De-a lungul a aproape 3 ani, cercetători din Australia au urmărit 39 de rechini de recif (Carcharhinus amblyrhynchos), în mare parte femele, care trăiesc în apropierea recifurilor din Palau, Micronezia, la est de Filipine, scrie Agerpres.
În perioada de iarnă ei au observat că rechinii rămâneau mai aproape de suprafaţă, la o adâncime medie de 35 de metri, unde apa era considerabil mai caldă. În perioada de primăvară, când temperatura apelor a început să crească, rechinii au plonjat spre adâncimi medii de 60 de metri.
Rechinii îşi pot modifica şi în funcţie de Lună comportamentul, coborând la adâncimi mai mari atunci când este Lună plină şi revenind spre suprafaţă în perioada de Lună nouă.
Există studii acvatice care au indicat faptul că şi alte specii de peşti, precum peştele spadă dar şi mai multe varietăţi de ton, coboară la adâncimi mai mari în funcţie de stadiile selenare. Conform concluziilor formulate de biologii marini, strălucirea lunară pare să influenţeze comportamentul mai multor specii de peşti mari.
Dar şi Soarele are un efect. Rechinii coboară până la cele mai mari adâncimi în miezul zilei, pentru a reveni treptat spre suprafaţă în cursul după-amiezii.
„Acest comportament reflectă modul în care lumina se schimbă pe recif, de-a lungul zilei”, a precizat Gabriel Vianna, de la Universitatea Australiei de Vest. „Aceasta este pentru prima oară când un astfel de comportament este observat în detaliu în cazul rechinilor de recif”, a mai adăugat el.
Acest comportament al rechinilor de recif îi poate ajuta să-şi conserve mai bine energia, să vâneze şi eventual să evite rechinii mai mari care ar putea să-i atace.
„În locuri aşa cum este Palau, care se bazează pe turismul marin şi unde rechinii reprezintă o atracţie turistică majoră ce realizează anual un profit de 18 milioane de dolari, pescuirea din greşeală a rechinilor poate avea un impact negativ asupra întregii economii. Din acest motiv este important să cunoaştem obiceiurile acestor peşti pentru a evita capturarea lor”, a mai adăugat Vianna.