Bani pentru elevi pe vacanţă. Cum poţi lua 299 de lei lunar pe card dacă ai picat Bac-ul

Ajutor de șomaj 2023. Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).
Filip Stan
10 aug. 2023, 11:04
Bani pentru elevi pe vacanţă. Cum poţi lua 299 de lei lunar pe card dacă ai picat Bac-ul

Elevii în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia, în vacanţă, de o indemnizaţie de somaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, a anunțat agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM). Concret, pentru a obține ajutorul de la stat, absolvenții fără un loc de muncă trebuie  să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă din localitatea sau zona în care domiciliază în cel mult 60 de zile calendaristice de la absolvire.

Chiar dacă fac înregistrarea în perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor, absolvenții vor putea primi indemnizația de șomaj doar după ce expiră această perioadă.

Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației de șomaj, este de 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Ceea ce înseamnă că valoarea ajutorului de șomaj 2023 este de 299 de lei.

Somaj dupa liceu. Acte necesare si termenul de depunere pentru ajutorul de somaj

Ca urmare a inregistrarii in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, absolventii pot beneficia de:

– prima de insertie pentru absolventii care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni.

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 598 lei).

De asemenea, persoanele inregistrate in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca pot beneficia de prime de mobilitate, de acestea putand beneficia si absolventii de invatamant.

Dupa expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoana in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare, pentru o perioada de 6 luni.

Conditii indemnizatie de somaj dupa liceu

Absolventii institutiilor de invatamant beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, absolventii prevazuti la lit.a) trebuie sa se inregistreze, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, in evidentele AJOFM sau a unui furnizor acreditat, pentru cautarea unui loc de munca.

Actele necesare pentru somaj dupa liceu

-actul de identitate

-actele de studii si de calificare in original

-curriculum vitae, intocmit conform modelului comun aprobat prin Hotararea Guvernului nr.1021/2004 pentru aprobarea modelului comun european de curriculum vitae

-declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. Documentul este pus la dispozitie de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau poate fi accesat aici.
Reguli noi în anul şcolar 2023-2024. Ce sunt absenţele „nemotivabile” şi ce riscă elevii care le au în catalog din septembrie
Atentie! Indemnizatia de somaj se acorda la cerere, de la data expirarii perioadei de 60 de zile, daca cererea este inregistrata in termen de 10 zile de la acesta data, dar nu mai tarziu de 12 luni. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii. (Cerere in format editabil)

Pentru absolventii scolilor speciale, indemnizatia de somaj se acorda de la data absolvirii, daca cererea este inregistrata in termen de 10 zile de la aceasta data. Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii.

 Actele necesare acordarii indemnizatiei de somaj:

-actul de identitate;

-actele de studii si de calificare, in original;

-declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunile aplicate faptei de fals in declaratii, ca persoana nu are restrictii medicale care o impiedica sa presteze munca sau ca are eventuale restrictii medicale care o impiedica sa presteze o anumita munca, conform modelului prevazut in Anexa nr. 11 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca cu nr. 286/17.02.2020 privind modificarea si completarea Procedurii de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca nr. 85/2002. Documentul este pus la dispozitie de agentia pentru ocuparea fortei de munca sau poate fi accesat aici : Model declaratie (format editabil), Model declaratie (pdf)

-declaratie pe propria raspundere a absolventilor ca, la data solicitarii dreptului, nu au fost admisi sau nu urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii ;
Calendar an şcolar 2023-2024. Prima zi de şcoală este mai devreme. Când este prima vacanţă, surpriză mare!
-adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat conform legii;

Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj pentru absolventi este de 6 luni, iar cuantumul este de 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR).

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, absolventii care:

-la data solicitarii dreptului, au fost admisi sau urmeaza cursurile unei forme de invatamant, organizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii

-realizeaza venituri mai mari decat indicatorul social de referinta

-indeplinesc conditii de pensionare

-la data absolvirii aveau loc de munca

-refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca

Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi, in conditiile legi.

Burse elevi 2023. Majorări substanţiale din toamnă, 450 de lei pe lună bursa de merit pentru cel putin 30% dintre elevii din clasă

Burse elevi 2023. Bursa de merit va fi de 450 de lei pe luna si se va acorda „pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Bursa sociala va fi de 300 de lei pe luna, iar „verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal”.

De remarcat faptul ca avem si bursa tehnologica, de 300 de lei pe luna, care „reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru”.

Burse pentru elevii premianţi de 2000 şi 5000 de lei. Ministerul Educaţiei a pregătit documentul

Aveti mai jos detaliile legate de bursele elevilor din Legea Invatamantului Preuniversitar, anuntata de ministrul Educatiei, Ligia Deca. De retinut este faptul ca acestea sunt doar propuneri si ele urmeaza sa fie votate in Parlamentul Romaniei, pentru a se aplica efectiv.

Sectiunea 2 – Bursele elevilor

Art. 103

(1) Elevii de la cursurile cu frecventa zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse. Cuantumul minim al burselor si metodologia cadru de acordare a burselor sunt adoptate prin  ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar (CNFIP).

(2) Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie a unitatilor de invatamant in functie de:

a) venituri obtinute pentru fondul de burse din partea autoritatilor locale;

b) alte venituri obtinute potrivit legii.

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru anul scolar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit dupa cum urmeaza:

a) bursa de merit – 450 lei/luna;

b) bursa sociala – 300 lei/luna;

c) bursa tehnologica – 300 lei/luna;

d) bursa de excelenta olimpica I/internationala – 1.000 lei/luna;

e) bursa de excelenta olimpica II/nationala – 700 lei/luna.

(4) Bursa de merit reprezinta o forma de stimulare a performantei elevilor.

