Când se pune varza la murat, de fapt, pentru iarnă. Foarte multe gospodine se plâng că varza murată nu rezistă toată iarna, iar zeama devine foarte repede tulbure.
Citește și Ce beneficii miraculoase are consumul de varză murată în timpul iernii asupra organismului
Ei bine, dacă varza este pusă cum trebuie în butoi, ea se va rezista fără probleme până în primăvară și va putea fi folosită atât la sarmale, cât și la alte mâncăruri.
Potrivit tradiției, gospodinele pun varză la murat în butoi, toamna, pentru a se bucura de aroma ei pe tot timpul iernii, până în primăvară.
Însă, pentru ca varza să se păstreze cât mai bine și zeama să nu se tulbure, trebuie să fie respectate câteva reguli despre care spunem noi că sunt de aur.
Atunci când alegi varza pe care vrei să o pui la murat, ai grija ca aceasta să aibă mici și medii, iar frunzele trebuie neapărat să fie subțiri.
Ia fiecare varză în parte, curăț-o, scobește-o până la cotor pentru ca saramura să intre mai bine. Acolo pune o lingură se sare și după pune fiecare varză în butoi.
Mare atenție, vasul în care se pun verzele la murat trebuie să fie perfect curat. Înainte de a pune varza, spală butoiul cu apă fierbinte și bicarbonat.
Totodată, este esențial să folosești sare grunjoasă, specială pentru murături și asta pentru că sarea fină, de bucătărie, care conține iod, strică murăturile.
Anotimpul ideal pentru pus varza la murat este toamna. Imediat după ce se recoltează din grădină, ar trebui să fie pusă în butoi.
Tradiția populară spune că varza se poate pune la murat oricând între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei, adică între 26 octombrie și 30 noiembrie.
Pentru a prepara saramura, la fiecare 10 litri de apă trebuie să adaugi 500 de grame de sare grunjoasă.
Sarea poate fi dizolvată în apă sau poate fi adăugată în cotorul scobit al verzelor, având grijă să respecți cu strictețe cantitățile. Pentru ca zeama de varză să nu fie tulbure, multe gospodine adaugă la saramură și o lingură de zahăr.
De asemenea, pe lângă varză și saramură, în butoi se mai pun și crenguțe de mărar, hrean, foi de dafin, dar și crenguțe de vișin. Pentru ca verzele să stea tot timpul în zeamă, pune deasupra un grătar, peste care așeză o piatră bine spălată.
Citește și Cea mai bună varză murată la butoi. Rețeta ardelenească păstrată din străbuni