Un cetățean de 74 de ani, din Galați a fost identificat de polițiști luni, 21 august, după ce a abandonat un pui de pisică într-o pungă de plastic, agățată de oglinda unei mașini, ambulanță veterinară parcată în fața unui cabinet veterinar din municipiu.
Cetățeanul abandonase pisoiul care avea doar trei săptămâni pe data de 7 august, a precizat IPJ Galați.
„Întrucât existența animalului depindea de îngrijirea deținătorului, fiind lăsat fără hrană, a mieunat („plâns”) aproximativ patru ore, până ce a fost găsit și preluat de către o angajată a cabinetului, la finalul programului de lucru.
În prezent, pisoiul este hrănit odată la trei ore și îngrijit de personalul cabinetului veterinar în eventualitatea unei viitoare adopții”, scrie Focus Press.
Cetățeanul iresponsabil a fost sancționat contravențional cu amendă de 3.000 de lei, potrivit prevederilor din Legea 205 / 2004 privind protecția animalelor – VEZI AICI legea.
„Deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni”, se arată în art. 4 al legii.
„Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical”, se mai precizează în art. 7.
O amendă de 3.000 de lei a primit de la Poliția Animalelor și un bucureștean care a abandonat cinci pui de pisică într-o pungă de hârtie, lăsată lângă un coș de gunoi din Centrul Vechi. Și în acest caz, tot despre un cetățean de 74 de ani a fost vorba.
„Comportamentul bărbatului a fost surprins de sistemul de monitorizare video gestionat de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, iar un echipaj, aflat pe itinerariul de patrulare, a fost trimis să facă verificări.
La faţa locului, poliţiştii locali au descoperit că din sacoşa de hârtie răzbeau scâncetele a cinci pui de pisică, abia născuţi. Treamurau şi le era foame.
Pisoii au fost recuperaţi, duşi la secţia de Poliţie Locală din Centrul Istoric şi hrăniţi cu pipeta. Apoi, după ce s-au întremat, au fost transportaţi, în siguranţă, la un centru specializat”, au transmis polițiștii.
În timp ce unii cetățeni maltratează animalele, alții încearcă să le salveze, prin intermediul diverselor ONG-uri, grupuri și pagini de Facebook. Iată doar o parte dintre ele:
Booking Catspert – Pisici pe creier (ONG) – pagină de Facebook
Pisici salvate pentru adopție – pagină de Facebook
Adopții Pisici – grup de Facebook
AdopțiiPisici.ro – pagină de Facebook
Oferte/Cereri de adopție pentru pisici – grup de Facebook
Împreună salvăm animăluțe – pisici și căței din România – SOS – grup de Facebook
Adoptă un suflet și salvează o viață! – grup de Facebook