Proiectul de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice publicat de Guvernul României la începutul lunii august ar putea avea repercusiuni serioase asupra sistemului care gestionează cele peste 8 miliarde de euro aferente educației, ocupării și incluziunii sociale aferente cadrului financiar 2021 – 2027, respectiv asupra Programului Educație și Ocupare (PEO) și Programului Incluziune și Demnitate Socială (PIDS).
Marcel Ciolacu ameninţă cu demisia şi anticipatele, dacă PNL nu susţine programul de austeritate: „Îmi depun mandatul şi mergem la alegeri. Am răbdarea mea!”
Conform proiectului de act legislativ, începând cu 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu mai puțin de 50 de posturi aprobate și efectiv ocupate își vor pierde personalitatea juridică și vor fi comasate, desființate, reorganizate, vor fuziona sau își vor transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri.
Din informațiile fonduri-structurale.ro, toate cele 8 organisme intermediare regionale (OIR) din subordinea Direcției Generale Programe Educație și Capital Uman (DG PECU) sunt în această situație, având sub 50 de angajați. Spre exemplu, conform organigramelor publice, OIR PECU Vest are 40 de posturi, OIR PECU Nord-Vest și Nord-Est câte 45 de posturi. Situația este similară și la nivelul celorlalte OIR-uri, fie că vorbim de numărul total de posturi, fie că vorbim de posturi ocupate efectiv. Practic, urmare a pierderii personalității juridice de către OIR-uri, Autoritatea de Management din cadrul Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene va prelua atribuțiile din domeniul contractării și gestionării modificărilor contractuale solicitate de viitorii beneficiari de finanțare.
Beneficiarii viitoarelor proiecte ar urma să fie printre cei mai afectați, fiind de așteptat ca o astfel de măsură să conducă atât la prelungirea procesului de semnare a contractelor de finanțare, cât și a diferitelor procese din implementarea proiectelor precum modificarea contractelor prin notificări sau acte adiționale. În cadrul POCU – program cu buget mai mic decât PEO și PIDS – au fost contractate 2.871 de proiecte cu o valoare totală de peste 5,6 miliarde de euro.
Ce se va întâmpla în acest context? Care va fi impactul real în următorii ani în procesul implementării intervențiilor dedicate educației, ocupării și incluziunii pe perioada financiară 2021-2027? Deja o parte dintre funcționarii care gestionează alte finanțări au deschis această discuție. Funcționarii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură se opun măsurii de desființare a 250 de posturi la APIA care are scopul de a reduce cheltuielile statului. Potrivit acestora, gestionarea fondurilor va fi imposibilă în cadrul acestei instituții, din cauza lipsei de personal, iar sectorul agriculturii va avea mult de suferit. Detalii aici.