Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

Verificarea unei locuinţe în vederea reducerilor pierderilor de căldură se poate face cu sistemul Blower Door. Sistemul Blower Door presupune crearea unei subpresiuni în încăperile casei, după care se face fotografierea termică cu un aparat special. În România firmele care propun aceste teste au cam dispărut, în timp ce sistemul este foarte folosit în Occident.
Nicu Stan
10 mai 2013, 06:49
Cum afli pe unde se pierde căldura din casă VIDEO

„Aparatul Blower Door ajută la crearea unei subpresiuni într-o încăpere, astfel încât se întăreşte efectul diferenţei de temperatură vizibil cu aparatul fototermic”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Emilian Pavel, reprezentantul firmei Termocert, care până acum câţiva ani efectua astfel de teste.

Tehnologia nu este prea folosită în România. „La noi nu există cerere pentru astfel de teste. În Austria, Germania, nu există locuinţe la care testul Blower Door să nu se facă. Acolo se face, întrucât, printre altele, şi impozitele se plătesc în funcţie de eficienţa energetică a clădirii, pe când la noi nu este deloc aşa” a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Răzvan Oprea, reprezentant isocell.ro şi comerciant de sisteme Blower Door.

Cost aproximativ al testului şi durată

În funcţie de suprafaţa verificată, preţul testării variază între 2 şi 8 euro pentru metrul pătrat util. „Cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul va fi mai mic”, a mai spus Emilian Pavel.

Preţul poate creşte considerabil dacă firma care efectuează primul test de verificare a etanşeităţii clădirii remediază problemele apărute şi efectuează şi testul final. „Se poate ajunge la un preţ mai mare, este normal, dacă aceiaşi firmă remediază pierderile de energie termică şi face şi testul final” a completat Răzvan Oprea. Testul cu Blower Door durează aproximativ două ore pentru un apartament.

Din ce este compus Blower Door

Sistemul Blower Door este compus dintr-un ventilator, mască pentru uşă/fereastră, un generator şi un aparat ce evaluează şi urmăreşte evoluţia „efortului” depus de aparat pentru a menţine o subpresiune de 50 de bari în încăpere. Pentru rezultate bune, toate ieşirile/intrările în casă vor trebui acoperite.

„Cel mai bine este ca masca şi ventilatorul să se monteze la uşa principală, de la intrare. Toate uşile vor trebui deschise, geamurile se vor închide. Trebuie astupate toate gurile pe unde poate intra aerul, inclusiv scurgerile de la chiuvete şi cada”, a adăugat Răzvan Oprea.

După ce subpresiunea scontată a fost obţinută, aerul în plus fiind evacuat, se fac poze cu aparatul fototermic. În urma acestor poze, arhitecţii pot propune renovarea optimă.

 „Aceste poze vor arata pe unde se pierde energie”, a subliniat Emilian Pavel, adaugând că sistemul oferă varianta optimă de izolare, ce duce la scăderea costurilor de întreţinere pe timp de iarnă.

O altă tehnică, la fel de bună pentru a vedea pe unde se pierde căldura este metoda fumului. După realizarea presiunii urmărite în casă se răspândeşte fum. Fumul va ieşi din casă tot pe acolo pe unde intră aerul rece iarna sau pe unde intră aerul cald vara.

Izolarea termică va avea beneficii şi vară.„Pe timp de vară, izolarea termică a unei clădiri ajută la menţinerea unei temperaturi scăzute în interiorul apartamentului sau al casei”, a spus reprezentantul isocell.ro.

Masca şi ventilatorul se pot monta şi într-un geam al locuinţei.

Spynews
Cele două ipoteze luate în calcul de anchetatori în cazul morții lui Andrei Versace. Ce se știe despre ultima perioadă din viața lui
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Strada din București pe care accesul femeilor neînsoțite a fost interzis. Puțină lume își mai aduce aminte de această bizarerie. Unde se afla, de fapt, drumul de lemn
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Cât timp poți circula cu parbrizul spart. Mulți șoferi nu știu ce scrie în lege
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Tragedie după tragedie în Brăila! Fratele principalului suspect în cazul ucideii Marinei a murit într-un accident de mașină
Spynews
Alertă ANM! A fost emis cod galben de ploi, vijelii și grindină. Canicula nu dispare, însă, din România
Evz.ro
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Amendă 1.300 de lei, chiar dacă ai documentele la tine. Dreptul legal pe care șoferii NU îl au
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Grecia utilizează drone pentru supravegherea plajelor și combaterea amplasării ilegale de șezlonguri
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'