Salata de vinete este, de departe, unul dintre preparatele preferate ale românilor. Variantele clasice ale salatei de vinete sunt cu ceapă sau cu maioneză, însă există tot felul de combinații delicioase pe care ar trebui să le încercați.
Bucătarii vin în ajutorul gospodinelor cu mai multe trucuri pentru a evita transformarea salatei de vinete într-o adevărată bombă calorică, ținând cont că o lingură de ulei poate avea circa 100 de calorii. Astfel, în loc de ulei se pot pune trei linguri de pastă de susan / tahini la un kilogam de vinete. Salata devine pufoasă și mult mai sănătoasă.
Citește și: Baba Ganoush – salata de vinete arabească
Revenind la rețeta clasică de salată de vinete cu ceapă. Multe gospodine nu țin cont de recomandările maeștrilor bucătari și adaugă ingredientele după ochi. Marii bucătari spun că la 1 kilogram de vinete este recomandat să adaugi o ceapă mică, potrivit ego.ro. Dacă dorești ca salata ta de vinete să aibă un gust mai intens, mai poți adăuga încă o ceapă, tot mică. Însă, ai grijă să nu exagerezi, pentru că riști să strici tot gustul salatei.
Citește și: De ce să nu pui ulei în salata de vinete. Ingredientul care o poate face cremoasă și pufoasă imediat
Salata de vinete. Ingrediente: 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi), o ceșcuță de ulei, 1 ceapă tocată mărunt, sare după gust
Mod de preparare: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează și se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin un ceas. Se toacă mărunt ceapa.
Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se-ntăreşte și se face spumoasă. Se adaugă ceapa și se ornează cu felii de roșii.