Se dau subvenţii de la stat. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe pagina dedicată Transparenței Instituționale de pe website-ul instituției un Proiect de Hotărâre privind acordarea unui sprijin de urgență pentru industria cerealelor și a semințelor oleaginoase. Această asistență financiară sub formă de grant constă într-o sumă uniformă excepțională de 2 lei pentru fiecare litru de motorină, într-un total de 152.458.321,08 litri de motorină, corespunzător culturilor de porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui.
Citește și: Banii intră pe card în 10 zile. Cine sunt românii care încep toamna cu o recoltă de subvenţii de la stat
Cei care pot beneficia de acest sprijin de urgență sunt producătorii agricoli, indiferent de modalitatea lor de organizare, care au depus o cerere unică de plată în cursul anului 2022, pentru o suprafață minimă de 1 hectar în cadrul programului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui. De asemenea, aceștia trebuie să fi depus cererea de plată pentru intervențiile din sectorul vegetal în anul 2023, respectând termenul limită stabilit.
„Am gândit acest sprijin de urgență pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafețele aferente cererii de plată unică pe suprafață depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Florin – Ionuț Barbu, potrivit unui comunicat de presă al MADR.
Resursele financiare totale alocate pentru această schemă de sprijin se ridică la suma de 304.916.642,16 lei, dintre care 147.118.905 lei provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar 157.797.737,16 lei sunt alocate din bugetul de stat.
Acest sprijin financiar se acordă în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1343 emis de Comisia Europeană la data de 30 iunie 2023 și are ca obiectiv compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice suferite în urma creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.
Implementarea acestui sprijin de urgență este responsabilitatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, atât prin structura sa centrală, cât și prin structurile teritoriale. Plățile pentru acest sprijin trebuie efectuate până la data de 31 decembrie 2023.
Fermierii care îndeplinesc condițiile depun la centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv centrul APIA din municipiul Bucureşti, unde au depus cererile unice de plată pe suprafață pentru anul 2022, o cerere-tip de acordare a sprijinului de urgență, însoţită de copia documentului de coordonate bancare, numai în situația în care acesta a suferit modificări față de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023.
Copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii de plată unică pe suprafață aferentă anului 2022, în cazul în care nu sunt modificări, rămân valabile și pentru acordarea sprijinului de urgență prevăzut de prezenta hotărâre.
Cererea de acordare a sprijinului de urgență și documentele se vor depune în termen de maxim 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern care instituie noua subvenție.
Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgență prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit.
Citește și: Avertisment de la APIA! Fermierii ar putea rămâne fără subvenții în 2023