Acest lucru explica de ce femeile sunt mai predispuse depresiei si dementei, in timp ce barbatii prezinta un risc mai mare de a sugeri de boli neurologice, precum Parkinson.
Una dintre marile enigme ale medicinei este cum influenteaza sexul creierul uman. Studiile medicale au stabilit ca creierul cantareste, in medie, 1,36 de kilograme, adica 2% din greutatea totala a unui om. Creierul consuma aproximativ 20% din energia corpului, mai mult decat oricare alt organ, dar si 20% din aportul zilnic de oxigen.
Dincolo de stilul de viata si predispozitiile la boli care determina starea de sanatate a individului, creierul este influentat si de sexul fiecaruia. Iata de ce femeile sunt mai predispuse sa sufere de depresie si de dementa, in timp ce afectiunile neurologice afecteaza, mai frecvent, barbatii!
“Din ce in ce mai multe studii atesta faptul ca creierul barbatului si al femeii functioneaza mult mai diferit decat credeam in trecut”, spune neuropsihiatrul Louann Brizendine, autor al cartii “Tha Female Brain And The Male Brain”.
Iata cum se diferentiaza creierul uman in functie de sex!
Barbatii au creierul mai mare, dar mai putin activ
In medie, creierul barbatesc este cu 8 pana la 10% mai mare decat cel feminin, fapt deloc surprinzator caci barbatii sunt, de regula, mai mari proportional decat femeile. Dar studii recente arata ca portiuni ale creierului difera in marime in functie de sex. O cercetare efectuata la Universitatea Harvard arata ca lobul frontal, care guverneaza modul in care luam decizii si rezolvam probleme, este mai mare, ca proportie, la femei decat la barbati.
La barbati, cortexul parietal al creierului, cel responsabil de perceptia in spatiu si de instinctul de lupta, este mai mare decat cel al femeilor. Din acest motiv barbatii se orienteaza mai bine in spatiu si simt mai repede pericolul decat femeile, sustin oamenii de stiinta
Insa exista o diferenta considerabila in ceea ce priveste activitatea cerebrala. “Creierul femeii nu se odihneste niciodata, spre deosebire de cel al barbatului. O femeie este vesnic in alerta”, explica neuropsihiatrul britanic Anne Moir. Faptul se trage din evolutia umana: “Femeile aveau mereu o mai mare responsabilitate de a avea grija de copii, motiv pentru care erau vesnic in alerta.”
CITEŞTE CONTINUAREA PE LYLA.RO.