Achiziționarea unui fier de călcat trebuie abordată cu atenție. Aerul condiţionat este aparatul vedetă al momentului, dar să nu uităm de un consumator constant care încarcă factura cu forţa picăturii chinezeşti în fiecare zi din lună.
În medie, un fier de călcat electric are o putere cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. De obicei, majoritatea fiarelor de călcat electrice consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă. Din acest motiv, este important să alegeți modelul eficient din punct de vedere energetic.
Cât curent consumă un fier de călcat? Este o întrebare grea pentru că răspunsul depinde de multe variabile. Astăzi, aproape fiecare casă modernă are un fier de călcat electric. Modelele mai noi au, de asemenea, un rezervor de apă care folosește aburul în timpul călcării. Cu toate acestea, ceea ce ne interesează este cât curent consumă un fier de călcat? Unele studii arată că fierul de călcat electric consumă în jur de 5% din factura de electricitate.
În medie, un fier de călcat electric are o putere nominală cuprinsă între 1.000 și 2.000 de wați. Fierul de călcat este utilizat timp de 15 minute pe zi.
Asta înseamnă aproximativ 275 de wați pe zi sau 8,2 kWh pe lună, echivalentul a aproximativ 5.576 lei pe lună, dacă luăm în calcul prețul de 0.68 lei. Majoritatea fiarelor de călcat au o etichetă pe care puteți citi puterea exactă a aparatului.
De obicei, majoritatea fiarelor de călcat electrice consumă aproximativ 5% din energia electrică din casă. Din acest motiv, este important să alegeți modelul eficient din punct de vedere energetic.
După cum am menționat deja, majoritatea fiarelor de călcat electrice consumă în jur de 1.200 de wați, iar acestea sunt folosite 15 min pe zi. Dacă luăm în considerare acest lucru, vom obține că utilizarea unui fier de călcat electric ne costă în medie 5.576 lei pe lună.
Primul pas pentru a economisi bani este să știți cât de multă energie electrică consumă fiecare aparat. Fierul de călcat consuma între 1.500 si 2.500 de wați. Să luăm, în medie, 2.000 wați = 2 kw.
Dacă îl folosim 10 ore, acest lucru înseamnă că, într-o lună, consumul total este 2 kw x 10 h = 20 kwh. La un preț mediu de 0.80 lei pe kwh, fierul de călcat ajunge să scoată din buzunarele românilor suma 16 lei.
Una dintre modalitățile prin care puteți reduce consumul de energie prin utilizarea fierului de călcat electric este prin agățarea sau împăturirea hainelor după ce acestea sunt spălate și uscate într-o mașină de uscat.
De asemenea, vă puteți atârna hainele în baie în timpul unui duș fierbinte. În acest fel, aburul va produce căldură și va îndepărta ridurile, iar tu nu va trebui să îți calci hainele. Întotdeauna asigurați-vă că după fiecare utilizare a fierului de călcat electric, îl deconectați de la priză.
Nu lăsați niciodată fierul de călcat electric nesupravegheat după ce ați terminat. Rețineți că fierul de călcat electric trebuie așezat în poziție verticală, nu cu fața în jos, atunci când este încălzit și numai după ce s-a răcit îl puteți pune la loc.
Primul pas pentru a economisi bani este să știți cât de multă energie electrică consumă fiecare aparat. În această secțiune, vom explica cum să calculăm consumul de energie al fierului de călcat electric într-un mod elementar.
Iată datele pe care trebuie să le cunoașteți:
De exemplu:
Avem un fier de călcat electric cu o putere de 2.200 W. Pe parcursul unei ore, acesta va consuma 2,2 kW. Primul pas pentru a determina câtă energie electrică am cheltuit este să estimăm cât de des vom folosi fierul de călcat electric și pentru cât timp.
Dacă folosim mașina de spălat de 3 ori pe săptămână, va trebui să folosim fierul de călcat electric de 3 ori pe săptămână. Durata medie este de aproximativ 20 de minute. În total, asta înseamnă aproximativ 1 oră pe săptămână.
Calcularea puterii:
Următorul lucru de care vom avea nevoie este să folosim prețul mediu al energiei electrice, care este de aproximativ 0,68 lei. Vom ști exact câtă energie vom cheltui lunar folosind aceste date.
Total: 8,8 kW x 0,68 lei = 5.984 lei (aceasta este suma totală de bani pe care o vom cheltui într-o lună)
Așa cum majoritatea gospodinelor știu, există o varietate de astfel de aparate casnice, clasificate după putere și alte aspecte tehnice, după cum urmează:
Puterea consumată de fierul de călcat electric mic este cuprinsă între 800 și 1.200 de wați. Acestea se încadrează în categoria aparatelor de mică putere.
Utilizarea lor este cea mai frecventă, pe drum sau în timpul unor evenimente neplanificate, atunci când vă grăbiți. Aceste tipuri de fier de călcat electric sunt cele mai solicitate de persoanele cărora le place să călătorească.
Consumul de energie al fierului de călcat electric nominal este cuprins între 1.200 și 1.500 de wați. Acest tip de aparat aparține categoriei de casă și este folosit pentru familiile mai mici.
Cu acest tip de fier de călcat electric, puteți călca cu ușurință materiale precum tricouri, cearceafuri, pantaloni și cămăși. Acestea sunt la mare căutare.
Consumul de energie al unui fier de călcat electric mediu este cuprins între 1.500 și 2.000 de wați. Acest tip de fier de călcat electric poate călca cu ușurință țesături subțiri și alte materiale, cum ar fi denimul și materialele dense.
După cum puteți vedea, consumul de energie este mult mai mare aici decât în alte grupe. Consumatorii le iubesc.
Consumul de energie al fierului de călcat electric înalt este cuprins între 2.000 și 2.400 de wați. Acest tip de fier de călcat este utilizat în spălătorii, hoteluri mici, ateliere de cusut etc.
Nu trebuie să uităm nici de gospodinele care adoră să aibă lenjeria bine călcată.
Cât consumă un televizor. Dacă sunteți printre cei care au acest obicei de a lăsa aparatul pornit chiar și atunci când nu-l folosiți, ar fi bine să scăpați de el. În acest fel veți avea un consum mai redus la energie.
Dacă lăsați televizorul aprins ore întregi, e de preferat să-i setați luminozitatea la un nivel mai scăzut. Găsiți opțiunea pe telecomandă, la meniu. În acest fel se reduce și consumul de energie și va fi vizibil când primiți factura lunară.
De asemenea, e bine să activați cronometrul pentru repaos. Puteți programa foarte ușor dispozitivul să se închidă singur, în cazul în care obișnuiți să urmăriți programe până mai târziu și e posibil să vă ia somnul. Pe lângă faptul că consumă energie, specialiștii au explicat că nu e bine pentru sănătate să dormim cu televizorul pornit. Expunerea la lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.
Metoda cea mai ușoară pentru a calcula consumul de electricitate al televizorului este prin înmulțirea puterii nominale (watt) cu numărul de ore de funcționare a dispozitivului.
Spre exemplu, dacă aveți un televizor LED de 127 de cm, care are o putere nominală de 100 de wați și pe care îl folosești zilnic timp de 12 ore, calculul se face astfel:
Putere = 100 wați
Ore de funcționare = 12 ore
Puterea consumată de televizor într-o zi (kWh): 100 wați x 12 ore = 1200 wați oră. Așadar, aparatul consumă 1,2 kWh.
Pentru a calcula factura la energie electrică la televizorul smart pe o lună, trebuie să înmulțiți puterea utilizată de televizor în acea perioadă (kWh) cu tariful tău la energie electrică (kWh).