Pensii 2023. Veste bună pentru zeci de mii de români, termen prelungit până la 31 decembrie 2024

Ministerul Muncii a lansat în transparenţă proiectul de OUG privind domeniul pensiilor publice. Este prelungit până la anul viitor termenul pentru cumpărarea vechimii în muncă necesară pensionării.
Filip Stan
18 aug. 2023, 10:21
Pensii 2023. Veste bună pentru zeci de mii de români, termen prelungit până la 31 decembrie 2024
Românii vor putea plătii vechimea în muncă până la 31 august

Pensii 2023. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a anunţat că Ministerul Muncii a lansat în transparenţă decizională un proiect de ordonanţă de urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul de act normativ prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024. Astfel, persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii, a adăugat Bucura-Oprescu.

Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe
„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a lansat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice. Proiectul prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024”, a scris Simona Bucura-Oprescu, joi pe Facebook.

Ea a adăugat că persoanele interesate pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii în care se încheie contractul cu Casa de Pensii.

Pensii 2023. Un milion de români ar putea pierde definitiv pensia. Ce propune noua lege prin indemnizația socială
Pensii 2023. „Plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024. Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii. Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare. Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25%. Persoanele interesate trebuie să se prezinte la Casa de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate în original şi copie”, a mai precizat ministrul Muncii.

Ea a mai spus că, până acum, la nivel naţional au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă – cumpărarea de vechime – pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

Casa Națională de Pensii Publice are de acum o platformă unde se poate verifica ce vechime ai acumulat și dacă angajatorul a plătit contribuțiile sociale. În plus, când ai putea să ieși la pensie.

De exemplu, dacă ești femeie născută pe 15 iunie 1965, vei putea afla că vei putea accesa pensia pentru limita de vârstă în România cu stagiul minim, de 15 ani, în aprilie 2028. La fel, la pensia anticipată ai acces începând cu aprilie 2023 cu un stagiu minim de cel puțin 42 de ani și 2 luni. În plus, ai tot din aprilie 2023 acces la pensia anticipată parțială cu un stagiu minim între 34 de ani și 2 luni și 42 de ani și 2 luni, cu o reducere de cuantum între 30 și 0%.

Pensii 2023. Casa de Pensii: Cum afli vechimea în muncă

Platforma CNPP oferă servicii online dacă vrei să afli informații despre situația ta. Poți verifica vechimea în muncă, astfel încât să poți înțelege data la care urmează să ieși la pensie. De asemenea, aceeași platformă îți permite să vezi situația ta în câmpul muncii, i imagine transversală a întregii activități profesionale.

Pentru a putea face asta, trebuie să deschizi un cont de utilizator pe site-ul CNPP. Doar așa vei putea să verifici rapid orice informație legate de pensie. Pentru a deschide contul, și deci pentru a avea acces la informațiile care te privesc, pașii sunt simpli.

Trebuie să te autentifici în contul de utilizator: pentru asta accesezi butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. După accesare, se va deschide o pagină în care urmează să introduci adresa de mail și să setezi o parolă.

Trebuie completate datele personale

Odată intrat în cont, va trebui să completezi datele personale, accesând un meniu din partea stângă a secțiunii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”. Ai două opțiuni. Prima: poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001. A doua: alegi un document cu stagiile anuale de cotizare.

În primul fișier vezi situația vechimii lună de lună (zile lucrate, venituri, condiții de muncă, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată), începând cu luna aprilie 2001 și până în prezent. În al doilea caz, ai acces doar la situația anuală care nu conține informații detaliate și lunare.

În cazul în care dorești să afli date despre perioada de cotizare dinainte de luna aprilie 2001, trebuie să selectezi meniul care conține „Informații din carnetul de muncă”. Iar de aici va trebui să solicitți un raport actualizat cu ajutorul butonului „Generează raport actualizat”.

Toate informațiile solicitate sunt furnizate în câteva minute sub forma unui raport. Raportul este generat direct pe site și poate fi descărcat și chiar printat, în cazul în care vrei să-l deții în format fizic, pe hârtie.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni