Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

Verificarea unei locuinţe în vederea reducerilor pierderilor de căldură se poate face cu sistemul Blower Door. Sistemul Blower Door presupune crearea unei subpresiuni în încăperile casei, după care se face fotografierea termică cu un aparat special. În România firmele care propun aceste teste au cam dispărut, în timp ce sistemul este foarte folosit în Occident.
Nicu Stan
10 mai 2013, 06:49
Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

„Aparatul Blower Door ajută la crearea unei subpresiuni într-o încăpere, astfel încât se întăreşte efectul diferenţei de temperatură vizibil cu aparatul fototermic”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Emilian Pavel, reprezentantul firmei Termocert, care până acum câţiva ani efectua astfel de teste.

Tehnologia nu este prea folosită în România. „La noi nu există cerere pentru astfel de teste. În Austria, Germania, nu există locuinţe la care testul Blower Door să nu se facă. Acolo se face, întrucât, printre altele, şi impozitele se plătesc în funcţie de eficienţa energetică a clădirii, pe când la noi nu este deloc aşa” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Răzvan Oprea, reprezentant isocell.ro şi comerciant de sisteme Blower Door.

Cost aproximativ al testului şi durată

În funcţie de suprafaţa verificată, preţul testării variază între 2 şi 8 euro pentru metrul pătrat util. „Cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul va fi mai mic”, a mai spus Emilian Pavel.

Preţul poate creşte considerabil dacă firma care efectuează primul test de verificare a etanşeităţii clădirii remediază problemele apărute şi efectuează şi testul final. „Se poate ajunge la un preţ mai mare, este normal, dacă aceiaşi firmă remediază pierderile de energie termică şi face şi testul final” a completat Răzvan Oprea. Testul cu Blower Door durează aproximativ două ore pentru un apartament.

Din ce este compus Blower Door

Sistemul Blower Door este compus dintr-un ventilator, mască pentru uşă/fereastră, un generator şi un aparat ce evaluează şi urmăreşte evoluţia „efortului” depus de aparat pentru a menţine o subpresiune de 50 de bari în încăpere. Pentru rezultate bune, toate ieşirile/intrările în casă vor trebui acoperite.

„Cel mai bine este ca masca şi ventilatorul să se monteze la uşa principală, de la intrare. Toate uşile vor trebui deschise, geamurile se vor închide. Trebuie astupate toate gurile pe unde poate intra aerul, inclusiv scurgerile de la chiuvete şi cada”, a adăugat Răzvan Oprea.

După ce subpresiunea scontată a fost obţinută, aerul în plus fiind evacuat, se fac poze cu aparatul fototermic. În urma acestor poze, arhitecţii pot propune renovarea optimă.

 „Aceste poze vor arata pe unde se pierde energie”, a subliniat Emilian Pavel, adaugând că sistemul oferă varianta optimă de izolare, ce duce la scăderea costurilor de întreţinere pe timp de iarnă.

O altă tehnică, la fel de bună pentru a vedea pe unde se pierde căldura este metoda fumului. După realizarea presiunii urmărite în casă se răspândeşte fum. Fumul va ieşi din casă tot pe acolo pe unde intră aerul rece iarna sau pe unde intră aerul cald vara.

Izolarea termică va avea beneficii şi vară.„Pe timp de vară, izolarea termică a unei clădiri ajută la menţinerea unei temperaturi scăzute în interiorul apartamentului sau al casei”, a spus reprezentantul isocell.ro.

Masca şi ventilatorul se pot monta şi într-un geam al locuinţei.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Destinația exotică cu plaje de vis și temperaturi perfecte în aprilie. Este locul perfect pentru relaxare și aici pare că timpul stă pe loc
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Aceasta este leguma ce conține cele mai multe pesticide. Românii adoră s-o mănânce primăvara, pentru că e gustoasă și costă foarte puțin
Capital.ro
Marea actriță s-a stins. Era cea mai elegantă doamnă: Poți străluci, în ciuda oricărei suferințe
Playtech.ro
Trei cutremure în România, în mai puțin de 4 ore. Cel mai puternic, produs într-o zonă atipică
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Sfaturile unui fost ofițer KGB pentru Europa: „Nu trebuie să mai fie pasivă. Are toate atuurile pentru a zdrobi Rusia ca pe un gândac”| INTERVIU
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Horoscop sâmbătă, 12 aprilie 2025: Taurii se gândesc la viitor
Spynews
Armin Nicoară a fost alături de soția lui, Claudia Puican, în timpul nașterii. Cum s-a simțit când și-a văzut băiatul: „Sunt fericit”
Evz.ro
„Nu mai sunt pe moarte!” Tratament revoluționar pentru cancer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine sunt românii care primesc DOUĂ PRIME de Paște! Sumele vor fi virate săptămâna viitoare
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea va fi grațiată? Anunțul făcut de Victor Ponta și Crin Antonescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
A treia recalculare a pensiilor. Majorări de 1.000 de lei, până de Paște, anunțate de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii