”Acum, facem pasul final, deschiderea negocierilor, şi, după aceasta, nimic nu mai poate sta în calea aderării Serbiei la UE. Trebuie să trecem prin negocieri şi procesul de ratificare, aceasta este ultima condiţie formală”, a declarat Degert la televiziunea B92, cu sediul la Belgrad.
Întrebat dacă Serbia va trebui să recunoască independenţa Kosovo înainte de a intra în UE, Degert a răspuns că statutul Comisiei Europene este neutru şi că aşa va rămâne, reamintind faptul că 22 de state membre ale UE au recunoscut Kosovo, dar celelalte cinci încă n-au făcut aceasta.
La întrebarea când va deschide UE convorbirile privind acordul de stabilizare şi asociere cu Pristina, dacă statutul său este neutru, Degert a răspuns că există diferite modalităţi de cooperare în situaţii similare, ca de exemplu cu Macao, Taiwan sau Teritoriile palestiniene.
Degert a calificat drept false interpretările conform cărora aderarea Serbiei la UE este însoţită de diferite condiţii, spre deosebire de alte ţări candidate. ”Nimic nou nu este prevăzut sau aplicat în cazul Serbiei, faţă de celelalte ţări candidate, în afară de toate criteriile de la Copenhaga”, a precizat Degert.
Referindu-se la posibilitatea organizării în Serbia a unui referendum privind acordul de la Bruxelles, Degert a subliniat faptul că guvernul sârb şi-a luat unele obligaţii şi că ar fi o mare surpriză pentru Bruxelles dacă Belgradul şi-ar schimba acum poziţia. Responsabilul european şi-a exprimat însă încrederea nu se va întâmpla aceasta, deoarece poziţia coaliţiei de guvernare de la Belgrad este unanimă în această chestiune şi că acordul de la Bruxelles se bucură de un sprijin de 95 % în Parlamentul sârb.