După masacrul de la 2 Mai, cu tânărul drogat în prim-plan, care a ucis mai mulți tineri nevinovați, au fost lansate în spațiul public diverse dezbateri. Românii cer sancțiuni mai dure pentru șoferii iresponsabili.
Legea în vigoare ar urma să fie modificată. O petiție națională a fost lansată în acest sens, pe platforma www.petitie.social.
Românii sunt întrebați:
„Dorești anularea definitivă a permisului auto pentru șoferii drogați?”.
Peste 98% dintre respondenți au răspuns „DA”, deci au semnat pentru petiția care susține interzicerea persoanelor drogate să mai urce vreodată la volanul unei mașini.
Site-ul RomâniaTV.net este primul din țară care comunică această această inițiativă, prilej cu care a discutat deja despre proiectul menționat cu mai multe persoane publice.
„Da, sunt de acord, am mai propus o astfel de inițiativă și înainte de accidentul din 2 Mai. Cred că fenomenul (n.r. – morții de pe drumurile publice) ar putea scădea foarte mult. Dacă ai consumat o bomboană cu alcool și ai scuză, în cazul consumului de droguri e cu totul altceva – e clar, vorba despre intenție, nu mai ai nicio scuză. Deci da, sunt de acord”, a declarat Titi Aur pentru RomâniaTV.net.
„Susțin această inițiativă! Cu siguranță este nevoie de modificări în lege”, a comentat psihologul criminalist Tudorel Butoi.
Și Lucian Diniță, fostul șef al Poliției Rutiere, a confirmat susținerea acestei inițiative, pentru RomâniaTV.net, dar cu amendamentul că „e nevoie de reglementări și dispoziții adiacente cu referire strict la situațiile consumului de substanțe psihoactive sau medicamente cu efecte similare”.
Avocatul Gheorghe Piperea susține această inițiatvă, cu mențiunea că la mijloc este și o problemă de consituționalitate.
„În dreptul penal operează reabilitarea, la un moment dat. Durează 20 de ani, dar tot intervine. Sunt de acord, dacă se rezolvă problema de constituționalitate”, a menționat acesta, pentru RomâniaTV.net.
Avocatul Ilie Dorin a remarcat, de asemenea, eventualele probleme care ar putea apărea în cazul adoptării unei astfel de legi, din sfera dreptului constituțional. În opinia sa, interdicția de a nu mai conduce ar trebui doar majorată.
„Nu poporul trebuie sa facă legea, ci specialiștii care cunosc regimul juridic și componența juridică a unui drept. Dreptul de a conduce este esențial in ziua de azi. Cred ca limitarea lui poate fi dispusă doar in funcție de fapta și persoana (titular), si doar de către un judecător.
Oricum deja exista lege privind anularea permisului și dreptului de a conduce. Anularea lor fără dreptul de a mai da examene pentru un nou permis de conducere nu este constituțională și nici firească, semănând cu pedeapsa cu moartea. Nu există legi într-un stat de drept, niciunde în lume, care să suprime definitiv un drept. Un drept se poate suprima/limita/anihila doar pe o perioadă determinată de timp, de 2-5-10 ani, în funcție de gravitatea faptei și a consecințelor.
În Codul Rutier deja avem interdicția de a mai da examen timp de 1 an sau 6 luni de la condamnare. Aș fi de acord cu mărirea acestei perioade de Interdicție, sa zicem la 2-4 ani, în anumite condiții, dar nu aș fi de acord ca interdicția să fie definitivă și nelimitată în timp, o astfel de interdicție fiind neconstituțională, nefirească și nedreaptă”, a declarat avocatul, pentru RomâniaTV.net.
O inițiativă legislativă mai timidă ar avea pe masă PSD-ul. Deputatul Robert Cazanciuc a făcut anunțul:
„5 ani fără permis auto. De 10 ori mai mare perioada, față de textul în vigoare, în care șoferii care ucid pe șosele nu pot redobândi permisul de conducere, după împlinirea pedepsei la care sunt condamnați.
Este propunerea mea de modificare a Codului Rutier, adoptată de Senat în martie (Legea de aprobare a OUG 11/2023) și aflată la dezbatere finală în Camera Deputaților”, a transmis senatorul PSD, într-o postare pe Facebook.
Șoferul de 19 ani, care a produs masacrul din stațiunea 2 Mai, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. El este anchetat pentru ucidere din culpă, fuga de la locul accidentului, conducere sub influența drogurilor – interzise prin lege, respectiv vătămare corporală din culpă.
În urma accidentului oribil provocat de către Vlad Pascu au murit o fată de 20 de ani, un băiat de 21 de ani și au mai fost răniți câțiva tineri, printre care amintim doi tineri de 20 de ani și altul de 19 ani.
Șoferul a fost depistat pozitiv pentru consumul de cocaină, amfetamină și metamfetamină. Beizadeaua se mândrea pe internet cu mașinile tatălui său și cu consumul iresponsabil de substanțe interzise.
Vlad Pascu ar urma să stea la închisoare minimum zece ani de zile. Totuși, familiile îndurerate se tem de mușamalizarea cazului, în condițiile în care tatăl criminalului ar fi un interlop cu relații.
_
Andi Miron