(5) Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situatii medicale speciale, prevazute in metodologia cadru, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar.

(6) Elevii care beneficiaza de bursa sociala au dreptul la pastrarea confidentialitatii asupra identitatii, datelor personale si informatiilor referitoare la situatia de dificultate in care se afla.

(7) Dreptul la bursa sociala al elevilor proveniti din familii care beneficiaza de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196 din 31 octombrie 2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda in baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului. Acordarea dreptului se face in urma comunicarii de catre agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a listei elevilor care frecventeaza invatamantul cu frecventa, proveniti din familii beneficiare de ajutor de incluziune in luna anterioara celei de raportare a listei.

Burse elevi 2023. Schimbare radicală în noul an şcolar, cine primeşte 1000 de lei pe lună

(8) Bursele sociale se acorda in baza unor conditii privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitului pe venit, conform metodologiei cadru prevazuta la alin.(1). Verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori, in vederea acordarii dreptului la bursa sociala, de catre unitatea de invatamant, se face prin solicitarea eliberarii unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate catre organul central fiscal in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul.

(9) In unitatile de invatamant in care isi desfasoara activitatea mediatori scolari, acestia sunt implicati in informarea si sustinerea familiilor pentru accesarea burselor.

(10) Bursa tehnologica reprezinta o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic in conditiile metodologiei cadru, in conformitate cu prioritatile Ministerului Educatiei.

(11) Bursele de excelenta olimpica (I si II) reprezinta o forma de stimulare a excelentei si sunt alocate in functie de distinctiile primite de elevi si se acorda dupa cum urmeaza:

a) Bursa de excelenta olimpica (I) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare internationale, respectiv campionatele sportive scolare internationale recunoscute de Ministerul Educatiei si la Jocurile Olimpice in parteneriat cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

Bursele de excelenta olimpica (I) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar;

b) Bursa de excelenta olimpica (II) se acorda elevilor care obtin distinctii (premiile I, II, III) la olimpiadele scolare nationale organizate si finantate de Ministerul Educatiei. Bursele de excelenta olimpica (II) se acorda lunar elevilor de gimnaziu si liceu, pe intreaga durata a anului scolar urmator obtinerii distinctiei. Prin exceptie, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu in cuantum  egal cu valoarea cumulata a bursei pentru un an scolar.

(12) Bursele elevilor din invatamantul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educatiei, dupa cum urmeaza:

a) Bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru;

b) Bursele sociale pentru toti elevii care se incadreaza in criteriile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;

c) Bursele tehnologice pentru elevii care frecventeaza invatamantul tehnologic si care se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;

d) Bursele de excelenta olimpica I si II pentru toti elevii care au obtinut distinctiile prevazute in alin. 11, lit. a) si b), cu respectarea metodologiei-cadru.

(13) Elevii si parintii sunt informati cu privire la criteriile, conditiile si metodologia de acordare a  burselor cu minimum 15 zile lucratoare inainte de data-limita pentru depunerea cererilor si  documentelor justificative.

(14) Elevii pot beneficia si de alte tipuri de burse, pe baza de contract incheiat cu operatori economici  ori cu alte persoane juridice sau fizice. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat.

(15) Elevii straini din invatamantul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

(16) Bursele sociale sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursa.

(17) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), elevii din unitatile de invatamant preuniversitar particular, inclusiv confesional:

a) beneficiaza de bursele de excelenta olimpica (I si II);

b) beneficiaza de burse sociale daca sunt scolarizati fara taxe;

c) beneficiaza de burse tehnologice daca se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru.

(18) Printre beneficiarii burselor de merit se numara de drept elevii care au obtinut premiul I la concursurile scolare nationale recunoscute de Ministerul Educatiei, daca acestea nu au fost finantate de Ministerul Educatiei, si castigatorii medaliilor de aur la campionatele nationale organizate de Federatiile Sportive Nationale in sporturi olimpice.

(19) Elevul care nu a obtinut media 10 la purtare la finalul anului scolar pierde bursa de merit in anul scolar urmator.

(20) Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.

Burse elevi 2023. Valorile stabilite pentru anul școlar 2023-2024 în cazul celor trei burse sunt:

  • bursă de merit – 450 lei/lună;
  • bursă socială – 300 lei/lună;
  • bursă tehnologică – 300 lei/lună.

În plus, prin noile legi ale învățământului au fost introduse bursele de excelență olimpică I și II. Ele se acordă astfel:

  • bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român;
  • bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Bursele de excelență olimpică se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.

În plus, noua lege stabilește că bursele sociale și/ sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.

Totodată, și elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază, de la bugetul de stat, de burse. Mai precis, aceștia vor putea primi:

  • burse de excelență olimpică I și II;
  • burse sociale, dacă sunt școlarizați fără taxe;
  • burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru.

Burse elevi 2023. Valoarea lunară a burselor de excelență olimpică I/ internațională și II/ națională

este diferențiată în funcție de nivelul distincției obținute:

  • pentru locul I – echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;
  • pentru locul al II-lea – echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • pentru locul al III-lea – echivalentul a 50% din salariul minim brut pe țară;
  • pentru mențiune – echivalentul a 25% din salariul minim brut pe țară;
  • bursa de excelență olimpică II/ națională este în cuantum de 700 lei/ lună și poate fi actualizat, anual, prin hotărâre a Guvernului.

În anul școlar 2022-2023

, potrivit HG 1.138/2022, valorile burselor acordate elevilor sunt:

  • 500 de lei – pentru bursa de performanță,
  • 200 de lei – pentru bursa de merit și bursa de ajutor social,
  • 150 de lei – pentru bursa de studiu.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni