Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie

Vouchere noi pentru milioane de români care au venituri mici. 700 de lei pe card în septembrie pentru "lemne de foc" şi facturi la energie.
Filip Stan
04 sept. 2023, 09:18
Vouchere facturi 2023. Schimbări privind cardurile de energie, cine nu mai primeşte cei 700 de lei în septembrie

Vouchere facturi 2023. Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilorsă nu mai fie acordate de anul viitor

Cert este că la începutul lunii septembrie se dau 700 de lei gratuiți de la stat direct pe cardurile de energie pentru românii cu venituri mici. Astfel, un număr total de aproximativ 4,1 milioane de persoane urmează să primească acești bani peste o perioadă de trei săptămâni în vederea achitării facturilor la energie sau căldură.

Astfel, este vorba de cea de-a două tranșă de 700 de lei din acest an, deoarece oamenii au mai primit o dată, în luna februarie a acestui an, o primă parte din suma de 1.400 de lei.

Anunț de ultimă oră pentru seniorii României! Până când își pot ridica pensionarii biletele de tratament balnear

Vouchere facturi 2023. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Evoluția prețului la energie pentru consumurile energetice destinate populației și gospodăriilor individuale a dus la înregistrarea creșterii prețului final la consumator pentru energia electrică de peste 600% și la gazele naturale de peste 535%. Si în cazul energiei termice livrată populației în sistem centralizat, unde este racordată cea mai mare parte a consumatorilor din localitățile urbane, s-au înregistrat creșteri semnificative ale prețurilor, fapt care afectează condițiile de trai ale gospodăriilor, pentru populația considerată vulnerabilă. Nivelul valoric al unei Gcal a ajuns în jurul valorii de peste 400 lei /Gcal, în condițiile în care autoritățile publice locale alocă subvenții pentru livrarea de energie termică destinată populației.

Vouchere facturi 2023: 30% din bugetul familiei se duce pe facturi

În aceste conditii, din bugetul unei gospodării cu un venit mediu lunar pe membru de familie de 2.000 lei/membru/lună, se alocă un procent de peste 30% pentru achitarea datoriilor la furnizorii de energie electrică, furnizorii de gaze naturale, furnizorii de energie termică și alte forme de energie necesare pentru locuire și asigurarea unor condiții de viață civilizate, iar în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar vulnerabiliza și mai mult categoriile de persoane vizate de prezenta Ordonanță de urgență, prin creșterea riscului de sărăcire extremă De asemenea, ca urmare a creșterii prețurilor la energie au fost înregistrate creșteri ale prețurilor bunurilor de consum, alocările de buget ale familiilor pentru asigurarea hranei au crescut cu peste 50%, condiții în care majoritatea familiilor și persoanelor se confruntă cu serioase probleme de asigurare a subzistenței și a asigurării condițiilor de viață.

Sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane și familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 lei, la care se adaugă și condițiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă iar această vârstă este considerată 60 de ani, fiind îndeplinite astfel toate condițiile de vulnerabilitate pentru a considera o persoană/familie în situație de risc de sărăcie pentru a beneficia de sprijin din fonduri publice pentru a compensa prețurile la energie. La nivelul Comisiei Europene, la data adoptării prezentei ordonanțe de urgență, s-a luat inițiativa de a sprijini populația vulnerabilă pentru a compensa prețul la energie dar și pentru a sprijini mediul de afaceri cu granturi pentru capital de lucru în vederea compensării cheltuielilor cu utilitățile, iar aceste categorii de măsuri urmează a fi aprobate odată cu aprobarea Regulamentului de modificare a Mecanismului de Redresare și Reziliență până la sfârșitul anului 2023. În acest context s-a stabilit că din politica de coeziune pot fi utilizați maxim 10% din alocarea aferenta perioadei de programare 2014-2020 pentru aceste categorii de măsuri, iar pentru România bugetul disponibil este de maxim 2,4 mld euro, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În aceste conditii este necesar sa se acorde un sprijin temporar pentru sezonul rece al anului 2022/2023 și sezonul rece al anului 2023/2024, pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Având în vedere că, în prezent se constată pe de-o parte, insuficienţa fondurilor alocate Programului operaţional „Capital Uman”, Programului operațional regional și ale Programului operațional „Capacitate administrativă” pentru decontarea integrală a sprijinului menţionat mai sus și pe de altă parte, nevoia creșterii absorbției la nivel de program și evitarea pierderii alocărilor UE, se propune rambursarea din fonduri europene prin POIM 2014-2020 și prin POC 2014- 2020 a sumelor plătite de la bugetul de stat pentru gospodăriile vulnerabile, pentru compensarea prețului la energie, acordate conform prevederilor OUG nr. 166/2022.

Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Vouchere facturi 2023. Propunerea de modificare este în concordanță cu prevederile Regulamentului CE 1303/2013, cu modificările și completările ulterioare, art. 25b, și vine în sprijinirea gospodăriilor vulnerabile pentru a face față crizei energetice rezultate în urma impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se mai arată în document.

Prin prezentul proiect de act normativ se propune extinderea programelor operaţionale în derulare care să contribuie la finanţarea măsurilor pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea prețului la energie cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Totodată se solicita modificarea art.22 alin. (4) din OUG nr.166/2022, actualizata prin eliminarea sintagmei  ” la care se adaugă un procent de 10% din valoarea acestora în vederea asigurării resurselor financiare necesare cardurilor de energie emise după verificările efectuate potrivit prevederilor art. 25 alin. (21)”, motivată de :

– faptul că alimentarea cardurilor de energie se efectuează pe baza cardurilor emise;

– marea majoritate a locurilor de consum eligibile în prima tranșă, pentru care au fost deja emise carduri de energie, au rămas în continuare eligibile pentru tranșa 2;

– obligația Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele și obligațiile bugetare, ceea ce implică reducerea cheltuielor din bugetul MIPE.

Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Vouchere facturi 2023. Se dau 700 de lei gratuiți de la stat pentru milioane de români! Banii intră pe card în câteva zile

Decizia este una care vizează mai ales pensionarii cu pensii mici, cei care beneficiază de cardurile de energie din cauza veniturilor reduse pe care le au. Mai mult, sumele trebuie folosite până la data de 31 decembrie 2023.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.

Vești bune pentru elevi! În anul școlar 2023-2024 trenul va fi 100% gratuit. Care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern
Fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, actual ministru al Finanțelor, a vorbit recent despre acest ajutor financiar. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, spunea fostul ministru MIPE.

Vouchere energie 2023: Cine sunt beneficiarii acestor sume

Persoanele care sunt vizate pentru aceste vouchere sunt pensionarii care nu au o pensie mai mare de 2000 de lei, pentru a venit în sprijinul acestora și a-i ajuta să își achite facturile. Valoarea totală a banilor primiți este de 1.400 de lei, iar cea de-a doua tranșă se va emite în luna septembrie a acestui an. Banii se vor putea folosi până la sfârșitul acestui an, mai exact până la data de 31 decembrie 2023.

Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024.

Vouchere pentru facturi. Prețurile vor fi plafonate, promisiunea lui Ciolacu

Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a transmis că, și în această iarnă, dintre 2023 și 2024, prețurile pentru energiei vor fi plafonate, exact cum s-a întâmplat și anul trecut. „Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, este declarația făcută de Marcel Ciolacu, potrivit România TV.

Din păcate, cardul de energie care se distribuie românilor nevoiași pentru plata facturilor va dispărea de anul viitor. Practic, tranșa din septembrie va fi și ultima pe care beneficiarii o vor primi.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Proiectil exploziv de calibrul 105 mm descoperit în Beregsău Mare, județul Timiș
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!