Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul – grup de sănătate publică din Marea Britanie

O organizație de sănătate publică înființată de Colegiul Regal al Medicilor din Marea Britanie a negat că nicotina consumată prin vaping ar fi mai dăunătoare decât consumul tutunului prin fumat, respingând afirmația ca fiind unul dintre miturile care continuă să se răspândească la nivel mondial.
Alina Costache
22 aug. 2023, 12:34
Vapingul, mult mai puțin dăunător decât fumatul - grup de sănătate publică din Marea Britanie

Într-un document recent de informare publică, publicat și revizuit de specialiști, ASH – Action on Smoking and Health, organizație înființată de Royal College of Physicians (Colegiul Medicilor) din Marea Britanie a demontat unele dintre cele mai răspândite mituri despre vaping, pentru a reduce nivelul dezinformării.

Organizația demontează afirmația conform căreia vapingul ar deschide drumul către fumat. Dacă vapingul ar fi fost o cale de acces spre fumat la nivelul populației, incidența fumatului ar fi avut o rată mai redusă de scădere sau ar fi început să crească, subliniază organizația.

„Dimpotrivă, între 2010 și 2021, când utilizarea țigărilor electronice a crescut rapid în Anglia, ratele fumatului în rândul minorilor au continuat să scadă cel puțin la fel de rapid ca și înainte de apariția țigărilor electronice, ceea ce nu susține ipoteza căii de acces în rândul populației”, se arată în documentul oficial al organizației britanice.

Alături de datele din 2023 despre vaping în rândul adulților, ASH publică o „demontare a miturilor” care contestă dezinformarea în ceea ce privește dovezile existente despre vaping. Analiza a fost dezvoltată împreună cu cei mai importanți experți din UK în fumat și vaping și oferă dovezi că:

  • Vapatul NU este mai dăunător decât fumatul

  • Vapatul NU creează mai multă dependență decât fumatul

  • Vapatul NU este o poartă dovedită către fumat

  • Nicotina NU dăunează dezvoltării creierului tinerilor

Profesorul Ann McNeill, King’s College din Londra, autoarea revizuirii comisionate de guvern cu privire la evaluarea posibilelor efecte nocive ale vapingului și colaboratoare la elaborarea acestei analize, a comentat: „Temerea față de vaping în rândul tinerilor obstrucționează faptul că trecerea de la fumat la vaping este mult mai bună pentru sănătatea unei persoane. Este greșit să spunem că nu avem idee care vor fi riscurile viitoare ale vapingului. Dimpotrivă, nivelurile de expunere la cancer și la alte substanțe toxice sunt drastic mai scăzute la persoanele care vapează comparativ cu cele care fumează, ceea ce indică faptul că orice risc pentru sănătate este probabil o fracțiune din cele prezentate de fumat.”

Potrivit presei străine, grupurile internaționale de apărare a drepturilor consumatorilor au declarat că acest document recent oferă informații utile care ar putea ajuta milioane de fumători în căutare de alternative mai puțin dăunătoare la fumat.

„Există deja o bază semnificativă de dovezi științifice care arată că produsele de vaping sunt semnificativ mai puțin dăunătoare decât țigările, dar din unele părți se răspândesc încă minciuni riscante. Acest lucru nu va face decât să exacerbeze problema fumatului, care este principala cauză asociată deceselor premature la nivel mondial”, a declarat Dr. Lorenzo Mata, președintele grupului de politici publice Quit for Good.

Numeroase organizații științifice din Marea Britanie, precum British Thoracic Society, Royal College of General Practitioners, Royal College of Physicians, Royal College of Obstetrics and Gynaecology sau Royal College of Midwives susțin trecerea la vaping în locul fumatului, după ce studii bine fundamentate au demonstrat deja că produsele alternative precum țigările electronice cu nicotină sunt un ajutor eficient pentru a renunța la fumat, mai scriu publicațiile internaționale.

„Recent, nimeni altul decât premierul britanic a aprobat distribuirea de kituri gratuite de țigări electronice pentru fumătorii adulți din Anglia, în încercarea de a-i face să renunțe la fumat. Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că produsele de vapat sunt alternative mult mai bune la țigările clasice, al căror fum este cel care provoacă în primul rând boli în rândul oamenilor”, a declarat Clarisse Virgino, reprezentant CAPHRA (Coalition of Asia Pacific Tobacco Harm Reduction Advocates).

Produsele pentru vaping, cele din tutun încălzit, pungile cu nicotină și alte alternative care nu elimină fum se consumă fără arderea tutunului și sunt considerate de specialiști drept instrumente de reducere a efectelor nocive ale fumatului.

Știința a demonstrat că procesul de ardere a țigărilor produce un fum care conține peste 6.000 de substanțe chimice, iar aproximativ 100 dintre acestea sunt asociate bolilor legate de fumat. Eliminarea arderii și a fumului reduce în mod semnificativ emisiile chimice cu până la 95%.

Dr. Mata a spus că, pe baza recentei informări ASH, dovezile din lumea reală obținute prin sondajele asupra populației britanice au constatat că fumătorii care folosesc țigara electronică în încercarea de a renunța la fumat au mai multe șanse de reușită decât alte metode. Aceasta mai arată că țigările electronice au ajutat între 30.000 și 50.000 de fumători să renunțe cu succes la fumat în fiecare an în Anglia, începând cu 2013.

Nota de informare a organizației britanice a fost revizuită de cadre universitare și medici experți în dependență, tehnici de schimbare a comportamentului, specialiști în țigări electronice, în renunțarea la fumat sau controlul tutunului, epidemiologi, specialiști în sănătate emoțională și inechități de sănătate, precum și în medicină respiratorie sau în îngrijire critică.

Scopul documentului este de a contribui la informarea responsabilă privind dovezile despre vaping și de a reduce repetarea concepțiilor greșite drept înțelepciune convențională în spațiul public, subestimarea dovezilor, minimizând sau omițând atenționările sau prezentarea opiniilor drept fapte.

ASH a mai precizat că susține cu tărie o reglementare mai strictă a țigărilor electronice pentru a reduce accesibilitatea, atractivitatea, accesibilitatea și promovarea acestora în rândul copiilor, asigurându-se în același timp că fumătorii adulți nu sunt descurajați să folosească vaping-ul drept modalitate de a renunța la fumat.

Vezi aici documentul: Four in ten smokers wrongly believe that vaping is as or more harmful as smoking – ASH

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să faci cu tulpinile trandafirilor iarna ca să ai cea mai frumoasă grădină în primăvară. Va fi o explozie de flori și toți vecinii te vor invidia. Secretele florarilor olandezi
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni