Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Contribuție la Sănătate pentru tichete de masă și vouchere de vacanță. Românii, îngrijorați că vor rămâne fără aceste beneficii sau acestea vor fi diminuate drastic.
Filip Stan
26 aug. 2023, 16:20
Tichete de masă 2023. Măsura care a băgat spaima în bugetari. Câţi bani se pierd pe lună. Atenţie, se aplică şi la voucherele de vacanţă

Tichete de masă 2023.  Aplicarea contribuției la sănătate pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță îi îngrijorează pe români. ”CASS pentru tichetele de masă” este una dintre măsurile vehiculate în spațiul public, prin care Guvernul încearcă să adune mai mulți bani la buget.

În prezent, tichetele de masă sunt scutite de plata CASS și reprezintă o modalitate prin care angajatorii pot majora puțin veniturile românilor fără poveri fiscale suplimentare.

Dacă însă se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, nu va mai fi rentabil ca angajatorii să ofere aceste tichete, deci e posibil ca această facilitate să dispară de tot.

Salariul minim va crește de la 1 septembrie la 3.300 de lei brut și la 4.500 de lei în construcții
61% dintre angajați români cu vârste între 25 și 61 de ani sunt foarte îngrijorați de scăderea veniturilor și a puterii de cumpărare, arată un sondaj național realizate de Novel Research.

Dintre măsurile anunțate, cele mai mari îngrijorări sunt legate de plata contribuției la sănătate pentru tichetele de masă, dar și de eliminarea TVA redus la anumite produse.

Măsurile au fost deja criticate de confederațiile sindicale, care consideră că acest lucru va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor.

Regimul fiscal al tichetelor de masă

Tichetele de masă reprezintă o formă de beneficiu acordată angajaților în România, care are avantaje fiscale pentru ambele părți.

Aceste tichete sunt acordate sub formă de vouchere, iar beneficiarii pot să le folosească pentru a achiziționa alimente și produse alimentare în anumite magazine sau unități de vânzare.

 

Impozitare pentru angajat: Tichetele de masă beneficiază de un tratament fiscal favorabil pentru angajați. Acestea reprezintă o cheltuială deductibilă la impozitul pe profit și se impozitează cu 10%.
Contribuții sociale și asigurări de sănătate: Tichetele de masă nu sunt supuse contribuțiilor sociale sau asigurărilor de sănătate pentru angajat.

Deducere pentru angajator: Pentru angajator, tichetele de masă reprezintă o cheltuială deductibilă la calculul impozitului pe profit.

Aceasta înseamnă că suma cheltuită pentru acordarea tichetelor de masă poate fi scăzută din veniturile companiei, reducând astfel baza impozabilă.

Veniturile lunare ale bugetarilor, cu mult peste cele ale angajaților de la privat. Salarii mari, tichete de masă și vouchere de vacanță – principalele pretenții ale românilor la angajare
Tichete de masă 2023 – în România și în Europa
În prezent, în România, 90.000 de companii angajatoare folosesc sistemul de beneficii extra-salariale și produse asociate acestuia si peste 4 milioane de salariați beneficiază de aceasta forma de beneficiu extrasalarial.

În Europa sunt foarte multe tari, ca de exemplu, Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia,  care nu impozitează tichetele de masa, acestea fiind deductibile fiscal 100%.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Soluția banală care ține praful la distanță. Funcționează rapid și te ajută să păstrezi curățenia mai mult timp
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Ce faceți cu polițistul în rochiță, care-și zice „Subsemnata Mihaela”?
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă mini! Reacția surprinzătoare a colegilor lui: „Mi-au spus că am picioare frumoase”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie aprobată într-un mare oraș din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!