Pensionarii germani nu mai visează să-şi petreacă anii de pensionare în sudul Spaniei – ci alge casele din Ungaria. Ziarul ABC explică acest fenomen prin faptul că numărul pensionarilor germani stabiliţi în Ungaria a crescut cu 25% în ultima perioadă, iar aceasta este o veste proastă pentru staţiunile din Spania. Mai mulţi pensionari germani au spus pentru ziarul ABC că pleacă de la locul lor natal în Ungaria din cauza impozitelor mari şi vieţii mai scumpe, precum şi din cauza tratamentului mai uman şi a siguranţei publice mai bune.
Sebastian, de exemplu, a lucrat la o companie de logistică din Berlin toată viaţa şi s-a pensionat în mai 2022. El îşi face deja bagajele pentru a se muta în Ungaria. Cu toate că iniţial s-a gândit că regiunea catalană Costa Brava va fi casa lui pentru anii de pensionare, unde îşi petrecea întotdeauna verile. Până la urmă, a decis că se va muta în Ungaria şi va întemeia noua sa viaţă aici cu preţul apartamentului din Germania pe care l-a vândut. Sebastian a spus că Ungaria a apărut ca destinaţie după o emisiune de televiziune. Postul Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) a difuzat un reportaj despre emigrarea cetăţenilor germani în Ungaria. Desprea aceasta a scris în detaliu şi ziarul ungar „Világgazdaság” la acea vreme. Sebastian a văzut abia atunci cât de mici sunt preţurile imobiliarelor ungare în comparaţie cu cele germane. M-am interesat şi chiar aşa a fost. Viaţa în Ungaria este mult mai ieftină şi mai confortabilă, aşa că am început să căutăm o casă potrivită pentru noi la Lacul Balaton, a amintit de cele întâmplate Sebastian, scrie stiridiaspora.ro.
Ziarul spaniol a relatat şi de cazul Alinei, care în prezent trăieşte la Zánka, judeţul Veszprém, împreună cu soţul ei. Alina a spus că în Germania nu puteau, pur şi simplu, să trăiască din pensii. „A trebuit să trăim şi momentul în care la Palatinat (Germania de Vest, Renania – n.red.) am devenit săraci după o viaţă de muncă, însă aici trăim confortabil din pensia noastră de 1.400 de euro”, a mai relatat Alina, menţionând că şi preţul scăzut al locuinţei a fost decisiv pentru ei, la fel ca şi mâncarea ieftină. Nu numai că au putut să cumpere o casă nouă din vânzarea apartamentului lor din Germania, dar au putut să-şi creeze şi o rezervă.
„La Keszthely se poate cumpăra o proprietate complet renovată cu un teren de 5.000 de metri pătraţi pentru 49.000 de euro. În Germania, nici măcar un garaj nu se poate cumpăra cu aceşti bani”, a declarat agentul imobiliar german Otmar Heider, care locuieşte în Ungaria de douăzeci de ani.
Poate cea mai emoţionantă relatare a fost dată pentru ziarul ABC de Beate, în vârstă de 77 de ani, care a spus că la această vârstă nu mai este nevoie de lux, ci doar de linişte. A fost foarte tristă când a fost nevoită să-şi vândă apartamentul de pe Skalitzer Strasse din cartierul Kreuzberg, din Berlin. Era moştenirea părinţilor şi bunicilor mei. Ştiu cât de greu le-a fost să reconstruiască după război, dar în această zonă nu se poate trăi, este pur şi simplu, un focar de droguri şi violenţă. Este înfricoşător să ieşi pe stradă. Nu ne puteam permite să facem cumpărături într-o altă zonă a Berlinului.
