Drogurile fac ravagii în toată Europa. Germania, „virusată”. Mircea Coșea: „S-a legalizat canabisul recreativ”

La nivel european există un „virus" ce proliferează consumul de droguri, în special în rândul tinerilor, avertizează profesorul Mircea Coșea. Celebrul economist a dat exemplu Germania, unde cazurile în care tinerii ajung în situații dramatice din cauza consumului de substanțe halucinogene sunt la ordinea zilei. 
Mircea Filipescu
23 aug. 2023, 08:46
Drogurile fac ravagii în toată Europa. Germania, „virusată

Guvernul nu se arată preocupat să depisteze cauzele exploziei de consum de droguri, lasă de înțeles profesorul Mircea Coșea.

„Creșterea explozivă a traficului și consumului de droguri în România ar trebui să facă obiectul unei ample și profunde analize la nivelul guvernamental și al tuturor instituțiilor care, măcar prin denumirea lor, ar trebui să ia măsuri ferme și imediate pentru stoparea acestui flagel.

Felul în care s-a acționat în contextul tragicului incident soldat cu moartea a doi tineri nevinovați a demonstrat contrariul: incompetență, lipsă de responsabilitate și poate chiar complicitate”, a declarat economistul, potrivit DCnews.

Guvernul Germaniei a intervenit ferm, susține Mircea Coșea

În anumite state ale Europei, guvernele au demonstrat că se preocupă de combaterea fenomenului periculos. Astfel, statul își apără cetățenii, datorie consfințită în Constituție, precizează Coșea.

„Este adevărat că problema drogurilor nu este doar românească dar, spre deosebire de noi, în alte țări s-au luat măsuri care pot genera discuții și controverse, dar care demonstrează interesul și determinarea decidenților politici de acolo de a se implica cu orice risc de imagine în lupta contra drogurilor.

Legalizarea canabisului recreativ (sau recreațional) în Germania a fost o alegere îndrăzneață dictată conform declarațiilor oficiale de sănătatea publică și de lupta împotriva criminalității.

Săptămâna trecută, coaliția de guvernământ din Germania a adoptat proiectul de lege care legalizează canabisul recreativ în Consiliul de Miniștri. Inițiat de ministrul justiției al Partidului Liberal German, Marco Buschmann, și preluat de ministrul socialist al sănătății, Karl Lauterbach, acesta va fi prezentat Parlamentului în toamnă și, în ciuda opoziției conservatorilor, nu există nici o îndoială cu privire la adoptarea sa.

Coaliția a insistat asupra celor două obiective prioritare ale sale: sănătatea publică și lupta împotriva crimei organizate. O campanie majoră de prevenire va fi desfășurată pentru a crește gradul de conștientizare în rândul germanilor cu privire la comportamentul riscant, iar accesul la canabis pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani va fi limitat. Aceasta este într-adevăr o vârstă pentru care cercetarea medicală este de acord că creierul este încă în curs de dezvoltare și că expunerea semnificativă la canabis poate afecta permanent dezvoltarea creierului. În ceea ce privește lupta împotriva criminalității, Olaf Scholz a asigurat de disponibilitatea guvernului său de a permite prețului de vânzare să concureze cu cel al pieței negre”, a mai precizat fostul ministru.

Ce se va întâmpla în Germania, de fapt

Profesorul de economie a dezvăluit ce presupune, de fapt, noua lege din Germania, care totuși, nu va limita total consumul de droguri.

„Noua lege prevede crearea asociațiilor non-profit ai căror membri vor putea cultiva planta numai pentru consumul lor și într-o limită de retragere de 25 de grame pe zi și maximum 50 de grame pe lună și 30 de grame pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. Proiectul de lege prevede, de asemenea, lansarea unui experiment în anumite regiuni ale producției industriale sub licență. Acest cadru legal a fost inițial destinat să fie generalizat și să constituie inima reformei germane, dar guvernul a fost forțat să dea înapoi în fața protestelor Comisiei Europene, sub influența intereselor conservatoare.

Menținerea industrializării sub formă de experimentare este dovada că guvernul german nu a renunțat la ambiția sa și înțelege că principala provocare a unei astfel de reforme este de a avea o piață legală eficientă, care să poată înlocui rapid piața neagră. Cu toate acestea, nu toți consumatorii au voința sau capacitatea de a-și cultiva propriul canabis, iar cluburile sociale de canabis singure, a căror supraveghere este considerată prea strictă de către asociații, nu vor fi suficiente pentru a pune capăt pieței negre”, a mai precizat Mircea Coșea.

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'