Lovitură grea pentru bugetari! Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

Șefii din instituțiile publice au primit o lovitură de proporții. Funcționarii care ocupă în aceste momente posturi de conducere în instituțiile statului sunt în pericol să își piardă funcțiile.
Alina Costache
22 aug. 2023, 16:22
Lovitură grea pentru bugetari! Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile
Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile. În doar câteva zile, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor noii Legi a învățământului superior, cei care ocupă un post de conducere cu o diplomă de licență echivalată cu studii de master, în baza unei diplome de licență pentru învățământ superior de lungă durată anterior aplicării sistemului Bologna, riscă să rămână șomeri.

Citește și Care sunt veniturile salariale care încă nu sunt impozitate. Angajaţii care au un spor important la leafă din septembrie

Șefii din instituțiile publice își vor pierde posturile în câteva zile

Astfel, noua Lege a învățământului superior va intra în vigoare la începutul lunii septembrie și nu le va lăsa timp persoanelor care devin incompatibile cu aceasta să își rezolve situația.

Între timp, unele ministere au cerut deja tuturor șefilor din instituție să prezinte, până la finalul acestei luni, la Departamentul de resurse umane, dovada absolvirii de studii de master sau a unei diplome de licență pentru învățământ superior pe durată de 5 sau 6 ani, caz în care se mai aplică exceptarea de la noua regulă, iar diploma de licență mai poate fi echivalată studiilor de master.

În aceste momente, nu se știe dacă noile reguli se aplică doar celor care vor ocupa prin concurs posturi de conducere începând din septembrie.

Astfel, dacă noua legislație va intra în vigoare, aceasta poate duce la eliberarea din funcție a unui număr semnificativ de șefi din instuțiile statului, urmând ca posturile să fie ocupate ulterior de alte persoane, prin concurs sau prin detașare, potrivit Profit.ro.

Totodată, în această perioadă, pe masa ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, se află un proiect de ordonanță pentru reducerea cheltuielilor publice, care limitează numărul de posturi de șefi în administrația publică, inclusiv prin desființarea posturilor vacante de execuție și a poziției de șef birou din sistemul administrației publice.

 Categoria de angajați pe care statul vrea să îi concedieze pentru a face economie la buget

Guvernul vrea să facă economie la bugetul de stat așa că le-a pus gând rău angajaților cu salarii de 2.000 de lei. Este vorba despre peste 200 de angajații din cadrul Direcțiilor Judeţene pentru Cultură, care ar urma să își piardă posturile în urma desfințării acestor instituții.

Vicepreședintele Sindicatului angajaţilor din Ministerul Culturii, Culturalia,  Marius Voicu, spune că disponibilizarea acestor angajați plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României și ar afecta patrimonial cultural naţional.

”Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a declarat Marius Voicu.

”Sindicatul Culturalia trage un semnal de alarmă cu privire la intenţia Guvernului, de a descentraliza Direcţiile Judeţene pentru Cultură / Direcţia pentru Cultură a Muncipiului Bucureşti. O astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autorităţile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Asta va duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat”, au transmis reprezentanții sindicatului într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Sindicatului Culturalia susțin că economia la buget va fi nesemnificativă și asta pentru că salariile acestor angajați sunt între 2.100 și 3.574 de lei.

”Salariile în Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt între 2100 de lei şi 3574 de lei net. Sindicatul a transmis un memoriu Guvernului României, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune. Înţelegem intenţia Guvernului de a face economie la bugetul de stat. Dar eliminarea celor puţin peste 200 de angajaţi din direcţiile judeţene pentru cultură, plătiţi oricum sub nivelul oricărui alt serviciu deconcentrat, nu ar aduce niciun serviciu bugetului României. Să distrugi patrimonial cultural naţional, pentru a face o economie nesemnificativă, nu e deloc productiv pentru un stat de drept. Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la premier şi să oprim masacrarea Culturii”, a mai spus Marius Voicu.

Citește și Bonus în bani pentru românii care lucrează în Italia. Și angajații sezonieri pot beneficia de această primă

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Fosta mare sportivă a României a murit printre străini, fără să mai aibă pe nimeni! Ce s-a întâmplat cu trupul neînsuflețit al acesteia în Germania
Capital.ro
Rămâi cu ZERO lei pe card. Alertă pentru românii cu bani la bancă. Să nu răspunzi!
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
Este cea mia bună veste de la BNR! Sunt vizați românii cu rate la bancă
Adevarul
Afacerea clandestină care i-a transformat pe securiști în milionari. „Mulți oameni și-au vândut casa pentru asta” INTERVIU
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Apocalipsa după alegeri. Românii vor ajunge săracii Europei
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Amantlâc pe față în showbiz-ul românesc! E iz de scandal! Soția sportivului cu amantă a decis să se răzbune pe spărgătoarea de căsnicii: „Scai obosit”
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Top 12 cele mai scumpe insule din Grecia: Care este insula care te poate lăsa cu buzunarul gol în vacanță
Capital.ro
S-a declarat ilegal. Decizie pentru românii care stau la casă. Statul schimbă legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Rareș și Bogdan au murit împreună. Alexandra, colega lor, se zbate între viață și moarte
substantial.ro
Audieri în dosarul de hărțuire sexuală al profesorului Alfred Bulai de la SNSPA
MediaFlux
ÎNCEPE RĂZBOIUL! Atacurile vor fi LANSATE în 24 DE ORE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!