Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni (FSRP) – ediţia 2023, despre eliminarea excepţiilor fiscale, că nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi, Comisia Europeană arătând că trebuie văzut unde gradual se scot aceste excepţii, dar discuţia şi scoaterea lor nu este una brutală, care să le strice activitatea.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Guvernul are programe în desfăşurare, start-up-uri, şi încearcă să li se dea o latură şi pentru românii care sunt plecaţi în străinătate, pentru ca şi aceştia să aibă acces la această platformă, în ideea că poate revin în România.
”Toate aceste programe continuă. Microîntreprinderile, există o singură abordare diferită a Comisiei, faptul că ele au devenit un fel de offshore în interiorul unui stat. Nu poţi să ai o fiscalitate de tip offshore pe microîntreprinderi. Dar, să rezolvăm problemele primele cinci, fără sărăcie, fără foamete, educaţie, infrastructură. Deci, undeva nu funcţionează. Şi Comisia a spus, înţeleg, haideţi să vedem unde gradual scoatem aceste excepţii. Dar discuţia şi scoaterea excepţiilor nu este una brutală, care să strice activitatea”, a arătat premierul.
Marcel Ciolacu a precizat că HORECA, microîntreprinderile, revin după o perioadă de pandemie când au fost susţinute cu bani de la buget ca să depăşească acel un an şi jumătate în care nu au mai avut activitate.
”Au fost hotelurile închise, restaurantele, cinematografele, teatrele. Atunci, statul român a venit cu fonduri foarte multe, s-a întors până aproape de 6% din PIB către această zonă. Nimeni nu va modifica nimic din ceea ce funcţionează. Pentru mine este foarte important parteneriatul cu partenerul social. Domnul Jianu, de când a intrat PSD la guvernare, este preşedintele la Garantare, deci preşedintele de la IMM-uri este şi la Fondul de Garantare, pentru că el cunoaşte şi şi-a făcut echipa, nu i-am impus nicio echipă. Start-up Nation continuă”, le-a spus Ciolacu studenţilor.
Marcel Ciolacu: Oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, este inacceptabil aşa ceva / Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri în deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, că nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume, el considerând că ”este inacceptabil aşa ceva”. ”Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean”, a mai spus şeful Executivului, el precizând că nu crede că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă.
”Era normal să existe un draft de lucru la Ministerul de Finanţe. Acel draft a mers la presă, nu mă deranjează cu nimic, foarte bine, că nu are nimeni nimic de ascuns. Poate în urma feedback-urilor remediem anumite lucruri. dar, oameni buni, nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi, fiecare bibliotecă, fiecare teatru mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a arătat că ”rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală”.
Victor Ponta îl acuză pe Klaus Iohannis de trădare națională: „În sfârșit a ajuns președintele multinaționalelor și al austriecilor!” | EXCLUSIV
”Rolul unei agenţii pentru tineret e să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul naţional un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Apoi vin şi spun că directorul de la TNB trebuie să aibă acelaşi salariu cu directorul unui teatru de provincie. În ce lume trăim? O să aranjăm lucrurile în ordinea lor. Eu nu mai doresc atâţi ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea să pot face centralizat, la nivel de consiliu judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie şef la juridic, specialist în achiziţii, că nu e simplu, trebuie să faci caiet de sarcini, încă cinci pentru comisie… Asta e infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret”, a precizat Ciolacu.
”Nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a mai spus el, în cadrul întâlnirii cu tinerii, la deschiderea Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni.