Crin Antonescu, despre candidatura lui Eduard Hellvig la alegerile prezidențiale. Mai mult, Crin Antonescu a subliniat că ipoteza candidaturii lui Eduard Hellvig la alegerile prezidențiale este una de luat în seamă.
„Nu știu dacă va candida, dar părerea mea este că e o ipoteză de luat în seamă. Nu știu el dacă își dorește sau nu-și dorește, știu însă că este un om care a acumulat experiență, este un om ale cărui principii, mai mult sau mai puțin respectate, le cunosc, sunt în regulă. Este un om inteligent, cu principii foarte în regulă. Mai trebuie să ținem cont și de faptul că el este și foarte tânăr, atât de tânăr încât dacă lucra în magistratură era scos la pensie”, a declarat Crin Antonescu, la emisiunea „Marius Tucă Show”, potrivit Gândul.
Eduard Hellvig a demisionat surprinzător de la șefia SRI, dar acesta nu a făcut niciun anunț privitor la intențiile sale.
Zvonurile că Eduard Hellvig ar putea candida la alegerile prezidențiale de anul viitor au început să apară încă din luna februarie atunci când fostul director SRI a fost prezent alături de Iohannis în vizitele oficiale din Emiratele Arabe și Azerbaidjan.
Acestea au început să capete amploare în luna iulie, la scurt timp, după ce Hellvig și-a anunțat demisia din fruntea Serviciilor Secrete. Analistul politic Bogdan Chirieac a catalogat decizia drept o pierdere pentru democraţia din România.
„Este momentul să constat că obiectivele profesionale pe care mi le-am propus la preluarea mandatului de director au fost îndeplinite. Prin urmare pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Încheierea mandatului meu este o decizie pe care am discutat-o deschis, în ultimele săptămâni, cu președintele României, căruia îi mulțumesc pentru susținerea constantă arătată, de-a lungul acestor ani, la conducerea Serviciului. L-am informat și pe președintele Comisiei pentru Exercitarea Controlului Parlamentar asupra activității SRI. Este o decizie ale cărei rațiuni au fost înțelege pe deplin și pe care vi le împărtășesc și dvs. Este o cutumă greșită ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Personal, cred că este nevoie de un asemenea pas, este un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație”, a declarat Eduard Hellvig într-o conferinţă de presă.
Invitat la România TV, analistul politic Bogdan Chirieac spune că demisia lui Hellvig de la SRI este o pierdere pentru democraţie.
„Din capul locului, este o pierdere pentru democraţia din România. Nu ezit să spun asta. Ce a spus Eduard Hellvig este adevărat, cuvânt cu cuvânt. El a reformat SRI, l-a scos din zona abuzurilor profunde în care ajunsese, l-a democratizat. Şi a ajuns în situaţia unică în care regele Charles, în vizită în România, a cerut să îi strângă mâna. Nu poate fi uitat asta.
De altfel, este şi singurul din istorie până acum, care fără să fie condiţionat de o alternanţă a puterii la Cotroceni, după un mandat de 8 ani, consideră că şi-a îndeplinit obiectivele şi demisionează de bună voie. Nu este bine pentru democraţia din România, dar eu sper ca Eduard Hellvig să intre în viaţa politică. A impus foarte multe lucruri: controlul parlamentar asupra SRi, faptul că directorul SRI trebuie să aibă un mandat limitat în timp, chestiuni ce au ţinut de denunţarea protocoalelor dintre SRI şi DNA, Parchetul General, Înalta Curte.
Fără să ezit, spun că demisia lui Eduard Hellvig din fruntea SRI este o pierdere importantă pentru democraţia din România şi pe mine mă îngrijorează, pentru că sistemul nu este încă suficient de puternic pentru a face faţă unei forţe atât de puternică precum este SRI”, a declarat Bogdan Chirieac.
Citește și Alegeri prezidențiale 2024. Cine îl va urma pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Primele pariuri oficiale