Exista o sumedenie de superstitii care iti spun cand nu e bine sa te speli pe cap, dar si o multime de hairstilisti care iti fac recomandari legate de acest aspect. Cert este ca cele doua directii se intalnesc intr-un punct comun: acela conform caruia este suficient sa-ti speli parul de doua ori pe saptamana.
Detaliem acest aspect in cele ce urmeaza, tie ramanandu-ti sa alegi ce ti se potriveste.
Cand nu e bine sa te speli pe cap potrivit superstitiilor
Conform credintelor populare, nu este bine sa-ti speli parul decat in doua zile din saptamana, si nici atunci oricand, ci doar dimineata.
Asadar, daca te speli lunea pe cap, se zice ca or sa te urasca oamenii sau o sa ramai vaduv/vaduva. Fetele nemaritate risca sa se marite cu barbati in varsta daca isi spala lunea parul. Daca te speli martea, de asemenea risti sa ramai vaduv/vaduva. Nici miercurea nu e indicat s-a faci, in caz contrar, dupa moarte, capul nu o sa-ti putrezeasca. Joia, in schimb, ai liber la spalat parul, insa nu toata ziua, ci de preferat inainte de rasaritul soarelui.
Cand nu e bine sa dai bani. Cele mai cunoscute superstitii legate de atragerea banilor
Se zice ca fetele nemaritate care respecta aceasta traditie vor avea noroc in dragoste. Vinerea, din nou, nu e bine sa te speli pe cap, existand credinta ca o sa te urasca lumea, o sa-ti cada parul sau o sa ai dureri de cap. Sambata este, iarasi, dezlegare la spalatul parului. Mai ales inainte de rasaritul soarelui cand se crede ca Maica Domnului este langa tine. Iar duminica, in zi de sarbatoare, nici sa nu te gandesti sa-ti speli parul daca nu vrei sa faci bube in cap sau sa ai migrene.
Acum ca ai aflat cand nu e bine sa te speli pe cap potrivit superstitiilor, afla si recomandarile hairstilistilor referitoare la acest aspect.
Cand e recomandat sa-ti speli parul. Parerea specialistilor
Iata cand nu e bine sa-ti speli parul din punctul de vedere al specialistilor. Seara, inainte de culcare, nu este indicat sa o faci. Si asta intrucat, daca nu il usuci cu foehnul si te culci cu el umed, a doua zi exista riscul sa constati ca s-a ingrasat. Astfel, radacinile nu se mai usuca si, prin urmare, ele nu se mai ridica, ci se aplatizeaza. Acest lucru poate da efectul vizual de par gras, mai ales daca vorbim despre un par lung.
Totusi, daca nu ai timp pe parcursul zilei sa-ti speli parul si singurul moment din zi cand ai timp s-o faci este seara, usuca-l complet inainte de culcare.
Credinţa în superstiţii, condamnată de părintele Calistrat Chifan: „50% dintre credincioşi cunosc superstiţiile chiar mai bine decât cunosc Crezul”
Cat despre frecventa cu care este bine sa te speli pe cap, aceiasi specialisti spun ca doua, maximum trei spalari pe saptamana sunt suficiente. Hairstilistii si dermatologii au cazut de acord ca spalarea parului mai des de doua-trei ori pe saptamana face mai mult rau decat bine. Si asta intrucat samponul usuca scalpul, iar glandele sebacee vor secreta si mai mult sebum, deci parul se va ingrasa mai repede.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.
Suntem în plin sezon estival, în care ne confruntăm cu temperaturi ridicate și soare strălucitor, astfel că e necesar să acordăm o atenție suplimentară îngrijirii părului. Când suntem pe fugă, mulți dintre noi au tendința de a usca rapid părul după spălare fără să fie atenți la anumite aspecte care deteriorează podoaba capilară.
Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne spune la ce anume să fim atenți atunci când avem părul ud, cum este corect să îl uscăm, cu ce să îl pieptăm, ce produse să folosim și de ce este important să ne udăm păriul înainte de a intra în piscină sau în apa mării.
Cum este bine să procedăm cu părul ud:
Nu șterge agresiv părul. Îl poți ține într-un turban
„Părul ud este foarte fragil şi ar trebui să avem mai multă grijă de el, dacă nu vrem să de rupă sau să se deterioreze. Îngrijirea după spălare este esenţială în menţinerea sănătăţii părului, de la prosopul pe care îl folosim, la modul în care îl descurcăm, până la produsele leave-in pe care le aplicăm.
De exemplu, după ce îl spălăm cu șampon și folosim conditioner sau mască, nu este bine să îl ștergem energic, cu forța. Este indicat să luăm un prosop din bumbac, care să absoarbă foarte bine apa, și să îl aplicăm pe cap sub formă de turban. Cât timp purtăm turbanul, putem avea grijă de tenul nostru, să aplicăm un ser sau o cremă.
Dacă nu avem timp să așteptăm, putem renunța la turban, dar să tapotăm delicat părul cu prosopul, fără frecare, pentru că îl va degrada.
După ce apa este absorbită, putem aplica produsele de îngrijire și de coafare, în funcție de ce ne dorim să obținem”, spune Diana Baicu.
Folosește un pieptăn cu dinți mari, nu perie
„Părul umed este mai fragil și mai predispus la rupere. De aceea, este recomandat să evităm utilizarea periei atunci când părul este ud. Optează pentru un pieptene cu dinți largi, care va ajuta la descurcarea părului fără a-l rupe. Există, de asemenea, perii cu inteliflex, special concepute pentru descurcarea părului. Începem întotdeauna de la vârfuri, le descurcăm și apoi facem cărări și îl pieptănăm”, spune specialistul.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.