Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge

Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au cerut o majorare salarială suplimentară de 20%, argumentând că aceasta ar trebui să compenseze eforturile lor susținute și solicitările neuropsihice crescute. În acest sens, reprezentanții ANAF au demarat proceduri legale pentru a obține această majorare. De menționat că un astfel de spor fusese acordat în trecut, însă a fost eliminat prin intermediul unei legi adoptate în anul 2017.
Alina Costache
31 aug. 2023, 20:02
Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge
Angajații ANAF se războiesc cu statul. Cer spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. La ce sume ar putea ajunge

Angajații Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) solicită un spor salarial suplimentar de 20%. Acest spor ar trebui să fie pentru suprasolicitarea neuropsihică, iar reprezentanții ANAF au inițiat acțiuni legale pentru a beneficia de acesta. Sporul fusese acordat anterior, dar a fost eliminat prin lege în anul 2017.

Citește și: ANAF neagă stabilirea unei ”norme suplimentare” de controale și amenzi în vederea acoperirii deficitului bugetar

În prezent, un grup de angajați din ANAF este implicat în procese judiciare cu scopul de a obține din nou acest spor de 20% pentru suprasolicitarea neuropsihică. Numărul total al dosarelor aflate pe rol depășește 260, aceste acțiuni fiind demarate de sute de angajați. Este important de menționat că în cadrul ANAF există deja un spor de 15% din salariul de bază pentru condițiile vătămătoare. Astfel, acest spor suplimentar de 20% ar urma să fie adăugat la sporul deja existent. Situația este similară și în alte instituții, precum în cazul magistraților și profesorilor, unde se acordă sporuri suplimentare pentru suprasolicitarea neuropsihică.

În ceea ce privește remunerația, pentru cei care optează pentru o carieră în administrația fiscală, nivelul salariilor variază. Pentru posturile de debutant sau asistent, salariul net începe de la 3.600 de lei, în timp ce un inspector ANAF poate câștiga până la 6.200 de lei pe lună.

La momentul înființării Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Antifraudă (ANAF – Antifraudă), a existat inițial un spor de salariu pentru a compensa suprasolicitarea neuropsihică. Mai târziu, prin adoptarea unei alte legi în anul 2017, acest spor a fost eliminat. Acesta reprezintă un procent de 20% aplicat la salariul de bază. Cu toate acestea, unii angajați din cadrul instituției au hotărât să conteste această decizie în instanță, cu scopul de a redobândi acest spor. Ca urmare, numărul dosarelor aflate pe rol a crescut semnificativ, ajungând la 264, cu un total de 658 de reclamanți.

În ceea ce privește remunerația în ANAF, există deja un spor de 15% pentru condițiile vătămătoare, care este inclus în salariul de bază.

Conform surselor citate, există însă și alte instituții în care se acordă sporuri pentru suprasolicitarea neuropsihică. De exemplu, judecătorii, magistrații-asistenți, inspectorii judiciari și personalul auxiliar de specialitate beneficiază de un spor care poate ajunge până la 25% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

În paralel, în învățământ, personalul didactic care desfășoară activități de predare primește un spor de 10% din salariul de bază.

Trebuie remarcat faptul că nivelurile salariale variază în funcție de poziție, grade și gradații. De exemplu, un șef de serviciu cu o experiență de peste 20 de ani (grad 2 și studii superioare) are un salariu brut de 12.512 lei (7.320 lei net), la care se adaugă un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 1.820 lei, conform informațiilor furnizate de sursa menționată.

De asemenea, un consilier juridic cu gradația 4 are un salariu brut de 8.093 lei (4.735 lei net), beneficiind de un spor de 1.004 lei. Un inspector de specialitate grad I, cu gradația 4, are un salariu brut de 6.999 lei (4.094 lei net), la care se adaugă un spor de 851 lei.

Citește și: ANAF verifică dacă retailerii respectă reducerile de preţuri la produsele de bază. Şi ANPC dă sfaturi utile

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Cel mai bun oraș din România pentru tineri. Aici e bine să locuiești, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
A fost activat sistemul de CONDUS FĂRĂ MÂINI. Poate fi încercat 3 luni, fără costuri
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani în buzunar
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Operațiunea Ucrainei în Kursk contestă strategiile Rusiei și captează atenția internațională
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...