Primii europeni au dispărut, în mod misterios, acum 4.500 de ani

Linia genetică a europenilor s-a transformat radical, în mod misterios, în urmă cu 4.500 de ani, conform concluziilor unui nou studiu prezentat pe larg în ultimul număr al revistei Nature Communications.
Filip Stan
24 apr. 2013, 17:36
Primii europeni au dispărut, în mod misterios, acum 4.500 de ani

Studiul a fost realizat pe mai multe schelete umane descoperite în zona centrală a Europei şi care au o vechime de până la 7.500 de ani, scrie Agerpres.

‘Ceea ce ne intrigă este faptul că markerii genetici ai acestei prime culturi paneuropene, o cultură care în mod clar a fost una de succes, au fost apoi brusc înlocuiţi în urmă cu aproximativ 4.500 de ani şi nu înţelegem de ce‘, a comentat unul dintre autorii studiului, Alan Cooper de la Centrul Australian pentru ADN Antic din cadrul Universităţii din Adelaide. ‘Este clar însă că s-a întâmplat ceva major şi acum încercăm cu toţii să ne dăm seama ce ar fi putut să fie’, a mai adăugat el.

Noul studiu confirmă şi faptul că Europa a fost colonizată de populaţii care au migrat dinspre Turcia, probabil în urma revoluţiei agricole care a ajuns în regiunea de azi a Germaniei în urmă cu 7.500 de ani.

O lungă perioadă de timp istoricii şi antropologii s-au întrebat dacă în perioada revoluţiei agricole, imediat după Mezolitic, au ajuns şi oameni din Orientul Mijlociu în Europa sau doar ideile acestora despre cum trebuie cultivat pământul. Pentru a răspunde la această întrebare Cooper şi colegii săi au analizat ADN-ul mitocondrial, din cadrul ‘uzinelor’ energetice ale celulelor şi care este transmis pe linie maternă, de la 37 de schelete din Germania şi două din Italia. Aceste schelete aparţin unor oameni care au trăit în diferite culturi, dintre care cea mai veche are aproximativ 7.500 de ani, iar cea mai nouă datează de acum 2.500 de ani.

Echipa a urmărit ADN-ul unui anumit grup genetic, denumit haplogrup h, care este foarte răspândit în Europa dar este mult mai rar în Asia Centrală şi de Est.

Ei au descoperit că primii fermieri de pe teritoriul de azi al Germaniei erau îndeaproape înrudiţi cu oamenii din Orientul Apropiat şi din Anatolia, ceea ce sugerează că revoluţia agricolă a dus şi la migraţia populaţiilor în căutarea terenurilor fertile şi la dispariţia treptată a comunităţilor de vânători-culegători. Dar acest influx iniţial nu reprezintă o parte majoră a moştenirii genetice europene din prezent.

În schimb, în urmă cu aproximativ 5.000 – 4.000 de ani, profilul genetic al europeanului s-a schimbat radical, în mod misterios. Cultura Bell Beaker, care a apărut în Peninsula Iberică în jurul anului 2800 î.d.Hr., ar fi putut juca un rol în această radicală schimbare genetică. Această cultură, care ar fi putut să ridice cel puţin o parte dintre megaliţii de la Stonehenge, este celebră pentru ceramica sa în formă de clopot (bell) şi pentru mormintele pline de artefacte. Tot această cultură a avut rolul răspândirii limbajelor celtice de-a lungul coastei atlantice.

‘Am ajuns la concluzia că fundaţiile genetice ale Europei moderne au fost puse abia la mijlocul Neoliticului, după această tranziţie genetică majoră produsă în urmă cu aproximativ 4.000 de ani’, susţine şi un alt co-autor al studiului, Wolfgang Haak, coleg cu Alan Cooper la Centrul Australian pentru ADN Antic. Cauzele şi circumstanţele producerii acestei tranziţii rămân însă de descoperit.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cuvântul des folosit pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Cum e corect: mănăstire sau mânăstire?
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Obiectele care nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj în România, amendă de 825 de lei. Ce spune Codul Rutier
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Descoperirea care a uluitt lumea științifică. E fără precedent
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Accident mortal la intrarea în Timișoara! Un șofer de 58 de ani a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Meniul de băuturi la nuntă: ce băuturi sunt esențiale și cum să-l planifici corect?
MediaFlux
Primul sondaj de la începutul oficial al campaniei electorale. Singurul candidat care îl poate învinge pe Simion în turul II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale