Amenzi de 3.000 de lei pentru cei care încalcă această regulă banală. Anul 2023 a venit la pachet cu reguli mai stricte în ceea ce privește circulația pe drumurile din România, iar polițiștii nu ezită să îi amendeze pe șoferii prinși pe picior greșit.
Ce nu știu foarte mulți șoferi este faptul că unele abateri le pot aduce amenzi usturătoare. De exemplu, una dintre regulile pe care foarte puțini oameni o știu este legată de transportul animalelor de companie în mașină.
Legea spune că este strict interzis ca animalele de companie să fie ținute pe locul din față. Regula se aplică atât pentru câini, cât și pentru pisici sau alte animale, indiferent de dimensiune sau dacă sunt periculoase.
Chiar dacă foarte mulți români preferă să circule pe drumurile patriei alături de prietenul lor blănos, pe locul din dreapta, autoritățile consideră această practică drept o greșeală foarte mare, pe care o sancționează fără să stea pe gânduri.
Astfel, șoferii care sunt prinși că-și transportă animalele în acest fel riscă să fie sancționați cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, adică între 9 și 20 de puncte de amendă. La un calcul rapid, aceștia riscă să plătească o amendă de aproximativ 3.000 de lei.
Totodată, o altă greșeală aparent banală, dar deosebit de gravă, este legată de șoferii care stropesc pietonii atunci când trec pe lângă ei în zilele ploioase. Acest accident nefericit pentru unii șoferi se poate lăsa cu o amendă uriașă.
Foarte important de precizat este faptul că dacă incidentul este observat de un echipaj de poliție sau pietonul decide să meargă la Poliție să îl semnaleze, conducătorul auto riscă o amendă de până la 3.000 de lei.
Amenzi de până la 5.000 de lei pentru această greșeală banală
Șoferii din Capitală trebuie să fie foarte atenți, pentru că o greșeală banală i-ar putea „elibera” de 5.000 de lei. Ce poți să faci ca să eviți această amendă.
Un singur lucru le-ar putea aduce această sancțiune. Primarul din Capitală, Nicușor Dan, își dorește ca amenzile pentru cei care nu plătesc parcarea să fie majorate semnificativ.
Compania care se ocupă de parcările din Capitală a declarat că se va apela la această variantă din cauza faptului că există bucureșteni care nu își plătesc amenzile de 200 de lei. În concluzie, reprezentanții oficiali sunt de părere că pentru a evita o pierdere consistentă din propriul portofel, cetățenii din București sau cei care tranzitează Capitala vor fi dispuși să respecte legea.
Cât costă parcarea în Capitală
Mai mult de atât, reprezentanții companiei susțin că, de când au pus regulamentul de parcare în aplicare, foarte mulți bucureșteni au ignorat amenzile de 200 de lei și speră că o sumă mai consistentă îi va face pe oameni să fie mai atenți. Costul pentru o oră de parcare în Bucureşti este de 5 lei pe oră.
„Neachitarea contravalorii penalităților stabilite cu titlu de daune interese prin nota de constatare întocmită de către operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al Municipiului București prin care a fost constatată neplata anticipată a tarifului de parcare de către utilizatori, cu amenda cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoanele fizice, și între 3.000 și 5.000 de lei pentru persoanele juridice”, se arată într-un comunicat al Primăriei București.
În prezent, amenda pentru neplata parcării în București este de 200 de lei sau ridicarea autoturismului. Însă, lucrurile s-ar putea schimba. Un proiect aflat în dezbatere publică prevedere majorarea amenzilor pentru neplata parcării, de la 200 de lei la 1.500-2.500 de lei pentru persoanele fizice şi 3.000-5.000 de lei pentru persoanele juridice. Proiectul se află în dezbatere publică.