Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat luni seară, la Digi24, că „probabil” sursa focului care a provocat exploziile din Crevedia o reprezintă o țigară.
„Din ce-am văzut și ce s-a auzit, e vorba de o sursă de foc. Sursa de foc probabil că a fost o țigară. Ceva nu s-a respectat, ceva a fost. Da, e posibil ca de la o țigară să fi pornit totul, asta va fi stabilit de cei care anchetează la procuratură”, a declarat Arafat.
În continuare zona este supravegheată pentru că mai multe cisterne au în continuare scurgeri și pericolul nu este complet eliminat.
„Sunt cisterne cu scurgeri mici, controlate de pompieri până la epuizarea lor, pentru că e riscant sa intervii asupra lor, deci trebuie sa se scurga sa se finalizeze situatia. O cisternă avea scurgere mai importanta, dar mai sunt si altele”, a indicat șeful DSU. „Riscul este minim, dar daca pompierii simt orice, vor apela la o evacuare mai larga si un perimetru de siguranta”, a adăugat Arafat.
Bilanțul victimelor exploziei de la Crevedia a ajuns la doi morți și 56 de persoane rănite, dintre care 12 pacienți au fost externați, trei dintre pacienții internați se află în stare critică, intubați și ventilați mecanic. Alți 29 de pacienți sunt internați și se află în stare medie sau ușoară. 12 pacienți au fost transferați în străinătate.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia doar trei victime au arsuri de peste 80% din suprafața corpului.
„În total au fost 58 de victime, din păcate au fost şi două decese, au fost chiar membri ai aceleiaşi familii, soţ şi soţie. Pentru restul pacienţilor a existat procedura de transfer, unele dintre ele sunt în derulare. 12 cazuri au fost critice. Au rămas în stare bună, cazurile care pot fi tratate fără probleme.Au fost trei situaţii cu arsură de peste 80 la sută din suprafaţa corpului, ceea ce face dificil transportul, pentru siguranţă. Inclusiv şansele pentru aceste persoane sunt destul de reduse pentru că, fără să fiu specialist în chirurgie plastică, ştiu că pierderile de proteine, afectarea multiorgan este foarte mare şi susţinerea lor în viaţă este o problemă serioasă”.
În spitalele din București sunt internați, în acest moment, 32 de persoane, dintre care 18 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență, 9 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni”, 3 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, un pacient la Spitalul Universitar de Urgență București și încă unul la Sptalul Universitar de Urgență Elias.