O rețea de trafic de bebeluși care a exploatat zeci de românce pentru prelevare de ovule a fost destructurată. Autoritățile elene au arestat în insula Creta, nouă persoane, între care și o româncă, iar alte două femei sunt date în urmărire internațională.
Citește și Cum arată Aspirina din Las Fierbinți în costum de baie. Actrița se află la mare, în Grecia
Membrii acestei grupări sunt acuzați de crearea unei rețele internaționale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat.
Presa elenă spune că zeci de tinere din România, Ucraina, Republica Moldova, Albania, Bulgaria și Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate, multe fiind însărcinate.
Potrivit oamenilor legii prețul unui bebeluș era cuprins între 70.000 și 120.000 de euro, iar clienții erau cupluri fără copii care nu îndeplineau condițiile pentru fertizilizare in vitro, cupluri de persoane de același sex sau bărbați singuri.
Reprezentanții Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică, care au contribuit, alături de INTERPOL, la destructurarea rețelei, spun că membrii acestei grupări sunt acuzați de cel puțin zece infracțiuni: constituirea și aderarea la un grup infracțional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopția ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracțiuni împotriva familiei, înșelarea pacienților cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică și încălcarea legislației privind medicația.
Gruparea infracțională era coordonată de un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania, Grecia, care folosea o clinică medicală și personalul acesteia drept paravan și intermediari pentru adopții ilegale.
Totodată, din rețea făceau parte și trei „brokeri” (intermediare – n.red.) care lucrau în Atena, Salonic și în România și care aveau sarcina de a găsi femei, în principal din țările din Balcani și din Europa de Est, și a le convinge să colaboreze cu rețeaua în schimbul unei sume de bani.
„Era o femeie din România care lucra în acest centru. Aceasta avea toate legăturile cu România – Atena și România – Salonic. Mai erau alți doi intermediari, unul în Salonic și unul în România, care găseau femeile și le aduceau – din România la Salonic și din Salonic la Chania cu toate cheltuielile plătite”, au declarat surse din anchetă pentru presa elenă.
Se pare că românca angajată la clinica medicului de 73 de ani avea rolul de a le prelua pe femei și, în colaboare cu ceilalți membri ai rețelei, avea grijă de ele, ocupându-se de mâncare, cazare și îngrijiri medicale, până nășteau.
„Dar, în cele din urmă, nu le-au dat banii pe care i-au promis. Au profitat de ele. Li se dădea o sumă lunară cuprinsă între 300 și 600 de euro, în funcție de ceea ce făceau. Unele femei nu au devenit mame surogat, ci au donat ovule, material genetic, de care medicii se foloseau să insemineze alte femei”, au afirmat aceleași surse.