Simona Halep are șanse să redebuteze în octombrie. În așteptarea verdictului final, Simona Halep își vede liniștită de viață, îmbină pregătirea cu Patrick Mouratoglou la academia de tenis a acestuia, se plimbă, face cumpărături, face plajă. Departe de tumultul turneelor, al restricțiilor de mișcare ale protocoalelor, al zborurilor de la un fus orar la altul. Desigur, întârzierea verdictului este generatoare de stres, însă Simona face față situației, după cum se afișează pe paginile ei de Facebook și Instagram.
„Simona Halep va reveni!” Anunţul aşteptat de toţi fanii campioanei României
Mai mulți specialiști în justiție sportivă sunt de părere că, vinovată sau nu, Simona nu poate scăpa de suspendare. Faptul că i s-a găsit acea substanță în organism o condamnă din oficiu, singura variabilă fiind doar perioada suspendării. Aici specialiștii consideră că Halep nu poate primi o perioadă de suspendare mai mare de doi ani, iar următorul pas va fi, obligatoriu, atacarea deciziei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Acesta, în cea mai mare parte a cazurilor judecate pe această speță, până acum a înjumătățit suspendările.
Astfel, dacă Simona va primi, în sfârșit verdictul de la Sports Resolutions în luna august, apelul la TAS ar mai dura cel mult 30 de zile și, în cazul în care pedeapsa de 2 ani de suspendare s-ar înjumătăți, Simona poate reveni în circuitul WTA în luna octombrie. Mai mult, turneele din octombrie i-ar putea veni mănușă pentru revenirea la forma obișnuită. Sunt câteva turnee WTA 250, la Seul, Hong Kong, Monastir și Cluj-Napoca. Toate abordabile, turnee la care, în general, nu participă jucătoarele din Top 20. Mai este și un turneu de 500 de puncte, în China, la care Simona ar putea participa. Însă, dacă va avea drept de joc, Simona Halep va alege doar două turnee de 250 de puncte, în octombrie.
La revenire, va primi Wild Card la toate turneele
Chiar dacă va figura cu 0 puncte și fără clasament, Simona va primi invitații direct pe tabloul principal la toate turneele la care va dori să participe. Așa procedează toți organizatorii cu jucătoarele de top când revin pe teren, mai ales când e vorba de foste Nr. 1 Mondial. De Wild Card au beneficiat și Serena Williams, și Maria Sharapova, și, recent, Caroline Wozniacki. La fel va primi și Simona Halep când va reveni în circuit și, fără puncte de apărat, poate reveni înaintea primului Grand Slam din 2024, Australian Open, chiar în top 100, dacă va avea până atunci 3-4 turnee bine jucate.
Simona Halep, care nu a mai jucat de un an, a coborât 520 de locuri în clasamentul WTA, dat publicităţii luni. Ea este pe locul 578, cu 70 de puncte. Sorana Cîrstea este jucătoarea română cel mai bine clasată, în menţinere pe locul 31, cu 1405 puncte. Tot în menţinere este şi Irina Begu, pe locul 39, cu 1197 puncte. Pe locul 59 se menţine Ana Bigdan, cu 952 de puncte.
Lider continuă să fie poloneza Iga Swiatek, cu 9730 de puncte, urmată de belarus Arina Sabalenka, cu 8746 de puncte, şi de americanca Jessica Pegula, cu 6030 de puncte.
George Cosac, președintele FR Tenis, a comentat situația dublei campioane de Grand Slam, aflată în așteptarea verdictului de la Sports Resolutions, și crede că dacă Simona Halep (31 de ani) va dori să revină, o va face „fiindcă e capabilă de performanță”.
În același timp, Cosac spune că mulți „s-au dezis” de jucătoarea noastră, iar pentru asta aduce aminte de o povață pe care i-a dat-o Darren Cahill, fostul mare antrenor care a făcut performanță cu Halep.
Darren Cahill i-ar fi spus așa lui George Cosac: „Diferența între mentalitatea românilor, adică a noastră și mentalitatea australienilor. El spunea în felul următor: în momentul în care se întâmplă ceva cu un supercampion într-un anumit domeniu, sunt cu toții în spatele lui, să-l ajute să revină, să fie acolo unde a fost pentru că el reprezintă Australia. În schimb, în România abia așteptați ca cineva să pățească ceva, să dați cu pietre în el, să-l ajutați să cadă mai tare, așa spunea”, reproduce președintele FRT.
Din punctul meu de vedere, îi vor da minimum un an Simonei ca ei să-și acopere această perioadă în care ea nu a jucat. Dacă vor spune că este nevinovată, cu siguranță vor trebui să răspundă ei pentru prejudiciile enorme de imagine și tot ce s-a întâmplat vizavi de ea.