Criza imobiliară începe să se contureze. Cât de mult au scăzut prețurile apartamentelor în iulie 2023

Anunț mare pentru români, din piața imobiliară. Pe fondul crizei economice, tarifele imobilelor din București au scăzut semnificativ pentru prima dată în nouă ani de zile. 
Filip Stan
13 aug. 2023, 17:34
Criza imobiliară începe să se contureze. Cât de mult au scăzut prețurile apartamentelor în iulie 2023

Casele, apartamentele și garsonierele din Capitală au scăzut în 2023, pe fondul presiunii dobânzilor, a problemelor de termoficare, a scăderii puterii de cumpărare, deci a sărăcirii. De asemenea, anunțurile privind creșterea taxelor și a impozitelor a inhibat dezvoltatorii și cumpărătorii, aspect ce a determinat scăderi de prețuri.

Cea mai mare scădere de prețuri a fost constată la apartamentele vechi. Proprietarii acestor imobile au publicat anunțuri cu prețuri mai mici în iulie 2023 față de iulie 2022, potrivit Ziarului Financiar.

Preţurile cerute ale aparta­mentelor vechi cu trei ca­mere din Capitală au scăzut pentru prima dată în ultimii nouă ani, atât faţă de luna anterioară cât şi faţă de aceeași lună din 2022.

Astfel, tarifele au coborât în iulie 2023 la 109.100 de euro, în scădere cu 600 de euro respectiv 0,5% faţă de iunie 2023, po­trivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imo­biliară SVN România.

Scădere de prețuri în imobiliare. Verdictul experților

Scăderea din iulie a fost confirmată după un iu­nie în care s-a înregistrat cel mai redus ritm de creştere din ultimii ani.

„Scăderea puterii de cumpărare a celor care se bazau pe accesarea unui credit ipotecar, ca urmare a creşterii dobânzilor, şi-a pus amprenta asupra preţurilor locuinţelor, a căror creştere s-a micşorat constant în ultimul an, până a ajuns, în premieră, în zona negativă.

Nu suntem însă într-un sce­nariu precum cel din 2008 – 2010, pia­ţa rezidenţială şi-a dovedit încă o dată rezilienţa şi nu estimăm involuţii sem­nificative în perioada imediat urmă­toare.

Peste 55% dintre tranzacţii se fac exclusiv cu cash iar creşterile sala­riale au făcut ca accesibilitatea cum­pă­rării unei locuinţe – fără a apela la un credit – să ajungă la cel mai bun nivel din ultimele decenii”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

În iulie 2023, faţă de iunie anul curent, doar în patru cartiere bucureştene preţurile cerute au fost mai mari – în Berceni, Dristor, Iancului şi Mihai Bravu. Astfel, creşterile au fost de aproximativ 2%.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Instagram: Cea mai descărcată aplicație din lume, devansând TikTok
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'