Habsburgii, de exemplu, au implementat legi care interziceau divorţul. Şi nu s-au limitat doar la a emite legi, ci au înlesnit şi împăcarea soţilor. Aşa a luat naştere temniţa matrimonială din Biserica Fortificată de la Cincu, în care erau aduşi soţii care nu se mai înţelegeau. Aceştia erau obligaţi să convieţuiască o perioadă în temniţă până reuşeau să cadă la pace.
Cei doi întemniţaţi erau nevoiţi să împartă aceeaşi farfurie, aceeaşi lingură şi aceeaşi furculiţă, dar şi patul, care era extrem de mic. Încăperea era suficient de răcoroasă încât aceştia să se vadă nevoiţi să se îmbrăţişeze ca să se încălzească.
„Temniţa matrimonială era la etajul superior, aproape de turn. Când habsburgii au venit la putere, în 1680, împăratul a devenit guvernatorul Transilvaniei. Habsburgii au venit cu legi moderne, care erau respectate. Au adus un cod civil, unul penal şi unul al familiei. Divorţul nu era acceptat.
În casele oamenilor, pe spătarul scaunelor, era simbolul unui peşte. Dacă scaunele erau aşezate în hol, cu peştii faţă în faţă, însemna că totul era în armonie. Dacă scaunele erau spate în spate atunci era necaz mare. Dacă problema dura mai multe zile se intervenea.
Soţii erau aduşi în temniţă. Aveau o singură lingură, o furculiţă, un pahar cu apă, un singur pat mic, iar copiii erau lăsaţi la vecini. Austriecii nu concepeau destrămarea familiei. Erau ţinuţi acolo până se împăcau. Nu dura mult pentru că patul era mic şi trebuiau să doarmă şi să se încălzească“, povesteşte Nicolae Boghian, ghidul bisericii, potrivit adevarul.ro
Metoda habsburgilor a dat roade. Timp de 150 de ani, la Cincu şi în localităţile din jur nu s-a înregistrat niciun divorţ. La Biserica Fortificată din Cincu există până în zilele noastre şi poate fi vizitată încăperea unde a fost pe vremuri temniţa.