Un nou studiu efectuat pe un eșantion de peste 13.000 de indivizi a relevat că includerea în dieta zilnică a unei cantități mici dintr-un anumit tip de fruct poate conduce la o reducere a riscului de depresie. Cercetarea, desfășurată de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Castilla din Spania, a pus în evidență beneficiile antiinflamatorii ale acestor fructe, după analiza datelor colectate de la persoane cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani.
Studiul a relevat că odată consumate zilnic de doar 30 de grame de fructe în coajă, inclusiv varietăți precum arahide, alune, fistic, migdale sau nuci, impactul este unul semnificativ din punct de vedere al prevenției depresiei. Analiza a evidențiat că această legătură se datorează proprietăților antiinflamatorii ale fructelor în coajă, care beneficiază organismul uman.
Participanții la studiu, care nu sufereau de depresie înainte de cercetare, au inclus în dieta lor zilnică 30 de grame de nuci, pentru a profita de proprietățile antiinflamatorii. Pe parcursul unui interval de cinci ani, aceștia au fost monitorizați, iar în final s-a constatat că 8% dintre ei au fost diagnosticați cu depresie.
Rezultatele studiului au indicat că un consum moderat de fructe în coajă, echivalent cu o porție de 30 de grame pe zi, a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de depresie în comparație cu cei care nu au inclus aceste alimente în dieta lor. Această descoperire deschide perspective interesante pentru promovarea sănătății mentale prin intermediul unei alegeri dietetice atent alese.
„Descoperirile noastre subliniază încă un alt beneficiu al consumului fructelor în coajă, şi anume o scădere cu 17% a depresiei asociate cu consumul de nuci. Acest lucru oferă o rațiune și mai puternică pentru ca oamenii să devină entuziasmați de consumul de fructe în coajă”, spune autorul principal al studiului, Bruno Bizzozero-Peroni, de la Universitatea din Castilla-La Mancha, din Spania.
„Descoperirea principală este că un consum regulat de fructe în coajă este asociat cu un nivel scăzut până la moderat de a face depresie în comparație cu cei care nu consumă nuci. Rezultatele noastre evidențiază rolul potențial al consumului de nuci ca un obicei alimentar sănătos pentru a preveni depresia la cei lipsiți de alți factori de risc cunoscuți pentru această afecţiune, cum ar fi obezitatea, comportamentele nesănătoase de viață, singurătatea și condițiile medicale”, mai spune Bruno Bizzozero-Peroni.
O porție de 30 de grame de nuci sau fructe în coajă este aproximativ echivalentul a 20 de migdale, 10 nuci braziliene, 15 bucăţi de caju, 40 de alune sau 30 de sâmburi de fistic, potrivit dailymail.co.uk.
Citește și: Cel mai recomandat fruct pe timpul verii. Iată de ce te ajută să treci mai ușor peste perioadele caniculare