Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze. Tokyo va răspunde „prin FORŢĂ”

Opt nave guvernamentale chineze au intrat marţi în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză. În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că ţara sa va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, potrivit Mediafax.
Romania TV
23 apr. 2013, 05:39
Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze. Tokyo va răspunde

UPDATE 08:00 Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Senkaku, afirmă Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge „prin forţă” orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că „ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce”.

Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku

Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naţionalizat o parte din aceste insule în septembrie.

„Protestăm puternic faţă de China„, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.

China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.

O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku.

Aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian.

Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.

Vizita de marţi a deputaţilor, proveniţi din mai multe partide însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivităţi punctate cu numeroase omagii.

  Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'