Veste proastă pentru bugetarii care au avut minivacanţă de Sfanta Maria. Vor sta după program până pe 31 august 2023

Angajaţii de la stat trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă. următoarea minivacanţă este abia în decembrie.
Filip Stan
17 aug. 2023, 08:51
Veste proastă pentru bugetarii care au avut minivacanţă de Sfanta Maria. Vor sta după program până pe 31 august 2023

Minivacanţă august 2023. Adormirea Maicii Domnului, serbată anual în data de 15 august, a picat în 2023 într-o zi de marți. Din moment ce vorbim de o sărbătoare legală stabilită prin Codul muncii, nu se lucrează în această zi nici la stat, nici la privat (în majoritatea cazurilor). Însă pentru bugetari Guvernul a dat liber și pe 14 august, astfel încât aceștia au avut o minivacanță de patru zile. E bine de știut că cei ce lucrează pe 15 august au dreptul la compensații legale, iar bugetarii ce au stat acasă pe 14 august trebuie să recupereze orele nelucrate.

Poliția Rutieră a făcut ravagii în minivacanța de Sfânta Maria! Aproximativ 4.000 de șoferi au rămas fără permisul de conducere

În cazul bugetarilor, însă, inclusiv 14 august a fost o zi liberă (în majoritatea cazurilor), așa cum a stabilit Guvernul, prin HG 1.555/2022, încă de la finalul anului trecut. Totuși, bugetarii trebuie să recupereze această zi liberă suplimentară, până la 31 august, prin prelungirea programului zilnic de muncă.

Potrivit Codului muncii, există și situații în care salariații trebuie să lucreze pe 15 august. Este vorba de unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și unitățile în care munca nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau a specificului activității.

Salariaților care lucrează în unitățile respective trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Când pică următoarea minivacanţă din 2023. Avem 4 zile libere legate

Când pică următoarea minivacanţă din 2023. Bugetarii români vor mai avea parte de încă o minivacanţă până la sfârşitul anului. Următoarea minivacanţă din România este de 1 Decembrie. Românii au liber de la Stat încă de pe 30 Noiembrie, atunci când este celebrat Sfântul Andrei. Practic, angajaţii de la Stat vor lega ziua de 30 Noiembrie  cu cea de 1 Decembrie si astfel vor avea ultima minivacanţa din acest an.

Câte zile libere mai avem în 2023

Codul Muncii prevede în articolul 139 cele 15 zile libere în care nu se lucrează în România, dintre care anul acesta au mai rămas 4 zile libere:

1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.

Ce spune Codul Muncii despre minivacanţă

Codul Muncii a fost modificat anul trecut printr-o lege care stabileşte că zilele libere acordate de Paşte şi de Rusalii se recuperează de către salariaţii care primesc libere şi cu ocazia sărbătorilor ortodoxe şi a celor catolice.

Art. 139, alineatul (2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

(21) Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima si a doua zi de Paști, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

(3) Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decat cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Concediu de odihnă 2023 de nababi la stat. Ce angajaţi stau acasă două luni şi încasează primă de vacanţă

(31) Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Așadar, dacă faci parte dintr-un cult religios legal în România, altul decât cel creștin, te bucuri de două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Mai exact, ai dreptul la zile libere pe care le au și ortodocșii, dar și la alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale specifice cultului tău.

În cazul în care angajatorul oferă zile libere doar pentru un singur cult religios, nu se mai pune problema recuperării liberelor dublate.

Dacă te numeri însă printre angajații care lucrează în unitățile sanitare, în unitățile de alimentație publică sau activitatea ta nu poate fi întreruptă din cauza specificului jobului/procesului de producție/specificului activității, atunci angajatorul este obligat să compenseze zilele lucrate de Rusalii cu zile libere în următoarele 30 de zile, potrivit prevederilor  din Codul Muncii.

Zile libere 2024. Veste proastă pentru români, câte pică în weekend
De asemenea, în cazul în care, din motive justificate, în compania în care lucrezi nu se acordă acele zile libere legale, prevăzute mai sus, în calendar, atunci beneficiezi, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

Foarte important: Prin contractul colectiv de muncă pot fi stabilite și alte zile libere, în urma negocierilor între angajator și salariați/reprezentanții salariaților. De aceea este bine să te informezi despre ele încă din momentul în care semnezi actele cu angajatorul.

Zile libere speciale
Articolul 52 din Codul Muncii menționează că în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite şi numărul de zile libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin contractul colectiv de muncă, unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea:

  • căsătoria salariatului – 5 zile;
    căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
    nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);
    decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
    decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
    donatorii de sânge – 1 zi;schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
    30 de zile concediu fără plată pentru pregatirea și susținerea lucrării de diplomă în învățamântul superior.

Câte zile libere legale au celelalte țări din Europa
Țara noastră stă destul de bine în clasamentul european la capitolul zile libere legale. Are același număr de zile libere ca Finlanda, nordicii fiind cunoscuți pentru respectul acordat timpului liber.

Este devansată de Spania, țară cunoscută pentru fiestele sale. Aceasta are 36 de zile libere în 2023, dintre care 8 naționale. Germania și de Bulgaria cu 18 zile libere, conform datelor oferite de publicholidays.eu. Ne mândrim și cu mai multe zile libere decât Italia (12) și decât Franța (14).

Surprinzător, Danemarca, aflată pe primul loc în topul celor mai fericite țări din lume, are doar 11 zile libere legale în calendar. Norvegia are 12 zile, iar Suedia are 13 zile libere legale.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit o româncă atunci când a ajuns la hotelul de 5 stele din Turcia. A plătit 3260 de euro pentru all inclusive, dar vacanța s-a transformat într-un coșmar: ”Nu mai ai ce să mănânci”
Capital.ro
Statul a efectuat plățile. Ultimii bani, trimiși pe 30 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
TAXĂ DE 464 DE LEI pentru acești români. Dacă nu o achiți, nu vei putea face asta!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan nu mai pot continua. Acesta este sfârșitul
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută
Capital.ro
UE a dat ordin. Cadourile devin complet interzisă. Nimeni nu le va mai primi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Ministerul rus de Externe acuză YouTube de cenzură la ordinul Statelor Unite
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ face RECRUTĂRI! Cine sunt cei VIZAȚI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?