Angajări 2023. Joburile de șofer de camion sunt extrem de populare. Pe platforma europa.jobs sunt lansate o mulțime de anunțuri cu angajări pe astfel de posturi. oamenii nu se mai înghesuie însă să se angajeze.
Cât câștigă un șofer de camion, în țările europene?
Angajări 2023. Un frizer câştigă între 600 şi 1.000 de euro net pe lună în România, fără bacşişuri. Cât ar câştiga în Germania
Germania: 3000-4000 euro
Franța: 2.500- 3.500 euro
Italia: 2.700 euro- 3000 euro
Olanda: 2.500-3.500 euro
Sursa: ro.europa.jobs
Angajări 2023.Ca să practici meseria de șofer de camion ai nevoie de un permis de conducere pentru categoria dedicată vehiculelor de dimensiuni mari. Vehiculele de dimensiuni mari(autobuze și camioane), pot fi conduse dacă, pe lângă permisul de conducere B, vei susține și un examen suplimentar pentru categoria C sau D.
În plus, șoferii pot obține un permis de conducere CE sau DE. Apoi, pe lângă vehiculele enumerate în categoriile menționate mai sus, persoana primește dreptul de a avea remorci sau semiremorci.
În plus, șoferul camionului trebuie să obțină:
-certificat de calificare profesională pentru șoferi
-un card verde pentru apeluri internaționale
-examen medical și un certificat de la un psiholog
Deficit de șoferi de TIR, în Europa
Potrivit unui studiu publicat recent de Organizația Internațională pentru Transporturi Rutiere (Internațional Road Transportation Organization, IRU), la care au participat peste 1.500 de operatori de transport rutieri comerciali din 25 de țări din America de Sud, America de Nord, Asia și Europa, cel mai mare deficit de șoferi de camion de pe „bătrânul continent” este înregistrat cel mai mare deficit e înregistrat în Germania (100.000 locuri de muncă neocupate), Polonia (80.000) și România (71.000).
Se schimbă banii, verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație
Per total, în Europa, deficitul de șoferi de camion a crescut cu 42% din 2020 până în 2021, în timp ce în China acesta a crescut cu 140%.
Citește și: Șofer de camion, cea mai căutată meserie în UE. Situație gravă în UK, din cauza plecării românilor
„Lipsa acută de șoferi profesioniști se agravează, milioane de posturi rămânând neocupate. Acest lucru pune presiune și mai mare pe economiile și comunitățile locale, putând duce chiar la un colaps al lanțurilor de aprovizionare”, a declarat secretarul general al IRU, Umberto de Pretto.
79% dintre șoferii chestionați de IRU consideră că unul dintre principalele motive pentru lipsa personalului din industrie este lipsa atractivității meseriei printre femei. Șoferițele reprezintă doar 2% din numărul total de angajați din sectorul transporturilor din Europa.
Iar 70% dintre șoferii care au răspuns întrebărilor IRU susțin că un alt motiv pentru lipsa de șoferi este faptul că tinerii nu sunt încurajați activ să aleagă aceasta meserie. De ce? Un procent de 57% dintre reprezentanții sindicatelor și 63% dintre conducătorii auto consideră că principalul motiv pentru aceasta este imaginea nefavorabilă a profesiei.
76% dintre șoferi mai menționează și condițiile de muncă, dar și perioadele de separare de familie ca fiind motive serioase care îi descurajează pe tineri.
Totodată, salariul de pornire pentru șoferii de TIR începători este considerat destul de mic, fiind, în medie, de 2.500 de euro/lună, brut. La această sumă se adaugă diurna pentru mâncare, care se plătește de obicei separat, nu este impozitată și se ridică la câteva sute de euro pe lună.
Angajări 2023.O țară din Europa îi atrage pe români cu salarii de peste 4.500 de euro lunar la care se adaugă sporuri pentru ore suplimentare , cazare și echipament.
De asemenea, se acordă asigurare medicală în caz de accident dar și alte beneficii.
Țara care promite acest salariu este Islanda. Se caută mecanici pentru utilaje grele. Iată anunțul postat de compania angajatoare pe o platformă de recrutare.
Astfel, se oferă:
– un salariu de 4564 EUR net / lună (217 ore lucrate, după retragerea tuturor taxelor și a costurilor pentru cazare) ;
– cazarea și echipamentul asigurate de firma angajatoare;
– contract de muncă încheiat direct cu angajatorul islandez;
– ccontract de mediere transparent cu societatea Silverhand, conform legii 156/2000, fără comision sau alte taxe;
– posibilitate de a primi un avans după 40 de ore lucrate;
– un spor de min. 33% pentru orele suplimentare;
– traducerea documentelor în limba engleză oferită gratuit de compania noastră;
– îndrumare și consiliere permanentă din partea echipei noastre;
– asigurări (medicală, în caz de accident);
– dezvoltare și avansare pe plan profesional;
Angajatul va trebui să execute lucrări de depanare, diagnosticare, reparații și întreținere la diverse utilaje grele: remorci, stivuitoare; și lucrări de întreținere generală și mentenanță preventivă la camioane, autobasculante tip: DAF, MAN, Scania, Volvo, BEN și Skoda.