Premierul a susţinut că este nevoie de transparenţă privind modul de cheltuire a banilor în ministere şi autorităţi centrale şi a salutat „iniţiativa” preşedintelui de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.
„Orice cetăţean trebuie să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Să vedem ce putem face cu aceşti săraci de directori. Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, dar trebuie să vedem de ce trebuie să plătim mii de directori cu salarii atât de mari, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Nu vorbesc de manageri privaţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm”, a declarat premierul Victor ponta în şedinţa de Guvern.
„Dacă am fi avut mai multă transparenţă, poate că am fi reuşit mai din timp să îndreptăm anumite lucruri (…) Cel mai important, dincolo de eficienţa acestei noi autorităţi, care din trei comisii separate strânge, aşa cum este modelul european în cele mai multe dintre ţări, într-o singură autoritate atribuţiile de supraveghere a pieţei asigurărilor, a valorilor mobiliare şi a pensiilor private, în acelaşi timp însă mai îndreptăm nişte lucruri care ne scăpau întotdeauna. Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private„, a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Craiova, că va promulga în cursul acestei zile legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. El a menţionat că legea a fost retrimisă o dată Parlamentului pentru reexaminare. „Nu mai pot să o întorc o dată, sunt obligat prin Constituţie să o promulg”, a menţionat el. „O voi promulga azi”, a spus Traian Băsescu.
Potrivit datelor prezentate în şedinţa de Guvern, şeful Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a primit 42.700 EURO, preşedintele CNVM – 18.000 DE EURO PE LUNĂ, iar şeful Comisiei de Supraveghere a pensiilor private – 14.000 EURO.
Potrivit România TV, directorul general adjunct Romgaz a câştigat 14.306 lei (3.251 euro), directorul general al Complexului Energetic Oltenia a avut un câştig de 13.455 lei (3.057 euro), directorul general al Electrica Distributie Muntenia Nord a avut în martie un salariu de 18.000 lei (4.090 euro), directorul Direcție Hidroelectrica a primit 13.183 lei (2.996 euro).
Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.