Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Guvernul ia în considerare modificări semnificative pentru viitoarea lege a pensiilor. Ce a declarat Premierul României pe acest subiect.
Alina Costache
03 sept. 2023, 11:39
Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie
Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că obiectivul principal al Ministerului Muncii este să prezinte până la sfârșitul anului un proiect pentru a corecta inegalitățile din sistemul de pensii. Această inițiativă a fost discutată atât cu reprezentanții Comisiei Europene, cât și cu experții de la Banca Mondială.

Citește și: Pensii 2023. Noua lege a pensiilor schimbă radical veniturile pentru 5 milioane de români. Ce este „formula elveţiană” după care se fac majorările

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că el și colegii săi cred că este necesară adoptarea unei noi legi a pensiilor și că acest proiect de lege ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul acestui an.

„Atât eu, cât și colegii mei, considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, este important de menționat că fiecare guvern care a condus Palatul Victoria a promis în trecut atât o nouă lege a pensiilor, cât și o nouă lege a educației. Cu toate acestea, ambele domenii au suferit modificări semnificative de-a lungul anilor, iar promisiunile făcute în acest sens au rămas nerealizate.

Premierul a subliniat că sunt multe inechități în legea veche a pensiei, menționând faptul că există diferențe semnificative între pensiile mici și cele mari, cum ar fi pensiile de 1.500 de lei comparativ cu cele de 30.000-40.000 de lei.

Conform informațiilor obținute de Antena 3, modificările propuse presupun menținerea formulei din legea 127, care stabilește valoarea punctului de pensie prin decizia Guvernului. Punctul de pensie va fi calculat în funcție de stagiul de cotizare de 25 de ani, iar cuantumul pensiilor va fi determinat prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie, care va reprezenta 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Viitoarea lege a pensiilor va include, conform surselor, o indexare a pensiilor în luna martie, în funcție de rata inflației din anul precedent. De asemenea, se discută despre egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați, precum și eliminarea pensiilor minime.

Citește și: Noua formulă de calcul a pensiilor. Dumitru Costin, preşedintele BNS: „Ambele propuneri duc la creştere, în niciun caz la scădere”

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!