Momente cumplite dezvăluite de salvamari după tragedia din Mamaia: Soția unuia din cei patru oameni înecați şi-a trimis soţul în valurile morţii: „Du-te tu, du-te tu ca știi să înoți”

O femeie aflată pe plaja din Mamaia și-a îndemnat partenerul să salveze fetele, fără să bănuiască o clipă că îl va vedea pentru ultima dată.
Filip Stan
16 aug. 2023, 12:16
Momente cumplite dezvăluite de salvamari după tragedia din Mamaia: Soția unuia din cei patru oameni înecați şi-a trimis soţul în valurile morţii:

A fost o zi neagră luni, pe litoralul românesc, patru tineri s-au înecat în Mamaia și Venus, iar alți cinci au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost scoși din marea agitată. Marea Neagră este una dintre cele mai periculoase. Cercetătorii avertizează că pe litoral există curenţi ucigaşi, numiţi rip, care pot smulge pe oricine din apropierea malului, acolo unde apa nu depăşeşte nici măcar un metru. În câteva secunde, victima e purtată în larg şi, dacă nu ştie cum să reacţioneze corect, panica îi poate fi fatală. Salvamarii atrag atenţia că urmează alte două zile cu vânt puternic, curenți și valuri iar în sudul litoralul e steag roşu şi nu se poate intra în apă!

Patru oameni şi au găsit sfârşitul la Mamaia, în valuri de câţiva metri. Persoane au fost scoase la mal de scafandrii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.  Trei bărbați,  de 34 de ani, 43 de ani, respectiv 46 de ani, nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarate decedate.

Cei trei bărbați de 34 de ani, 43 de ani, respectiv 46 de ani, nu au răspuns manevrelor de resuscitare, sunt M. A. din Călărași, B.M. din Olt și T.V. din Dâmbovița, potrivit presei locale.

O minora de 16 ani a fost resuscitată și transportată la spital, iar al patrulea bărbat a apărut la mal în ziua următoare.  În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală
Bătaie pe plaja din Eforie Nord. Salvamari luați la pumni de mai mulți turiști cărora le-au atras atenția să nu intre în marea agitată
Turiştii din Mamaia au format un lanţ uman pentru salvarea lor, dar din păcate medicii nu i-au mai putut resuscita.  Pe plajă era arborat steagul galben, adică scăldatul este permis doar pentru cei mai buni înotători. Cu toate acestea, deşi erau valuri foarte mari, oamenii s-au aventurat în marea agitată. Unii au reuşit să iasă la limită din marea agitată. O fată de 16 ani a fost însă luată de curenţii puternici şi dusă în larg. Trei bărbaţi au sărit să o salveze. Cum nici ei nu mai reuşeau să iasă la mal, în apă s-a format un uriaş lanţ uman pentru salvarea lor.

Unii părinți au fost neglijenți, iar două sau trei fetițe au intrat în apă deși era steagul galben arborat, a spus Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia. Soția unuia dintre cei care au decedat i-a spus soțului să intre în apă și să le salveze, dezvăluie salvamarul.
Avertizare cod galben de furtuni cu grindină și rafale de vânt puternic în 17 județe. Apoi revine canicula
Trei fetițe au fost nesupravegheate, era steagul galben arborat, nu au voie copiii la îmbăiere, părinții au fost neglijenți, au lăsat acele fete să intre în apă. În zona respectivă, turiștii care au observat, ei au fost primii care au observat, unul dintre ei a intervenit să participe la salvare. Încercam să ieșim afară, nu mai eu și ceilalți colegi, am încercat înot să ieșim cu cei pe care încercam să-i scoatem din acea zonă periculoasă, fără ambarcațiune nu s-a putut. Dar cu jetski-urile de intervenție am putut să ieșim să ne apucăm de manevrele de resuscitare.

Soția unuia dintre cei care au decedat, ea i-a spus soțului intră în apă și fugi și salvează-i. Ea stând la capul lui, unde noi făceam manevrele de resuscitare, vorbea într-una și spunea că a văzut că fetele nu se descurcă și i-am spus du-te tu, du-te tu ca știi să înoți. Astea sunt vorbele ei”, povestește Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia.
VIDEO Bătaie ca-n Şapte Păcate, pe plaja din Costineşti, între poliţişti şi mai mulţi scandalagii. Godină publică imaginile şi îşi apără colegii
Autoritățile atrag atenția turiștilor să asculte sfaturile salvamarilor.  „Vă îndemnăm să vă informați cu privire la condițiile de înot, să alegeți zonele desemnate pentru scăldat și să ascultați mereu sfaturile salvamarilor. Siguranța voastră și a celor dragi trebuie să fie mereu pe primul loc”, transmite ISU.

