Cum era organizată populația de pe teritoriul României în urmă cu peste 2.000 de ani. Cum funcționa, de fapt, societatea

Stilul de viață al dacilor, respectiv al geților, iar mai apoi al geto-dacilor continuă să fascineze cercetătorii zilelor nostre. Societatea a evoluat enorm în ultimii 20 de ani, dar iată cât de diferită era în urmă cu 2.000.
Mircea Filipescu
13 aug. 2023, 16:29
Cum era organizată populația de pe teritoriul României în urmă cu peste 2.000 de ani. Cum funcționa, de fapt, societatea

Așa cum bine știm sau ne aducem aminte din lecțiile din școala primară, Burebista era regele „atotputernic” al dacilor. Potrivit inscripției dedicate lui Acornion din Dionysopolis (Balcic), „în timpul din urmă regele Burebista ajunge cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia și stăpânitor al tuturor ţinuturilor de dincolo de Dunăre”.

Pe fondul victoriilor obținute împotriva celților, statul dac a ajuns să se întindă pe un teritoriu imens, între Dunărea mijlocie de vest, Carpații Păduroși la nord, zona de dincolo de Nistru la est și lanțul Balcanilor la sud. Astfel, au fost cuprinse inclusiv cetăţile de la Pontul Euxin de la Olbia, aflată la gurile Bugului, până la Appolonia, la sudul munţilor Balcani.

„Din analiza izvoarelor scrise constatăm că statul lui Burebista nu a îmbrăcat haina unui stat sclavagist în sensul clasic al termenului. În acest context obștea teritorială integrată în cadrul statului în care forma de proprietate asupra pământului era cea colectivă, proprietatea individuală purtând doar asupra recoltelor, va da particularitate statului dac.

Cu toate acestea, se constată tendinţa tot mai evidentă de acaparare a pământurilor obștii și de constituire a marilor latifundii exercitată de către clasa celor potentaţi, adică a taraboștilor.

Din rândul acestora erau desemnaţi conducătorii statului, între care un loc central îl aveau regele, marele preot, precum și dregătorii administrativi și militari.

Principalii producători de bunuri în această perioadă erau ţăranii liberi și meșteșugarii; sclavia, deși era semnalată, avea însă un caracter patriarhal”, au remarcat Cristinel Murzea și Roxana Matefi, în cartea „Evoluția statului și dreptului românesc”.

Statul dac, constituit din dorința cetățenilor de a-și proteja averile

Trecea la societatea politică, de la cea gentilică, a presupus schimbări majore.

„Statul dac s-a constituit ca o consecinţă firească a apărării și conservării poziţiilor dominante dobândite în societate de către tarabosteși (geto-daci aristocrați), care aveau nevoie de un instrument util care să le asigure supremaţia socială, precum și din dorinţa legitimă a geto-dacilor de a-și apăra pământurile și implicit libertatea personală ca urmare a tendinţelor expansioniste exercitate fie de către celţi, fie de către romani.

Trecerea de la societatea gentilică la societatea politică a fost grăbită atât de procesul de stratificare socială prin apariţia celor două clase cu interese opuse – tarabostes și comati, cât și de faptul că apartenenţa unui individ la o colectivitate umană nu se mai făcea în funcţie de rudenia de sânge, ci în funcţie de teritoriul locuit”, se arată în sursa citată.

Regele era ajutat de un corp de dregători desemnaţi exclusiv din rândul taraboștilor

Iată cum funcționau structurile de conducere ale statului, la acea vreme, înainte de invazia romană:

„Locul central în ierarhia socială îl avea regele, care putea îndeplini și funcţia de mare preot (vezi Deceneu), sau această componentă era exercitată de către o persoană distinctă (Vesinas în timpul lui Decebal) care alături de rege reprezenta statul dac. Atât pericolul extern, cât ĩi rolul important pe care îl avea armata în cadrul societăţii fac ca regele să fie ĩi conducător militar suprem.

În îndeplinirea sarcinilor sale, regele era ajutat de un corp de dregători desemnaţi exclusiv din rândul taraboștilor. Monarhia tinde să devină ereditară, deși această regulă nu era totdeauna respectată”, au mai notat autorii.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Șocant! Aaron Boupendza a murit! Fostul atacant al Rapidului a căzut de la etajul 11 al unui bloc din China
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Paște sau Paști, care e forma corectă, de fapt? Varianta acceptată de Academia Română
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Construcția-minune din România. Un triumf al ingineriei, cu tragedii și povești bizare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul celor doi medici rezidenți din Iași care au murit la câteva zile distanță. Rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Băsescu. Cine l-a pus, de fapt, președinte: Mi-a spus el cu o noapte înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Friptura de miel la cuptor cu vin si usturoi verde. Reteta traditionala pentru masa de Paste
MediaFlux
Curtea de Apel, decizie în scandalul dintre Elena Lasconi și USR! Instanța anunță dacă partidul îl poate susține pe Nicușor Dan
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți