De ani de zile, există forțe politice care îndeamnă la „legalizarea drogurilor pentru consum”. În 2022, pagina de facebook USR Tineret cerea „dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu – adică nepedepsirea celor care au droguri doar cât pentru consumul personal”.
USR afirma, în mod absolut șocant, următoarele : „Consumul de droguri e un fenomen social normalizat cultural care se va extinde indiferent de anii de închisoare pe care îi prevăd legile anti-drog. De aceea trebuie gestionat într-un mod onest și responsabil, fără intervenția poliției și a sistemului de justiție.
În momentul actual, intervențiile Statului Român împotriva consumatorilor, printre care stigmatizare, cercetare și aplicarea de pedepse, fac mai mult rău decât consumul de droguri în sine! Iar capturile mediatizate arată că Statul nu are niciun plan coerent de a aborda problemele cu care se confruntă societatea, ci că face lucruri doar de ochii lumii.
E momentul să renunțăm la prohibiția drogurilor (Comisia Globala pentru Politica Drogurilor, 2022) și să ne îndreptăm către modele de dezincriminare deja dovedite ca fiind succese răsunătoare”, amintește R3media.ro.
Atât USR, partidul lui Dan Barna și al lui Cătălin Drulă susține legalizarea drogurilor, cât și formațiunea lui Dacian Cioloș, REPER.
Între timp, familiile tinerilor decedați sunt disperate.
Psihologul criminalist Tudorel Butoi a făcut o analiză cu privire la comportamentul tânărului de 19 ani, care a condus sub influența drogurilor și a spulberat opt oameni, dintre care doi au murit, la 2 Mai.
„A distrus familii. El este un naiv excentric. Nu are capacitatea de analiză și sinteză mentală la nivelul înțelepciunii. Mi-ați spus foarte multe lucruri despre el și eu vi le confirm că în situația în care ești sub influența drogului, perceptivitatea dispare, atenția este disfuncțională, memoria la fel, coodonarea la fel, dar nu mi-ați spus, băiatul ăsta are are și el o inserție socială, are o responsabilitate, vreun serviciu?
Infantilist excentric. Că nu are el tragere de inimă către serviciu și muncă, asta este problema lui și a altora. Problema noastră, a maturilor, a educatorilor, a polițiștilor este să îi antrenăm în așa ceva. Poliția nu poate să facă absolut nimic, câtă vreme nu umbli în lege, să dai legi de protecție a polițistului în acțiunile pe care le face, că altfel îl porți prin tribunale și prin parchete”, a precizat Tudorel Butoi.