Veți putea să demonstrați în fiecare organizație, în fiecare comună, în fiecare județ care este capacitatea noastră de organizare, sprijinul pe care PSD îl are pentru a fi nu doar primul partid din România la europarlamentare, dar să fim și în Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, o organizație extrem de serioasă și de respectat”, a afirmat Victor Ponta, sâmbătă, la Congresul PSD de la Sala Palatului.
El a punctat că social-democraţii trebuie să trateze cu seriozitate alegerile europarlamentare pentru ca grupul social-democrat să fie o delegaţie extrem de importantă în PE.
„Mă bazez pe dumneavostră ca să fim nu doar primul partid din România la alegeri, dar să fim în grupul social-democrat din Parlamentul European o delegaţie puternică şi respectată. Vreau să înţelegeţi acest mesaj şi să-l trataţi cu mare seriozitate. De luni vă consideraţi în campania pentru Parlamentul European”, a spus Ponta.