Oana Cuzino a explicat care este cea mai bună legumă pe care poți să o consumi atunci când te confrunți cu lipsa de fier. Cu toate că, în mod normal, această carență poate fi ușor compensată prin consumul de alimente pe bază animală, există o legumă care face minuni din acest punct de vedere. Spanacul este extrem de sănătos și oferă numeroase beneficii pentru organismul nostru. Oana Cuzino spune că doar 3 căni pot face minuni, întrucât concentrația de fier este foarte mare, astfel încât ar fi ideal să incluzi o astfel de salată în meniul zilnic.
Citește și: Lovitură pentru cinci milioane de români: majorarea pensiilor din ianuarie 2024 s-ar putea amâna
„Legumele frunzoase, precum spanacul – preferatul lui Popeye marinarul – conțin foarte mult fier. 3 căni de spanac conțin 18 mg de fier, iar o salată de spanac este suficientă pentru a întruni necesarul zilnic de fier. În comparație cu carnea roșie, spanacul are chiar ceva mai mult: 100 g de spanac conțin 2,7 mg de fier față de 2,6 mg găsite în 100 g de carne. Diferența este, însă, că fierul din alimentele de origine animală are o absorbție mai mare în organism decât fierul din surse vegetale/legume, însă nu vine la pachet cu creșterea lipidelor în sânge sau acumularea de homocisteină”, a scris Oana Cuzino în mediul online, potrivit click!.
Chiar dacă produsele pe bază animală sunt extrem de recunoscute pentru aportul mare de fier pe care îl aduc organismului, există însă și câteva fructe care pot face minuni, pe lângă spanacul despre care am discutat mai sus. Așadar, specialiștii din domeniu au făcut un top 3 al produselor pe care ar mai trebui să le incluzi în meniul tău, dacă și tu te confrunți cu această problemă, potrivit Bestlife.
Fructe bogate în acid malic
Total neașteptat, dar da, fructele de acest gen, precum sunt căpșunele, caisele sau cireșele pot ajuta la o mai mare absorbție a fierului în organism, chiar dacă ele în sine nu conțin o cantitate atât de mare de fier.
„S-a demonstrat că fructele care au un conținut ridicat de acid malic, cum ar fi caisele, merele și cireșele, îmbunătățesc semnificativ absorbția fierului de către celulele intestinale”. Acest lucru înseamnă că, deși aceste fructe nu sunt neapărat pline de fier, este mai probabil ca organismul tău să beneficieze de tot fierul pe care îl consumi atunci când le adaugi în dieta ta.
Fructe uscate, cum ar fi stafidele și prunele uscate
O altă gustare extrem de potrivită, când te confrunți cu deficiență de fier, mai sunt și fructele uscate, spun specialiștii.
„De asemenea, este mai ușor să consumați o cantitate mai semnificativă de fier prin intermediul fructelor uscate față de fructele proaspete, având în vedere lipsa volumului de apă din fructele uscate”, explică el.
Citrice
Nu în ultimul rând, citricele pot face minuni, când vine vorba de lipsa de fier din organism, mai spun specialiștii.
„Se știe, de asemenea, că sursele de fier non-hemice, cum ar fi cel găsit în fasole și spanac, sunt minim biodisponibile, dar atunci când sunt consumate cu fructe care conțin acid citric, cum ar fi lămâile, limetele, ananasul, căpșunile, acidul citric se leagă de fierul non-hemic, crescând solubilitatea acestuia și, prin urmare, absorbția în intestinul subțire”, afirmă el.