Presa maghiară ia apărarea României în situația Schengen: „Nu România, noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria”

În contextul în care aderarea României la Spațiul Schengen este blocată de Austria, jurnaliștii maghiari sunt de părere că nu România, ci Ungaria este responsabilă pentru migranții ilegali ajunși în Austria.
Irina Dumitrescu
15 aug. 2023, 21:30
Presa maghiară ia apărarea României în situația Schengen: „Nu România, noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria”
Presa maghiară i-a apărarea României în situației Schengen: „Nu România, noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria”

Confruntarea premierului Ungariei, Viktor Orbán, este substanțială în ceea ce privește programul președinției ungare a Uniunii Europene din 2024, care este în mod clar orientat către obținerea aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit informațiilor furnizate de sursa 24hu, aliatul său, cancelarul austriac Karl Nehammer, împiedică în prezent procesul de aderare a României la Spațiul Schengen, argumentând că problema refugiaților nu a fost rezolvată pe deplin.

Citește și: Victor Ponta, înspăimântat de datoria externă a României: „Nu voi cere copiilor mei să rămână aici!” | EXCLUSIV

Cu toate acestea, sursele din presa austriacă, așa cum sunt prezentate de mass-media maghiară, sugerează că nu România este vinovată de agravarea situației migranților, ci, în schimb, Ungaria.

„Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, titrează publicația maghiară.

Anul trecut, atât România cât și Bulgaria au încercat fără succes să devină parte a acordului Schengen. Acest efort a fost în zadar din cauza opoziției din partea Austriei, care a blocat aderarea Bucureștiului la sfârșitul anului 2022. Acest acord facilitează traversarea (aproape) necontrolată a frontierelor pentru cei aproximativ patru sute de milioane de locuitori ai celor douăzeci și șapte de țări europene. În cazul Bulgariei, nu doar guvernul austriac, ci și cel olandez au avut rezerve în ceea ce privește eligibilitatea acestei „țări balcanice” pentru aderare. Prin urmare, dintre cei trei candidați inițiali, numai Croația a primit sprijinul unanim al statelor membre Schengen.

De asemenea, guvernul austriac condus de cancelarul conservator Karl Nehammer nu intenționează să-și schimbe poziția anterioară, așa cum a reafirmat recent în Viena, într-un interviu acordat cotidianului german Tageszeitung (taz.de).

Politica Austriei în ceea ce privește controlul frontierelor este determinată în principal de Ministerul de Interne, care este sub conducerea Partidului Popular Austriac (ÖVP), partid conservator. Atât cancelarul cât și ministrul de Interne, Gerhard Karner, sunt membri ai ÖVP, iar Nehammer a avut în trecut funcția de șef al Ministerului de Interne. Conform viziunii lor, atât timp cât problema refugiaților în Europa rămâne nesoluționată, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu este binevenită. În ciuda acestui fapt, bulgarii i-au invitat pe cei doi politicieni austrieci în ianuarie de anul acesta să evalueze situația la granița de la „capetele turcești”, însă această „vizită la frontieră” nu a determinat o schimbare în poziția Austriei.

Ungaria și Polonia au un rol esențial în abordarea situației, punând piedici planurilor Uniunii Europene. Aceleași planuri care ar impune condiții pentru aderarea Bucureștiului și Sofiei la zona Schengen, sunt blocate de aceste două țări. Oliver Das Gupta a detaliat această situație în ziarul austriac Der Standard.

Der Standard notează că, în ciuda faptului că Ungaria permite continuarea fluxului de refugiați spre Occident și acceptă foarte puține cereri de azil, liderii partidului ÖVP nu critică pe Viktor Orbán, ci mai degrabă îl sprijină. Acești lideri par să susțină această abordare, chiar dacă peste 80% dintre cei peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria anul trecut au trecut din Ungaria. Das Gupta susține acest argument prin menționarea informației oferite de Ministerul de Interne austriac, care subliniază că „rutele de contrabandă sunt preponderent prin Serbia și Ungaria”.

„Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație în cadrul UE reprezintă o povară socială și economică pentru întreprinderile și populația celor două țări. Cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu așteptări, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu cei care locuiesc în spațiul Schengen”, a subliniat Parlamentul European, potrivit 24.hu.

Citește și: Cine este miliadarul român care se află în spatele Transylvania Steak, restaurantul din Cluj-Napoca care a făcut furori

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cât vor costa gazele fără plafonare. Acum știi cât vei plăti
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în România, după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
”Circul” din controalele lui Piedone l-a exasperat și pe premierul Ciolacu. ”Exagerează. Îl bat!”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver