Fermierii din România încep revolta. Vor să-și facă propriul partid, pe model olandez și pregătesc proteste masive: „A sosit momentul!” | EXCLUSIV

Fermierii români sunt din nou în alertă, după ce ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat vineri, 11 august, dublarea capacității „de tranzit" a cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării noastre. Frustrarea a atins cote maxime în rândul agricultorilor, care vor să organizeze un mare protest și să se continue într-un partid, pe model olandez. 
Andi Miron
13 aug. 2023, 22:19
Fermierii din România încep revolta. Vor să-și facă propriul partid, pe model olandez și pregătesc proteste masive: „A sosit momentul!

La alegerile parlamentare din Olanda, din acest an, mișcarea patriotică a fermierilor, constituită în partidul BBB (n.r. – în olandeză Mișcarea Fermier-Cetățean), a reușit să se impună. Acest model a inspirat și întreprinzătorii români, revoltați după ce Guvernul României a anunțat noi facilități pentru regimul Volodimir Zelenski.

Ștefan Muscă, unul dintre liderii fermierilor din România, care a organizat cele mai importante proteste organizate de-a lungul timpului, a reacționat virulent, în cadrul unui interviu oferit pentru RomâniaTV.net.

„De la început a zis că este vorba doar despre tranzit, dar România a importat marfă din Ucraina. Deci va vinde în Țara Românească. 

Este strigător la cer ceea ce fac acești politicieni! Ne-au distrus definitiv! Nu mai avem nicio scăpare, orice s-ar întâmpla. Ar trebui să-i lase pe calea ferată, nu cu tiruri. Șoferii de pe TIR au început să amenințe că ‘dacă mă mai trimiți acolo să stau cinci zile la descărcat, plec!’. 

Dacă nici acum nu găsim o cale de a convinge acest guvern iresponsabil, să le dăm o mână de ajutor micilor fermieri, își declară falimentul! În 2020 a fost marea secetă, în 2021 am mai luat o gură de oxigen, în 2022 a apărut din nou seceta au venit apoi cerealele din Ucraina. Dar cea mai mare lovitură a fost dată în 2023, pentru că noi în 2023 avut niște costuri extrem de mari, iar prețul cerealelor a fost la jumătate. Dacă anul trecut vindeam grâul cu 1,6 lei, anul acesta l-am dat cu 75 de bani. 

Nu avem vreo șansă de a ne mai reveni. Doar dacă se găsește o cale de a ne da niște credite pe termen lung, pe 15 ani – guvernul să garanteze ROBOR-ul și cu dobândă mică. M-am săturat de aritmetica pe care a făcut-o Petre Daea, cel mai iresponsabil ministru pe care l-am văzut în viața mea! Cum să-mi spui că-mi dai 1.000 de lei pe hectar, pe urmă să ajungi la plecare, la 325 de lei, iar la recalculare, la 160 de lei pe hectar?!”, a declarat Ștefan Muscă.

Ștefan Muscă, fermier, activist civic

Fermierii români se tem că-și vor pierde afacerile: „Așteaptă să vindem tot!”

Fermierii români sunt „bântuiți” de gândul că și-ar putea pierde afacerile în detrimentul corporațiilor străine, pe fondul pasivității Guvernului de la București.

„A sosit momentul! Trebuie să ne spunem punctul  de vedere! Acești oameni (n.r. – guvernanții) nici nu ne mai cheamă la dialog. Așteaptă să vindem fermele, să le dăm pe bani de nimic. Investitorii străini nu mai cumpără câte un hectar, vin să-ți preia toată ferma, contractele de arendă, proprietatea pe care o mai ai. Ne distrug, suntem într-o situație sub orice critică! 

Polonezii, nemții, au luat atitudine, în sprijinul fermierilor. În Franța, 40% din prețul de la raft îl ia producătorul, 38% îl ia procesatorul și 22% îl ia comerciantul. Asta trebuie să facă și România! Noi luăm noi 20%! Cel mai mult ia comerciantul. Nici procesatorul nu ia foarte mult. Vindem laptele cu 1,3 lei/litru, îl vând cu 8-10 lei. În ce țară trăim? În Mauritania?

Între timp, mutinaționalele sunt pe profit zero

Cum să-l lași pe ăla din Ucraina să meargă cu 40 de tone de grâu pe TIR și pe mine, Muscă, cu 26 de tone, să dau jos 1.000 de kilograme?!”, a mai comentat fermierul.

Ștefan Muscă: „Luăm în calcul susținerea unui partid cu oameni de bună credință!”

Fermierii se pregătesc să iasă din nou în stradă și să se organizeze în cadrul unui proiect politic.

„Luăm în calcul organizarea unui nou protest și luăm în calcul și susținerea unui partid cu oameni de bună credință, cărora să le pese de țara asta, de producătorul de hrană din țara asta. 

Noi nu vom renunța la carne, orice ar fi! Suntem un popor creștin ortodox, nu voi mânca niciodată lăcuste, făină de greieri, carnea artificială a lui Bill Gates!”, a concluzionat Ștefan Muscă.

Guvernul României, vești excelente pentru Volodimir Zelenski

Iată declarațiile de la MT, care au inflamat din nou fermierii din România:

„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainiene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainiene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina.

Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute.

A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste două milioane de tone, cât avem acum lunar, să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape patru milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu.

_

Andi Miron

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'