Tarifele poliţelor RCA au crescut foarte mult în ultimii doi ani, principala cauză fiind falimentul celui mai mare asigurător din piaţă, City Insurance, iar tarifele RCA pentru perioade de 1 lună, 2, luni, 3 luni şi 6 luni, care ar fi trebuit să fie considerabil mai mici, au ajuns la diferențe de doar câţiva lei de preţul RCA pe 12 luni, conform unei simulări efectuate de ZF.
Deşi în anii dinaintea falimenteului City Insurance, de exemplu, preţul unei poliţe RCA pe 6 luni era la circa jumătatea preţului unei poliţe pe 12 luni, acum diferenţa dintre preţul unei poliţe pe 12 luni şi preţul unei poliţe pe 6 luni este de 30-50 lei, iar în unele cazuri preţul pe 12 luni depăşeşte 1.500 lei, iar preţul unei poliţe pe 6 luni ajunge la 1.200-1.300 lei, menţinându-se peste pragul de 1.000 lei.
Prin urmare, oricine vede că pentru 6 luni plăteşte aproape la fel ca pentru 12 luni va alege automat să facă un RCA pe perioada maximă. Dar cum se justifică un preţ de circa 500 lei pentru o perioadă de 30 de zile de asigurare? Ba chiar ofertele asigurătorilor ajung şi la 1.708 lei pentru 30 de zile. Cine ar plăti peste 1.700 lei pe o poliţă RCA pe o lună, în loc să achiziţioneze o poliţă pe 12 luni la un preţ cu 700 lei mai mic?!
RCA 2023. Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de OUG, care va ajunge pe masa premierului Marcel Ciolacu. În acest proiect se modifică legislația privitoare la polițele RCA, iar printre cei care vor plăti polițe de asigurare se numără inclusiv posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice.
De ce se tot scumpesc polițele RCA. Și șoferii care nu produc accidente rutiere sunt afectați
Una dintre cele mai radicale schimbări pregătite privește relația asigurător-persoană prejudiciată-service auto. Noul proiect va pune asiguratorii în poziție de forță, iar șoferii ar putea avea probleme mari când se duc cu mașinile la service, informează Antena 3.
Noile polițe RCA vor fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. Vizate sunt, în special, trotinetele și bicicletele electrice, în condițiile în care accidentele s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.
RCA 2023. Mai mult decât atât, este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă. În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună. În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.
Totodată, potrivit noului proiect, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.
RCA 2023. Piaţa asigurărilor pare că intră pe o nouă traiectorie, una de scădere, după ce a cunoscut creşteri semnificative atât la nivelul întregului segment, cât şi la nivel individual al fiecărei companii care activează pe această linie de business.
Astfel, la finalul primelor trei luni din 2023, piaţa RCA a consemnat o scădere a volumului primelor brute subscrise de 8%, ajungând la 2,14 mld. lei, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din T1/2023.
Deşi creşterile consistente din 2022 au dus atât segmentul RCA, cât şi întreaga piaţă la un nou record, efectul de boom şi-a pierdut din putere după ce jucătorii şi-au reechilibrat portofoliile, au absorbit din şocul falimentului City Insurance şi noi asigurători şi-au făcut loc pe piaţă.
Acum, începând cu primele luni din 2023, piaţa încearcă să se stabilizeze, dar o nouă împărţire a cotelor este la doar câteva luni distanţă, cea a foştilor clienţi Euroins.