O altă explicaţie pentru acumularea de proprietăţi vine de la CEO-ul companiei imobiliare Chestertons, John Ennis, care explică faptul că aceşti miliardari, cei mai bogaţi oameni din lume, nu trăiesc într-o lume care se ghidează după nevoi, ci după dorinţe. În plus, adaugă el, „proprietăţile sunt unul dintre cele mai buni indicatori ai statutului social”.
Cofondatorul şi preşedintele consiliului de administraţie al Oracle a cumpărat în vara anului 2022 o casă de nu mai puţin de 173 de milioane de dolari în Palm Beach, stabilind, pentru puţin timp, recordul pentru cea mai scumpă proprietate vândută vreodată în Florida. Valoarea adunată a caselor sale depăşeşte un miliard de dolari, incluzând şi un lot de şase proprietăţi în Carbon Beach din Malibu, una dintre cele mai scumpe zone din lume, care şi-a căpătat renumele de „Plaja Miliardarilor”.
Apoi, Ellison a cumpărat în 2012, de la CEO-ul companiei Dole, 98% din insula hawaiană Lanai, devenind astfel angajatorul a peste 90% din populaţia de 3.000 de persoane a insulei. De altfel, Lanai a fost şi locul unde miliardarul a decis să-şi petreacă pandemia.
Ken Griffin – număr de case: 13 | Avere estimată: 33 de miliarde de dolari
Finanţistul miliardar şi-a mutat anul trecut sediul operaţiunilor din Chicago în Florida, ocazie cu care a vândut un apartament în celebra clădire Waldorf Astoria pentru 10,2 milioane de dolari şi un al doilea pentru 11,2 milioane de dolari. Cu toate acestea el încă deţine două proprietăţi în Chicago şi încă zece răspândite pe teritoriul SUA.
Odată ajuns în Florida, Griffin a cumpărat cu 450 de milioane de dolari o porţiune imensă de plajă, cu tot cu casele aferente, pe care le-a demolat pentru a face loc unui complex nou de vile, unde va locui întreaga sa familie, inclusiv mama sa.
Griffin este, de altfel, şi proprietarul celei mai scumpe case vândute vreodată, după ce a plătit 238 de milioane de dolari pe un penthouse din New York, în 2019.
Pentru perioadele când se află în Londra, miliardarul şi-a cumpărat, în imediata vecinătate a Palatului Buckingham fosta casă a generalului Charles De Gaulle, plătind nu mai puţin de 122 de milioane de dolari.
Eric Schmidt – Număr de case: 13. Avere estimată: 21.1 miliarde de dolari
Fostul CEO al Google a plătit în 2021 ameţitoarea sumă de 65 de milioane de dolari pe domeniul Enchanted Hill, din Beverly Hills. Proprietatea a aprţinut unui alt pionier al tehnologiei, cofondatorul Microsoft Paul Allen, decedat în 2018. Deşi suma este una imensă, ea reprezintă, surprinzător, doar o treime din preţul de listă al proprietăţii, Schmidt profitând de confuzia creată inclusiv în piaţa imobiliară de pandemia de Covid.
Ron Burkle – Număr de case: 11. Avere estimată: 3 miliarde
Burkle are o pasiune pentru casele cu încărcătură istorică din Los Angeles, mai ales din zona Hollywood. În 1993 a cumpărat domeniul Harold Lloyd, construit la sfârşitul anilor 20 şi care poartă numele fostului star al filmului mut. Apoi, în 2016, a cumpărat cu 13 milioane de dolari casa lui Bob Hope din Palm Springs, iar în 2020 a dat lovitura achiziţionând faimoasa fermă Neverland, deţinută anterior de Michael Jackson, într-o tranzacţie care l-a costat 22 de milioane de dolari, mult sub preţul cerut de administratorul averii Regelui Pop.
Oprah Winfrey – Număr de case: cel puţin 10. Avere estimată: 2.5 miliarde
Faimoasa prezentatoare TV a început să cumpere teren pentru domeniul său din Montecito în 2001. Moşia de peste 16 hectare, numită Tărâmul Promis, include casa mare, o casă de oaspeţi, piscină şi teren de tenis. Miliardara a vândut una dintre proprietăţile deţinute în Montecito actriţei Jennifer Aniston, în 2022, dar mai are alte patru în cartierul în care locuiesc şi Prinţul Harry şi Meghan Markle.
Oprah a mai cumpărat în ultimii doi ani şi peste 800 de hectare pe insula Maui, din arhipelagul Hawaii.
Jeff Bezos – Număr de case: 9 | Avere estimată: 155.9 miliarde de dolari
Fondatorul Amazon şi fostul CEO al companiei, Jeff Bezos, la un moment dat cel mai bogat om al planetei, a făcut furori prin achiziţia unui super yacht de peste 130 de metri, dar asta nu înseamnă că nu investeşte masiv şi în proprietăţi pe pământ. În 2020, Bezos a cumpărat faimoasa proprietate Warner de la milionarul David Geffen, cu 165 de milioane de dolari, devenind cea mai mare proprietate necomercială vândută vreodată în California.
Jack Warner, fondatorul studiourilor care îi poartă numele, a construit domeniul „Epoca de Aur a Hollywoodului” în anii 20 si 30.
În toamna lui 2021, în plină pandemie, Bezos a profitat şi a cumpărat cu 78 de milioane de dolari o proprietate retrasă pe insula Maui, înconjurată de vulcani „adormiţi”.
Stan Kroenke & Ann Walton Kroenke: număr de case: 9 | Avere estimată: 12.9 miliarde de dolari, 9.2 miliarde
În familia Walton, fondatoarea lanţului de magazine americane Wallmart, există cel puţin şapte miliardari, dar cea care deţine cea mai multe proprietăţi este Ann, împreună cu soţul ei Stan, care deţin şi pachetul majoritar al clubului englez de fotbal Arsenal.
Casa lor din Los Angeles a fost cumpărată în 2018 de la faimosul cuplu Victoria şi David Beckham. Cei doi soţi mai deţin o fermă în Montana, cumpărată în 2012 pentru 132 de milioane de dolari, o alta în Texas, achiziţionată în 2016 pentru o sumă nespecificată şi evaluată în prezent la exorbitanta sumă de 750 de milioane de dolari, trei domenii în Colorado şi două în Missouri.
George Soros – număr de case (cunoscut): 4. Avere estimată: 8 miliarde de dolari
George Soros locuieste în cea mai mare parte a timpului în Katonah, o suburbie a New York-ului, unde deține o proprietate cu adevărat spectaculoasă. Nici un jurnalist nu a reușit să pătrundă vreodată în castelul cu 19 camere a lui Soros, însă au fost realizate fotografii cu o dronă.
Miliardarul deține o piscină, un complex sportiv cu teren de tenis, o mică pădure, toate întinse pe aproape 8 hectare de teren. Soros s-a mutat aici în 2003, după ce a cumpărat proprietatea de la Michael Crichton, creatorul seriei Jurassic Park, în schimbul a 21.5 milioane dolari. George Soros are 93 de ani și o avere evaluată în prezent la 8 miliarde dolari, după ce a cedat controlul majorității afacerilor copiilor săi, în vara acestui an.
Pe lângă acest palat, Soros mai deține o proprietate spectaculoasă în Southampton, New York, pe care a scos-o la vânzare în 2019, cu un preț de pornire de 22,5 milioane de dolari, o casă în New York și încă un apartament în vecinătatea faimosului Central Park, din aceeași metropolă.