Speriați de o posibilă nouă criză financiară, românii au început să facă economii și să-și tină banii la bancă. Depozitele bancare au început să crească, potrivit datelor băncii centrale citate de observatornews.ro.
Dobânzile bancare pentru depozitele în lei sunt mai mici faţă de acum un an, însă, chiar şi aşa, banii ţinuţi la bancă sunt garantaţi de stat în limita a 100.000 euro. Acest lucru face ca acest instrument de economisire să fie sigur pentru cei care vor să facă economii pe termen mediu şi scurt.
În prezent, cea mai bună dobândă din piaţă pentru depozitele bancare este de 8,05%. După scăderea taxlor și comisioanelor bancare, câştigul real va fi de 7,25%.
Un calcul simplu arată că persoana care ţine la bancă 10.000 lei, pe o perioadă de un an, va avea un câştig real de 724 de lei.
Citește și: Datoria externă a României, scăpată de sub control. Cât datorează fiecare român
Una dintre alternativele depozitelor în lei sunt titlurile de stat. Până pe 18 august românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 6,30% și, respectiv, 7,20%. Principalul avantaj este acela că sumele pe care le investești, precum și dobânzile aferente sunt garantate integral de către stat. Iar sumele câştigate nu sunt impozitate. Câştigurile, însă, sunt mai mici. La 10.000 de lei investiţi în titluri de stat vei avea după un an un câştig de 630 de lei, iar dupa 3 ani 720 de lei.