Amenzi de până la 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege

Amenzi usturătoare, de până la 20.000 de lei, pentru cei care nu respectă lege. Este vorba despre românii proprietari de terenuri. Aceștia vor fi sancționați de autorități dacă nu-și curăță terenurile de ambrozie sau alte buruieni.
Alina Costache
18 aug. 2023, 09:09
Amenzi de până la 20.000 lei pentru cei care nu respectă acestă lege

Vremea caldă aduce cu ea nu numai bucuria de a petrece timp în aer liber, ci și probleme de sănătate pentru unii români. Din ce în ce mai mulți oameni au dezvoltat alergii la ambrozie și ajung la medic din cauza acestei plante a determinat autoritățile să dea o legea prin care să oblige persoanele sau firmele deţinătoare de terenuri să le curețe și să distrugă ambrozia.

Citește și: Românii cu alergie la ambrozie trebuie să aibă mare grijă. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: Reacția alergică declanșată poate fi letală!

Ambrozia este un soi de plantă care înfloreşte în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariţia problemelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie. Cunoscută şi sub denumirea de „febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul ambroziei, care se elimină în aer.

Alergia la ambrozie este o afecțiune exrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populația țării noastre.

Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.

În aceste condiții, românii proprietari de terenuri riscă amenzi usturătoare dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii tot mai multor persoane.

În fiecare an, autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu fac controale în țară.

Citește și: Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm. A venit sezonul rinitelor, cum ne putem apăra

Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

Amenzile pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie pot ajunge până la 20.000 lei. Mai exact, Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

 

Adriana Nicolae, medic alergolog, sfaturi prețioase pentru cei care se confruntă cu alergia la ambrozie: ”Vârful de sezon – lunile august și septembrie”

” Sezonul de polen de ambrozie începe, discret, în lunile iunie-iulie și are un vârf în lunile august și septembrie. În funcție de aspectul climei, poate să continue. Dacă este suficient de cald, uneori și toată luna octombrie. Au fost situații în care s-a întins și în primele săptămâni din luna noiembrie. Vârful de sezon este considerat lunile august și septembrie. Cu alte cuvinte, suntem în vârf de sezon”, a declarat medicul alergolog Adriana Nicolae.

Specialistul a subliniat și importanța prezentării la medic pentru stabilirea unei scheme de tratament: ”Dacă ești în primul an în care ai simptome, te vei prezenta la medicul alergolog sau la medicul de familie, ORL-ist, oftalmolog, în funcție de simptomele pe care le ai în vârf de sezon pentru că atunci ai simptome.

După ce ți s-a stabilit un diagnostic, ți se va prezenta o strategie. Vor fi măsuri de profilaxie pe care le vei aplica categoric în sezon. Ți se va indica să te prezinți cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului.

Astfel, reactualizezi informațiile și prescripțiile medicale pentru sezonul respectiv. Dacă optezi, la indicațiile medicului alergolog, pentru un tratament care să se adreseze direct cauzei alergice și care se cheamă imunoterapie alergen specifică, atunci vei începe acest tratament imediat după ce s-a terminat sezonul și vei urma fie într-o formulă perenă, adică tot timpul anului, fie într-o formulă pre și co-sezonieră, adică cu trei luni înainte de sezon, trei luni peste sezon”, a explicat medicul alergolog Adriana Nicolae, pentru stirilekanald.ro.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'