Margarete este din Warzburg, ea a subliniat că plecarea sa la vârsta de pensionare în Ungaria este un fel de protest. „Am muncit si am plătit impozite mai bine de 33 de ani. Acum, la 82 de ani, ar trebui să trăiesc cu aproape 800 de euro pe lună, ceea ce este suficient pentru sărăcia din Germania. Este foarte nedrept, statul german a uitat de noi”, a spus Margarete, potrivit căreia, din acest motiv emigrează tot mai mulţi pensionari în alte ţări, unde pur şi simplu sunt trataţi mai bine.
Anke locuieşte într-un azil de bătrâni din Ungaria. S-a mutat în Ungaria în speranţa unei îngrijiri mai umane. În Germania asistentele ţipau mult la ea şi a avut parte de puţină îngrijire. După pandemia cu noul coronavirus, fiul său a ajutat-o să fie acceptată într-o instituţie din Ungaria, unde până acum a beneficiat de un tratament mai uman.
Lacul Balaton este paradisul pensionarilor germani
Statisticile confirmă cazurile personale. În Ungaria, numărul pensionarilor germani care locuiesc permanent în ţară a crescut cu 25 la sută. În 2021, Instituţia Federală Germană pentru Asigurări de Pensii a transferat pensiile în conturi bancare ungare pentru 5.398 de persoane. Datele pentru anul 2022 nu sunt încă cunoscute, dar conform specialiştilor, acest număr a crescut: în prezent sunt în derulare în jur de 14.000 de cereri. De asemenea, se ştie, cu 67.000 de pensionari germani mai mulţi au solicitat asistenţă socială anul trecut decât în 2021, pe motiv că pensia lor nu acoperă nivelul minim de existenţă. Astfel, sunt deja în total 1,2 milioane, iar numărul lor a crescut cu 6 la sută numai în 2022. Motivele acestei situaţii create trebuie căutate în perioada fostului cancelar Gerhardt Schröder, care în 2003 a depus reforma numită Agenda 2010, care a restructurat sistemul german de asistenţă socială. În opinia pensionarilor germani, din cauza acestui program au scăzut pensiile şi asta a dus la faptul că astăzi Lacul Balaton este denumit „noul paradis al pensionarilor germani”.
Pe parcursul a câţiva ani, numărul pensionarilor germani care locuiesc în Ungaria a crescut cu un sfert. Unul dintre posturile publice de televiziune germane a încercat să dezvăluie motivele şi a ajuns la concluzia că germanii aleg Ungaria în masă mai ales din motive politice, dar şi preţurile mici sunt atractive, potrivit vilaggazdasag-magyar-gazdasag, titrează Rador.
Cetățenii străini care cumpără imobiliare în Ungaria preferă de obicei Budapesta, orașele de graniță și zonele tradiționale de vacanță. Proprietățile din Ungaria sunt vânate de mulți cetățeni străini. Cu toate acestea, în primele șapte luni ale anului, 2,6% dintre clienții care au vizitat Otthon Centrum erau cetățeni străini, a declarat Gábor Soóki-Tóth, șeful de analiză la agenția imobiliară Otthon Centrum.
Dintre cumpărătorii străini, cei mai activi sunt germanii. Peste 30 la sută dintre cumpărătorii străini în vânzările efectuate cu asistența agenției imobiliare Otthon Centrum provin din Germania.
Pe lângă Budapesta, Balaton și Lacul Velence sunt atractive pentru cumpărătorii străini. Pe lista de tranzacții care analizează cetățenii străini în funcție de naționalitate, slovacii sunt pe locul doi, iar românii pe locul trei.
În același timp, pe piața maghiară au venit și cumpărători din multe țări europene și au existat exemple de cumpărători din America, Vietnam, Israel și chiar Egipt, a explicat Gábor Soóki-Tóth, șeful de analiză la agenția imobiliară Otthon Centrum.Aproape fiecare al doilea străin a cumpărat sau a închiriat un apartament în Ungaria, conform datelor agenției imobiliare.
Și localitățile situate de-a lungul graniței sunt populare și printre cetățenii străini: Vízvár, Babócsa, Murakeresztúr, Lenti. În același timp, nu se pune problema ca străinii să cumpere proprietăți în așezările de graniță într-o manieră concentrată, cumpărăturile ocazionale sunt mai degrabă dispersate.
Zonele de vacanță sunt și destinații populare pentru cetățenii străini, Lacul Balaton și Lacul Velence. De asemenea, cetățenii străini au cumpărat case și în Siófok, Zamárdi și Gárdony anul acesta.
Potrivit anunțului, străinii sunt interesați de lucruri diferite pe piața imobiliară decât cumpărătorii maghiari: 52,2 la sută aleg o casă veche, iar 35 la sută un apartament din cărămidă, în timp ce 13 la sută investesc în imobiliare nou construite.
Cumpărarea unui apartament nu este o opțiune pentru ei. Când vine vorba de închiriere, apartamentele second-hand sunt cele mai populare: 61 la sută dintre străini aleg blocurile cărămidă, și 13 la sută aleg cele din panouri.
Italia. O localitate din Sicilia oferă 5.000 de euro oricui decide să se mute în comunitatea lor
Dacă vrei să te muti, alege acest sat minunat care îți oferă si posibilitatea de a primi 5.000 de euro. Petralia Soprana, un sat pitoresc din Sicilia, oferă o oportunitate unică: 5.000 de euro oricui decide să se mute în comunitatea lor fermecătoare. Această inițiativă își propune să ajute la reînvierea acestui fermecător oraș de munte, să atragă noi rezidenți și să-și păstreze cultura și istoria unică.
Situată printre peisajele luxuriante ale Madoniei, Petralia Soprana este o bijuterie ascunsă plină de frumusețe naturală și moștenire istorică. Aleile pietruite, bisericile antice și priveliștile panoramice maiestuoase fac din acest sat un loc fermecător de locuit.
Cu toate acestea, la fel ca multe comunități rurale din Italia, s-a confruntat cu probleme de populație, mulți tineri mutându-se în orașe mai mari în căutare de noi oportunități. Oferta de 5.000 de euro este o invitație pentru cei care sunt dispuși să se cufunde într-o viață autentică și să contribuie la creșterea Petraliei Soprana.
Stimulentul financiar care se acordă dacă te muți la Petralia Soprana
Acest stimulent financiar poate fi de mare ajutor pentru oricine dorește să înceapă o nouă aventură într-un context rural și tradițional. Cu banii oferiți, noii locuitori se vor putea integra în comunitate, vor începe mici afaceri, vor renova locuințe și vor contribui la economia locală, scrie presa italiană.
Pe lângă bani, oricine alege să se mute în Petralia Soprana va fi primit într-o comunitate caldă și primitoare. Locuitorii existenți sunt mândri de tradițiile lor și sunt fericiți să-și împărtășească cultura cu noii veniți. Acest lucru înseamnă nu doar un loc nou în care să trăiești, ci și o oportunitate de îmbogățire personală prin imersiunea într-o viață nouă.
Amenzi colosale pentru tuns iarba la bloc sau în curtea casei. Greşeala de 30 de minute care te lasă fără un salariu
Cu toate acestea, înainte de a porni în această aventură, este important să evaluați cu atenție toate aspectele. Ar trebui luate în considerare perspectivele de angajare, infrastructura, accesul la servicii esențiale și nevoile personale. O mutare necesită o planificare atentă și o adaptare adecvată la noul mediu.
În cele din urmă, vă oferă 5.000 de euro pentru a vă muta în acest loc uluitor, care reprezintă o oportunitate fascinantă pentru cei care doresc să trăiască o viață autentică într-un loc cu o moștenire culturală bogată. Această inițiativă nu oferă doar un stimulent financiar, ci și oportunitatea de a face parte dintr-o comunitate care prețuiește tradițiile și frumusețea vieții rurale. Înainte de a lua o decizie, este indicat să examinați cu atenție detaliile ofertei și să evaluați dacă este aventura se potrivește așteptărilor și obiectivelor tale de viață.