Cum s-a schimbat piața asigurărilor la 4 luni după limitarea tarifelor RCA prin lege? Două societăți aveau, în săptămâna 10-16 august, o pondere la jumătate față de săptămâna 14-20 aprilie, ca procent în totalul polițelor RCA vândute.
În același timp, însă, o societate și-a dublat cota de piață în total vânzări, unul dintre motive fiind probabil acela că a început să vândă substanțial asigurări pe perioade mai mici de șase luni, lucru care nu se mai întâmplase în ultima vreme, scrie Economica.net.
Citește și: RCA 2023. Cea mai avantajoasă poliţă, pontul care îţi reduce semnificativ acest cost cu maşina
De asemenea, primele medii calculate de noi au scăzut în cazul a șase dintre cele opt societăți care vând RCA pe piața din România, ceea ce reprezintă o veste bună pentru șoferi.
Analiza Economica.net arată că după falimentul Euroins și plafonarea prețurilor, Grawe a redus turația motoarelor RCA, iar acest lucru se vede din creșterea primei medii (plus de aproape 19% în august față de aprilie) și, drept rezultat, scăderea cotei de piață (doar 13% în ultima săptămână față de 24% în prima săptămână de după limitarea prețurilor).
Citește și: Polițele RCA de la Euroins ar putea fi prelungite cu trei luni
O scădere aproape la jumătate a cotei au înregistrat și ciprioții de la HD, care luaseră de asemenea avânt. De la 14% în prima săptămână de după limitare, HD a ajuns la 7,7% cotă din vânzări, în ultima săptămână, pe fondul creșterii primei medii cu circa 40%.
De crescut a crescut mai ales Axeria Iard, care își dublează cota până la 16,6%, cu mențiunea că este și singura societate care mai vinde într-un procent notabil contracte pe o lună. Revine pe locul doi și Allianz Țiriac, a cărei cotă a urcat la 19%, de la 13%, fără a se constata modificări substanțiale de preț.