„Singurul apel este să asculte recomandările celor de la salvamari. Salvamarul știe că marea este agitată și când arborează steagul roșu există motive pentru acest lucru, chiar dacă oamenii sunt înșelați că pot face față valurilor. Când intră în apă își pierd controlul”, a spus și Raed Arafat, la Digi24.

„Populația va trebui să înțeleagă că cei care îi sfătuiesc nu au niciun interes să le strice vacanța, ci să-i păstreze în siguranță și să le salveze viața. Salvamarul, când ridică steagul roșu, el previne aceste situații. Dacă nu sunt ascultați înseamnă că fiecare intră pe propria răspundere”, a mai spus Arafat.

Capcana de pe litoralul românesc. Ce spune un expert: „Aceste plaje, inclusiv la Mamaia, ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip”

Un profesor de la Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București a explicat într-un videoclip din seria Doza UB de Știință care este unul dintre cele mai mari pericole de pe litoralul românesc. Este vorba despre curenții rip care trag oamenii în larg cu viteze mari și care produc anual decese.

„Acești curenți sunt formați în anumite condiții specifice, printr-o combinație de morfologie submersă, deci de relief submers și de hidrodinamică, deci de comportament al valurilor și amintim aici anumite înălțimi, anumite perioade și anumite direcții ale valurilor”, explică profesorul Florin Tătui.

Citește și: Alertă pe litoralul românesc! Este plin de hoți. Care e cea mai nouă metodă pe care o folosesc și cum poți să te ferești

„În cazul nefericit în care sunteți prinși de un astfel de curent rip și simțiți că sunteți trași către larg, în primul rând, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați cât mai mult posibil să plutiți, spuneam mai devreme că acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim în cadrul lor către larg, e adevărat – cu viteze destul de mari.

În al doilea rând, încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor către cele mai apropiate persoane sau către salvamarul de pe plajă. Niciodată nu trebuie să încercați să înotați împotriva curentului. Întotdeauna trebuie să înotăm paralel cu plaja până în momentul în care simțim că nu mai suntem trași către larg de acești curenți și abia după aceea să înotăm spre plajă”, a continuat acesta.

Profesorul susține că gradul de conștientizare în rândul românilor este redus, lucru care duce anual la numeroase tragedii.

„Trebuie să începem o discuție foarte serioasă la nivelul societății românești, legată de prezența acestor curenți rip, de faptul că trebuie să acceptăm acest lucru – că acești curenți există pe plajele românești – și de modalitățile prin care putem crește gradul de conștientizare a publicului larg în legătură cu pericolele exercitate de acești curenți și de soluțiile pe care trebuie să le aplicăm în viitorul foarte apropiat.

Majoritatea salvamarilor cunosc foarte bine locurile în care se formează acești curenți rip. Deci, practic, dacă ești un turist și ajungi pentru prima dată într-un anumit sector de plajă, cel mai bine ar fi să ai o scurtă discuție cu salvamarul din zona respectivă și să-l întrebi despre eventualitatea de producere în ziua respectivă a unor astfel de curenți”, îi sfătuiește profesorul Tătui pe turiști.

Citește și: Prețurile explodează pe litoralul românesc! Ouăle ochiuri au ajuns să aibă preț de delicatesă

Ce sunt curenții rip

Profesorul mai explică și ce sunt acest curenți și cum se formează aceștia, de fapt.

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este reprezentat de curenții rip. Curenții rip reprezintă niște curenți de apă care sunt orientați către larg, deci către largul mării din zona de plajă spre largul mării, sunt niște curenți aproximativ perpendicular pe plajă și care se caracterizează printr-o curgere orizontală a apei. Acest lucru înseamnă că ei nu au o curgere verticală, turbulentă, deci nu sunt niște curenți care să tragă turiștii la fund, ci, din contră, sunt niște curenți care acționează în orizontul de suprafață și trag persoanele la suprafața apei către larg”, a mai spus acesta, potrivit edupedu.ro.

Câteva reguli simple pentru evitarea tragediilor

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al județului Constanța fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli simple:

– frecventați doar locurile special amenajate pentru înot;

– respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;

– nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;

– nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;

– nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici.

Având în vedere condițiile meteorologice nefavorabile, în perioada 14.08-15.08 2023, se interzice pe tot cuprinsul litoralului românesc orice tip de activitate de agrement în scop comercial sau privat, cu orice fel de ambarcațiune de agrement, transmite ANR. Sunt interzise ieșirile din porturi

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România! Zonele în care se vor resimți valul de căldură și disconfortul termic accentuat
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Snoop Dogg va purta flacăra olimpică prin Saint-Denis vineri, alături de Laetitia Casta și MC Solaar
MediaFlux
Vestea pentru TOȚI PENSIONARII din România. UN MILION de DOCUMENTE sunt GATA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!